Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Vrijstaande woning en de energietransitie

Donderdag 10 september 2020 09:45Margot Boesveld
vrijstaande woning en isoleren. Hoe ga je te werk en wat kost het

vrijstaande woning en isoleren. Hoe ga je te werk en wat kost het

Eigenaren van vrijstaande woningen zullen in Nederland veel gaan merken van de energietransitie. In tegenstelling tot alle andere woningtypen dient er meer geïsoleerd te worden. Door het grotere oppervlak zijn de kosten voor een alternatief om de woning te verwarmen vaak hoger. Voor een vrijstaande woning worden de kosten dan ook geschat op 11.000 tot 34.000 euro. Afhankelijk van de grootte van de woning en de reeds genomen maatregelen. 

Wil je advies op maat? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan wordt er specifiek voor jouw woning een isolatie advies uitgebracht. 

Vrijstaande woning en het gasalternatief

Ook vrijstaande woningen gaan de komende jaren van het gas af. Dit is de vurige wens van de overheid en milieuorganisaties. Een alternatief is de warmtepomp. Dit lijkt voor veel vrijstaande woningen de oplossing te worden. Stads-en blokverwarming zijn de alternatieven. Om geheel gasvrij te zijn is er wel de speciale all electric warmtepomp nodig.
 

Vraag adviesgesprek

Meer bekend in 2021

Op landelijk niveau is besloten dat in 2021 iedere gemeente bekend moet maken hoe men de huizen in haar gemeente wil verwarmen. Ook wanneer de maatregelen worden genomen maakt men dan bekend. Nederlanders met een vrijstaande woning kunnen zo rekening houden met de keuzes die zij maken voor het verwarmen van het huis. Bijvoorbeeld als de Cv-ketel vervangen dient te worden. 2021 lijkt dan ook een belangrijk jaar te worden in de energietransitie.

Het isoleren van een vrijstaande woning

Isoleren zorgt ervoor dat er minder warmte het huis verlaat en minder kou binnenkomt in de winter. Isoleren vergt daarnaast de kleinste investering en levert het snelste een besparing op. Tevens is het isoleren van een vrijstaande woning nodig als men over wil op bijvoorbeeld een warmtepomp. Deze verwarmt minder snel de woning en anders is de vermindering van het energieverbruik nog niet optimaal. Het isoleren van een bestaande vrijstaande woning kan een flinke investering zijn. Gelukkig kun je hier tegenwoording duurzaamheidsleningen en/of subsidies voor krijgen. 

Bij een vrijstaande woning dienen alle muren geïsoleerd te worden. Dit zorgt voor een eerste grote besparing. Ook het goed isoleren van de vloer/bodem, het glas en het dak vermindert het energieverbruik.    

Kosten gasvrij maken vrijstaande woning 210m2 (3.500 m3)
Wat Kosten
Vloerisolatie  € 5.043,00
Dakisolatie  € 14.588,00
HR ++ glas  € 6.826,00
 € 26.457,00
Besparing in m3 2.072 m3
Besparing per jaar  €     1603,00
Nieuwe energielabel  B

Zonnepanelen voor een vrijstaande woning

Een warmtepomp verbruikt meer elektriciteit dan een gasgestookt CV-ketel. Ook andere maatregelen van de energietransitie zorgen voor meer stroom en minder gas. Met zonnepanelen zijn deze extra kWh’en stroom op te vangen. Dit kan op ieder dak behalve als deze op het Noorden ligt, dan is de opbrengst te beperkt t.o.v. de investering. Zonnepanelen worden gemiddeld in 7 jaar terugverdiend en gaan 20 tot 25 jaar mee.

Meer informatie over de energietransitie

De oorspronkelijke publicatie van dit bericht was in 2018. Het artikel is in september 2020 bijgewerkt. De Vastelastenbond houdt de ontwikkelingen in de energiemarkt nauwlettend in de gaten en bericht ook geregeld over de energietransitie. Lees nu ook andere berichten over verduurzamen, het klimaatakkoord en alternatieven voor gas. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Joos

Goede informatie, maar ik mis nog een berekening. Wat kost het nou en wat levert mij dat (in)direct op?

