Het is verplicht om een vakbekwaam energieadviseur je energielabel vast te laten stellen. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Daarbij wordt er gekeken naar woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning) en bouwjaar van de woning, glastype, isolatie van de woning (vloer, dak, gevel), cv-ketel, type warmwatervoorziening en ventilatiesysteem.
Als je nieuwe energiebesparende maatregelen en je woning hebt verduurzaamt is het nuttig om een nieuw energielabel aan te vragen. Je maakt wel opnieuw kosten. Is er voordat je de verbeteren door ging voeren ook een label geregistreerd dan kan het zijn dat bij het inschakelen van dezelfde adviseur niet de gehele opname opnieuw hoeft. Dit is bespreekbaar met de desbetreffende energieadviseur.
Als je een huis wil verkopen heb je een geldig energielabel nodig.theek nodig. Een harde eis van de hypotheekverstrekker is een taxatierapport. Deze moet uitgevoerd zijn door een gecertificeerde taxateur. Een NVM-taxateur kan voor jou de taxatie uitvoeren die nodig is voor jouw hypotheek aanvraag. Hiervoor heeft hij het eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens en de tekeningen van de woning nodig. Na de taxatie al zijn bevindingen in een taxatierapport vast. Dit rapport kun je dan bij jouw hypotheekverstrekker aanleveren.
De Vastelastenbond helpt consumenten met het verlagen van hun vaste lasten. Er valt veel te besparen op je verzekeringen. Het vele uitzoekwerk en onbetrouwbare vergelijkingssites zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Geen nood! Wij zoeken graag voor je uit welke verzekeringen het meest voordelig zijn en het beste bij je passen. Omdat we met abonnementsvormen werken, garanderen we onze onafhankelijkheid. Inmiddels helpen we alweer achttien jaar tienduizenden huishoudens met besparen.
Jazeker. Als verkoper of verhuurder ben je verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben voor de woning. Is dat label er niet, dan riskeert de verkoper of verhuurder een boete.
Een energielabel laat kopers en huurders weten of een woning energiezuinig is. Een energiezuinige woning levert een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot op. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke huizen.
Het energielabel vertelt hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig de installaties zijn. Natuurlijk hangt de energierekening ook af van gedrag. Hoe zuinig stook je, hoeveel warm water gebruik je, hoeveel apparaten heb je en hoe intensief gebruik je die? In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik flink verschillen.
De letters A++++ tot en met G geven aan hoe energiezuinig je woning is vergeleken met andere soortgelijke woningen. Heb je een woning met energielabel A++++ (groen) dan heb je een zeer zuinige woning. Label G (rood) geeft aan dat je woning erg onzuinig is in vergelijking met soortgelijke huizen.
Als je nieuwe energiebesparende maatregelen hebt getroffen en je huis nog in de verkoop is, kan het zinvol zijn om een nieuw label aan te vragen. Je maakt wel opnieuw kosten. Is voor het aanbrengen van de verbetermogelijkheden ook een label geregistreerd dan kan het zijn dat bij het inschakelen van dezelfde adviseur niet de gehele opname opnieuw hoeft. Dit is bespreekbaar met de desbetreffende energieadviseur.
Neem gerust contact op. Onze 20 experts zitten voor je klaar.