Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Auto na het uitlenen beschadigd terug! Wat nu?

Maandag 15 september 2014 12:27Margot Boesveld

 

Het uitlenen van je auto is niet zonder risico’s. Wat nu als je de auto beschadigd terug krijgt? Wie draait op voor de schade? De schade wordt vaak wel vergoed vanuit de verzekering, maar als de schade niet verhaald kan worden gaat het jou vaak wel geld kosten.

Het is toegestaan om andere bestuurders in je auto te laten rijden. Verzekeraars bieden ook bij het uitlenen gewoon dekking. Uiteraard moeten de bestuurder wel een geldig rijbewijs hebben. Als eigenaar van de auto ben jij verantwoordelijk voor het gedrag van de bestuurder van jouw auto. Voor een verkeersovertreding zul jij de rekening thuisgestuurd krijgen en een veroorzaakt ongeval gaat geclaimd worden bij de verzekeraar waar de auto verzekerd is.

Met jouw auto veroorzaakte schade wordt geclaimd op jouw autoverzekering

Stel, jij leent jouw auto uit en de lener veroorzaakt een schade aan een andere auto. De tegenpartij gaat vervolgens jouw WA autoverzekering voor de schade aanspreken. Jouw eigen schade wordt gecompenseerd in het geval de auto WA/Casco verzekerd is. De claim gaat jou in ieder geval schadevrije jaren kosten. In het geval je niet de meest uitgebreide autoverzekering hebt, sta je ook nog voor de schade aan je eigen auto. Je kunt proberen om de schade te verhalen op de lener van jouw auto, maar de kans van slagen is klein. De lener kan in ieder geval niet zijn aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hiervoor aanspreken. Motorrijtuigen zijn namelijk uitgesloten.

Schade kan invloed hebben op de hoogte van de premie voor de autoverzekering

De hoogte van de premie voor de autoverzekering is sterk afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Ieder jaar dat je geen schade hebt geclaimd op de autoverzekering, krijg je een extra schadevrij jaar. In een jaar dat je wel een claim indient, zakt het aantal schadevrije jaren in één keer met meerdere jaren. Door minder schadevrije jaren stijgt de premie van de autoverzekering in de meeste gevallen, doordat je recht hebt op minder korting. Dit is niet het geval bij schades die vallen onder de dekking beperkt casco. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ruitbreuk, diefstal van de auto en stormschade.

Is het toegestaan om jouw auto voor een langere tijd uit te lenen?

Incidenteel de auto uitlenen is geen probleem. Bij het uitlenen voor een langere periode, moet er contact worden opgenomen met de verzekeraar. In dat geval komt er namelijk een andere regelmatige bestuurder op de auto. De verzekeraar moet op basis hiervan het risico opnieuw inschatten. Het gevolg kan zijn dat er een hogere premie verschuldigd is.

Pas op met uitlenen

Het lijkt een klein gebaar om jouw auto uit te lenen, maar bij schade heb jij als eigenaar van de auto een groot probleem. Je kunt goede afspraken maken met de lener, maar je moet je wel realiseren dat het bij een schade vaak om duizenden euro’s gaat. In hoeverre is het mogelijk om over dergelijke bedragen goede afspraken te maken?

Collectieve verzekering via Snappcar

Via de website Snappcar.nl kunnen particulieren onderling auto’s huren en verhuren. De website heeft voor het risico van een ongeval een collectieve verzekering afgesloten bij Centraal Beheer Achmea. Op deze manier kun je het probleem van het niet verzekerd zijn tijdens verhuur omzeilen. Uiteraard geldt hierbij wel als eis dat de verhuur wordt geregeld via de website of de app van Snappcar.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over