Donderdag 29 oktober 2020 13:28

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 05 november 2020 10:43
Hi Joos,

Ik heb een berekening toegevoegd. Daarvoor heb ik een vrijstaande woning uit 1973 gebruikt met een oppervlakte van 210 m2 en een gasverbruik van 3500 m3 op jaarbasis. Als je echt wil weten wat het voor jouw woning kost, kun je altijd iemand vrijblijvend langs laten komen om een offerte voor je te maken. Dat kan via: https://www.vastelastenbond.nl/isolatie/aanmelden/

nijs van groesen

In Zuid-Afrika -33 keer groter dan Nederland- wordt bijna 90% van de energie opgewekt uit steenkool. Wat willen wij dan in ons kleine landje?
Het komt op mij allemaal erg paniekerig en drammerig over. Bovendien wie heeft er zoveel geld even voor het pakken? Mijn hypotheek kan ook echt niet meer omhoog!!!
Gaat de regering dit betalen???

Maandag 15 oktober 2018 13:16

De Vries

Raar dat de overheid iedereen gek krijgt om te investeren in allerlei soorten van energiebesparing en zelf geen voorbeeld geeft en dan ook nog belasting wil gaan heffen op de w.o.z. omdat er zonnepanelen op het dak van je huis hebt.
Raar dat de subsidies voor zonnepanelen zijn ingetrokken en als huiseigenaar dus je zelf geld uit moet geven en dan zelf ook de rekening krijgt?

Zondag 30 september 2018 20:17

H.c.Feikema

Het rendement van een gasgestookte cv ketel is ruim 100% en dat van een gasgestookte electriciteitscentrale 48% .waarom aan stroomvretende warmtepompen ?

Zaterdag 29 september 2018 17:03

Willem Dijkstra

De discussie over het in goede banen leiden van de energietransitie is nog in volle gang, vroegtijdige conclusies en beslissingen met de daarbij behorende investeringen kunnen m.i.
averechts uitpakken.
Nu maakt de keuze voor zonnepanelen en een warmtepomp een zwaardere huisaansluiting nodig, hetgeen flinke extra kosten oplevert. Het huidige elektriciteitsnet heeft onvoldoende capaciteit voor een dergelijke transitie van alle huishoudens. Verder ben ik het met Cees Tol eens dat het gasnetwerk ongebruikt laten een slechte optie is.

Zaterdag 29 september 2018 10:04

Peter Bouwman

De 10 grootste industriele bedrijven in Nederland zijn verantwoordelijk voor de helft van de broeikasemissie. Pak die eerst aan en stop met de ‘ van gas los hysterie’ .

Zaterdag 29 september 2018 09:35

Meys

We zou en kan dit betalen We hebben al langen genoeg belasting betaald Ga zo door

Zaterdag 29 september 2018 09:07

Ralph K.

Wat een idiot idee - de aangesproken kosten voor aanpassingen zijnveel te laag aangegeven - dubbel tot 3 keer zulk eerder kloppen . Ook de verbruik van de warmtepomp is veel hooger als uit de berekeningen blijkt ; Duitse huiseigenaren zijn verrast gewest door de aanzienlijk hogere verbruik van de luftwarmtepompen ; de kosten voor elektriciteit zijn dubbel tot 3 keer zo hoog als voorspelt - mij beroep: taxateur en makelaar, dus niet helemaal onbekwame met de materie .

Zaterdag 29 september 2018 08:45

Wilco

Dit gaat de burger weer veel geld kosten. Ik vervang liever de CV door een pallet kachel of zet eeen gastank bij huis.
11.000 tot 34.000 euro heb ik niet liggen. Ga ik ook niet lenen en ga ik ze ook niet betalen.
Laat ze de industrie/luchtvaart/scheepvaart maar eens aanpakken om co2 uitstoot tegen te gaan.
Dat zijn de grootste vervuilers en vergeet de veeteelt niet...
De zogenaamde milieu organisaties zitten weer eens totaal verkeerd.
Maar goed dit komt er toch niet door, kostenplaatje voor de burger wordt te hoog.

