Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

1 juli 2015: Een belangrijke financiële dag

Dinsdag 30 juni 2015 16:14Frank Teklenburg

 

Net als Prinsjesdag op de derde dinsdag van september, is 1 juli ook een belangrijke dag voor de financiële situatie van de consument. Op 1 juli veranderen enkele wetten en regels die gevolgen hebben voor de financiën. Vastelastenbond heeft de wijzigen op een rij gezet. (bron: NU.nl)

Opsomming van de veranderingen per 1 juli

1.    Hypotheeknormen worden strenger
2.    NHG grens gaat omlaag
3.    Verhoging BTW tarief voor verbouwen en herstellen van woningen naar 21%
4.    Mogelijke inkomensafhankelijke huurverhoging
5.    Stijging van het minimumloon
6.    Ww’ers mogen gedeelte bijverdiensten houden
7.    Transitie vergoeding vervangt ontslagvergoeding
8.    Variabele tarieven energie veranderd

Hypotheeknorm word strenger

De meeste woningkopers kunnen vanaf 1 juli ca. 5 procent minder lenen dan nu. Per juli gaat namelijk  het maximale bedrag voor hypotheken met rentes onder de 3,5 procent nog verder omlaag. Eigenlijk zijn de normen al per januari verscherpt, maar per 1 juli is er nog een wijziging die vooral gevolgen heeft voor hypotheken met lage rentepercentages. Dat heeft te maken met de invoering van een nieuwe tabel die rekening houdt met lagere rentetarieven.
Voor dit jaar geldt dat inkomens tot 28.000 euro zo'n 3 tot 6,5 procentpunt minder kunnen lenen dan in 2014. Voor inkomens daarboven scheelt het in vergelijking met vorig jaar 0,5 tot 3 procentpunt.

NHG grens word aangepast

Om voor NG ( Nationale Hypotheek Garantie) in aanmerking te komen mag het hypotheekbedrag vanaf 1 juli niet hoger zijn dan 245.000 euro. Ook de bijkomende kosten, zoals notariskosten en de overdrachtsbelasting, vallen onder het maximumbedrag .In 2009 werd de maximale hypotheekgrens tijdelijk verhoogd naar 350.000 euro. De afgelopen jaren werd dit in stappen weer verlaagd. 

Btw-tarief verbouwing omhoog

Het lage btw-tarief voor het verbouwen en herstellen van woningen vervalt. Vanaf 1 juli wordt dan weer 21 procent btw gerekend. Vanaf 1 maart 2013 tot en met 30 juni 2015 geldt het lage btw-tarief van 6 procent voor de arbeidskosten die bij een verbouwing of renovatie gemaakt worden.
Huizenbezitters die nog van dit lage tarief willen profiteren, moeten ervoor zorgen dat de werkzaamheden voor 1 juli afgerond zijn. Voor alles wat na die datum wordt gedaan, geldt weer het hogere btw-tarief. En iedereen die alvast aanbetalingen doet voor werkzaamheden op of na 1 juli, moet toch een tarief van 21 procent betalen.
Voor het schilderen, stukadoren en isoleren van woningen ouder dan twee jaar blijft het lage tarief wel gelden. Het kabinet wil het lagere btw-tarief voor veel producten en diensten overigens verhogen. Daarover wordt nog onderhandeld met oppositiepartijen.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Huurders van sociale huurwoningen kunnen per 1 juli weer een inkomensafhankelijke huurverhoging verwachten. De overheid bepaalt elk jaar met welk percentage de huren maximaal mogen stijgen. De verhuurder houdt daarbij rekening met hoeveel een huurder in 2013 heeft verdiend.

De hoogste inkomens van boven de 43.786 euro kunnen een huurverhoging van maximaal 5 procent krijgen. Voor middeninkomens tot en met 43.786 euro geldt een maximum verhoging van 3 procent. En de huren voor inkomens tot en met 34.229 euro mogen met 2,5 procent stijgen. De woningcorporaties mogen zelf bepalen of ze de maximale huurverhoging doorvoeren.

Stijging van het minimumloon

het minimumloon met 6 euro per maand. Iedere werknemer die 23 jaar of ouder is en fulltime werkt heeft nu recht op minimaal 1507,80 bruto per maand. Ook het minimumjeugdloon stijgt iets: 15-jarigen krijgen vanaf juli 452,35 euro, 22-jarigen 1.281,65 euro.

WW'ers mogen 30% bijverdiensten houden

Mensen die een WW-uitkering ontvangen, mogen vanaf juli 30 procent van hun bijverdiensten houden. Van iedere verdiende bruto euro mogen ze 30 eurocent zelf houden. Deze zogenoemde inkomensverrekening geldt niet voor mensen die al voor juli WW hebben ontvangen.
WW'ers moeten maandelijks aan het UWV doorgeven wat hun bijverdiensten zijn geweest. Dit moet ook gebeuren als ze in die maand niets hebben verdiend.

Transitievergoeding vervangt ontslagvergoeding

Werknemers die na minimaal 24 maanden ontslagen worden of geen contractverlenging krijgen, hebben vanaf 1 juli recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding vervangt de ontslagvergoeding. De transitievergoeding is een vergoeding die de werkgever aan de werknemer moet betalen bij ontslag van een werknemers. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de tijd die iemand gewerkt heeft

Variabele energieprijzen veranderen

Twee keer per jaar worden de variabele tarieven in de energiemarkt aangepast. 1 juli en 1 januari. 
Energieleveranciers vertellen de laatste maanden graag dat hun energietarieven gaan dalen. Maar wat ze u niet vertellen is dat:

  1. De daling geldt specifiek voor klanten met variabele tarieven, dit zijn de duurste tarieven in de markt. Deze tarieven worden door de energieleveranciers ook wel (oneerbiedig) de slaperstarieven genoemd;
  2. De vaste tarieven, die veel voordeliger zijn, zijn al vanaf februari 2015 aan het dalen;
  3. De prijsdaling levert u maar € 25,- op jaarbasis op, terwijl overstappen naar een vast contract u wel € 200 tot € 400,- kan opleveren.

Bron: NU.nl en Radar.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over