Een energierekening is een rekening die u ontvangt voor uw stroom en gas verbruik. In de meeste gevallen wordt een energierekening over een periode van 12 maanden berekend. Er wordt berekend of het bedrag dat u maandelijks aan voorshot heeft betaald voldoende was voor uw daadwerkelijke verbruik.

Wat staat er op de energierekening?

U ontvangt bij u factuur een voorblad waarop staat:

 • Leveringskosten (stroom en gas)
 • Netbeheerkosten
 • Overheidsheffingen (energiebelasting en ODE)

Daarnaast ontvangt u een specificatie waar alle onderdelen worden toegelicht. Daarop moet u in op terug kunnen vinden:

 1. Uw verbruik voor stroom uitgedrukt in kWh
 2. Uw verbruik voor gas uitgedrukt in m3
 3. Het leveringstarief per kWh en per m3
 4. De BTW
 5. Dubbel of enkel telwerk
 6. Splitsing van de netbeheerder kosten: capaciteitstarief, meetdiensten en tansportkosten.
 7. Energiebelastingen
 8. Opslag Duurzame Energie (ODE)

Vereniging de Vastelastenbond kan zich voorstellen dat het uitpluizen van een ingewikkelde energierekening niet tot uw favoriete bezigheid behoort. Heeft u moeite met het lezen van uw energierekening? Neem dan even contact met ons op. U kunt u energiefactuur bijsluiten en dan kunnen we daar samen even naar kijken.

Onderdelen op de energierekening

Een energierekening bestaat uit verschillende onderdelen. Sommige leveranciers kiezen ervoor om de kosten van stroom en gas te splitsen over twee rekeningen, zoals Eneco. Een andere energieleverancier zal beide producten op één factuur zetten. De Nederlandse Energiemaatschappij stuurt een specificatie waarbij de BTW niet in de leveringstarieven staat, maar onderaan de factuur als totaalbedrag wordt genoemd. Alle leveranciers geven naast de tarieven, ook de meterstanden weer op de specificatie. Zo ziet u maar weer dat elke leverancier op een andere manier de kosten specificeert. Vragen over uw energierekening? Stuur deze op via ons contactformulier.

Meest gelezen | besparen op uw energierekening

Er zijn verschillende manieren om op uw energierekening te besparen. De makkelijkste manier is om een berekening te maken en te kijken of overstappen loont.

Besparen op stroomverbruik

Grip op uw gasverbruik