Zaterdag 29 september 2018 08:21

Gert Jan Smit

Het lijkt steeds meer op paniekvoetbal. Nu moeten de eigen huis eigenaars de tol betalen terwijl de uitstoot door huiseigenaars slechts 7% is! Pak de echte vervuilers aan de industrie en vliegtuigen. Ook gaan we volgend jaar de 10 miljoen auto's in dit kleine landje krijgen. Daar hoor je de overheid niet over omdat auto \o'n heerlijke melkkoe is!

Zaterdag 29 september 2018 08:11

j.plomp

laat de overheid maar eens zorgen dat opgeschoten
populieren nog geen 10meter van de zonnepanelen staan en 20 tot 25 meter hoog zijn en daar niet horen verwijderen . plus de geleden schade vergoeden .zolang geloven we er niet in .

Woensdag 26 september 2018 20:53

sebok

Compleet gestoorde doordrammerij. ik hoop dat de wal het schip keert als jan lul eindelijk door heeft dat zijn pensioen over 30 jaar voor 70% naar belastingen en heffingen gaat om warm te zitten. Dan gaan de ramen eruit bij burgemeester en wethouders. Hopelijk eerder om de waanzin te stoppen. Wordt wakker! Letterlijk de dwaasheid regeert. Eerst moeten we alles aflossen en nu móet je schulden maken voor compleet groene waanzin. Mij is de milieumaffia helemaal kwijt met hun groene gedram.

Woensdag 26 september 2018 11:22

John garritsen

Deze plannen zijn alleen voor Nederland, luchtvervuiling houd niet op bij de grens! Aanpak moet Europees gedaan worden. Komt een nieuwe gasleiding vanuit Rusland naar Duitsland, daar kunnen wij ook gas van kopen! Elektra centrales op kolen zijn vervuillender! Meeste landen zijn blij als ze van steenkool over kunnen naar gas! Meer waarde haal je uit de vervuilende vliegvaart!

Dinsdag 25 september 2018 08:44

Auke Bos

We zullen er allemaal aan moeten geloven. Particulieren, het bedrijfsleven en de overheid mogen in goed overleg zoeken naar passende oplossingen die ook betaalbaar zijn. Laten we in dit stadium niet focussen op een oplossing maar blijven zoeken naar meerdere oplossingen.

Maandag 24 september 2018 22:42

cees tol

goedendag vastelastenbond,

de overheid kan beter de bestaande gasleidingen gebruiken voor aanvoer van waterstof.
oude huizen energie zuinig maken is veel te duur,dan kan je beter nieuw bouwen

vr.gr. Cees Tol

Maandag 24 september 2018 08:45

Ton

Als de overhied zo nodig dit wil laat ze dan ook voor de kosten opdraaien ik heeft geen geld boom in de tuin staat ik Ben all blij dat ik nou all round kan komen Met ales .

Maandag 24 september 2018 08:36

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

twee-onder-een-kapwoning isoleren kost tussen 5.000 en 16.000 euro

Energietransitie en twee-onder-een-kapwoning

Donderdag 15 oktober 2020 09:43

Nederlandse twee-onder-een-kapwoningen zullen de komende jaren steeds vaker aardgasvrij gemaakt of opgeleverd worden. In 2050 moeten alle duizenden twee-onder-een-kapwoningen in Nederland dan ook ech...

Lees meer
hoekwoning energietransitie

Energietransitie en de hoekwoning

Maandag 21 september 2020 09:42

Hoekwoningen in Nederland gaan net als alle andere woningen uiterlijk in 2050 van het gas af. Dit betekent dat een hoekwoning anders verwarmd moet worden. De komende jaren wordt er steeds meer bekend...

Lees meer
Tussenwoning

Tussenwoning en de energientransitie

Donderdag 01 oktober 2020 07:40

Het aardgasvrij maken van alle woningen heeft invloed op hoe Nederlanders het huis en het water verwarmen. Deze energietranstie zal ook plaatsvinden bij alle tussenwoningen in Nederland. De komende t...

Lees meer
energietransitie en koopwoning

Energietransitie en koopwoning

Maandag 28 september 2020 08:34

Nederland maakt zich op voor een grootschalige energietransitie. Om te voldoen aan afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs zijn er grote veranderingen nodig. De overheid, consumentenorganisati...

Lees meer