Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Aanvullende zorgverzekering

Maandag 26 november 2012 15:01Margot Boesveld

 

Veel mensen hebben een aanvullende zorgverzekering, maar gebruiken deze helemaal niet. Zij kunnen besparen door deze aanvullende dekking op te zeggen. Ook mensen die de verzekering (deels) gebruiken, kunnen geld besparen door de premie opzij te zetten en zelf de kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapie te vergoeden.
Let op: we lieten in de uitzending zien dat er een prijsverschil zat tussen het online en schriftelijk afsluiten van je polis bij Unive. Het ging hierbij om de Unive Basis en de Unive Zekur. We vermeldden daarbij dat de voorwaarden bij deze verzekeringen gelijk zijn. Het is wel zo dat je bij Unive Zekur maar naar 1 ziekenhuis per provincie kunt. De basisverzekering van Unive biedt meer gecontracteerde zorg.
Behalve het opzeggen van een onnodige aanvullende verzekering valt er ook veel te besparen op het eigen risico van de basisverzekering. Bovendien kan het lonen om over te stappen naar je eigen verzekering: met een internetvariant van exact dezelfde verzekering kan je vaak al zo’n 100 euro premie per jaar besparen.
Er zijn veel misverstanden over de zorgverzekering. Radar heeft geprobeerd de meest voorkomende vragen te beantwoorden.

Toeters en bellen

Iedereen moet een basisverzekering afsluiten voor de ziektekosten; dat staat in de wet en is verplicht. Deze verzekering dekt dan ook alle noodzakelijke zorg. Zo zijn ziekenhuisopnames, medicijnen -van een simpele antibioticakuur tot chemotherapie-, huisarts, ambulancevervoer allemaal verzekerd.
Wil je ook minder noodzakelijke zorg verzekeren dan kan dat met een aanvullende verzekering. Deze verzekering is er voor de ‘toeters en de bellen’ van de zorg. Daaronder vallen dingen, zoals fysiotherapie (alleen bij bepaalde chronische ziekten valt fysiotherapie onder de basisdekking), hulpmiddelen zoals brillen, psychologische zorg en alternatieve geneeswijzen.
Ook voor de tandarts kan je een aparte zorgverzekering afsluiten. In de ‘gewone’ aanvullende verzekering zit namelijk geen vergoeding voor tandartskosten. De tandartsverzekering dekt alle behandelingen bij de tandarts en heeft vaak een maximum. Er wordt dan bijvoorbeeld tot 500 euro vergoed, als de rekening hoger uitvalt dan moet je dat alsnog zelf betalen.
Veel mensen hebben een aanvullende verzekering, maar maken nauwelijks gebruik van deze toeters en bellen. Ze gaan wel naar de tandarts voor controle, maar hebben eigenlijk nooit gaatjes. Of ze gaan maar twee keer per jaar naar de fysiotherapeut. Mensen die meer premie betalen dan ze uiteindelijk vergoed krijgen, zijn ‘oververzekerd’ en zouden deze verzekering beter op kunnen zeggen.
Ook mensen die maar sporadisch zorg gebruiken uit de aanvullende zorgverzekering zouden kunnen overwegen deze stop te zetten. Het kan voordeliger zijn om de premie op een aparte spaarrekening te storten en dat geld te gebruiken voor de aanvullende zorg. Zo heb je altijd geld beschikbaar en ben je flexibel in hoe je dit geld in wil zetten.

Eigen risico

Bij de basisverzekering hoort een eigen risico. Hoe hoog dit eigen risico is, bepaalt de overheid. Voor 2013 is het eigen risico gesteld op 350 euro. Dit heet het verplichte eigen risico.
Dat betekent dat de eerste 350 euro aan zorgkosten die onder de basisverzekering vallen zelf betaald moet worden. Er zijn een paar uitzonderingen waar dit eigen risico niet voor geldt: de huisarts, verloskundige zorg, kraamhulp en bevolkingsonderzoeken.
De eerste 350 euro zijn dus voor jezelf. Dat geldt zowel voor medicijnen tegen misselijkheid als een gebroken arm. De rest krijgt je vergoed. De zorgverzekeraar stuurt vaak een acceptgiro voor de kosten die je zelf moet betalen.
Mensen die niet boven de 350 euro per jaar verwachten uit te komen, kunnen besparen op het eigen risico. Je kan namelijk ook voor een hoger eigen risico kiezen, ook wel het vrijwillige eigen risico genoemd. Hoe hoger het vrijwillige eigen risico, hoe minder premie je hoeft te betalen voor de basisverzekering.
Je kan zelf kiezen hoe hoog het eigen risico wordt, maar er zit wel een maximum op. Zo kan je een vrijwillig eigen risico nemen tot 500 euro. Samen met het verplichte eigen risico (350 euro) kan het dus oplopen tot 850 euro. De korting die je dan krijgt op de premie kan loopt op tot 300 euro per jaar.
Mensen die weinig zorg verwachten, omdat ze niet ziek zijn, geen medicijnen gebruiker, geen chronische klachten hebben en slechts af en toe naar de huisarts gaan, kunnen hun eigen risico ophogen. Deze mensen betalen zodoende minder premie voor de basisverzekering. Voorwaarde is dan wel dat ze in staat moeten zijn om in een keer 850 euro over te maken. Wanneer je een been breekt en daarmee noodgedwongen een paar weken in het ziekenhuis ligt, krijg je dus een rekening van 850 euro.

Overstappen

Het kan lonen om over te stappen naar je eigen verzekering. Elk jaar krijg je van je zorgverzekeraar bericht hoe hoog de premie voor volgend jaar wordt. Veel mensen gaan hiermee akkoord en blijven zitten. Het kan echter zijn dat exact dezelfde verzekering onder een andere naam via internet wordt aangeboden en dat deze verzekering veel goedkoper is. Overstappen naar de eigen zorgverzekeraar kan zo’n 100 euro per jaar opleveren.
Hiervoor hoef je eigenlijk weinig te doen. Als je de goedkopere verzekering aanvraagt, wordt de oudere duurdere verzekering automatisch stopgezet.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over