“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Caravanverzekering | Hoe zit dat nou?

Zaterdag 22 juli 2017 15:37Margot Boesveld

 

Voor de auto hebben we een autoverzekering en bij een caravan is het verstandig om een caravanverzekering te overwegen. Deze verzekering is niet verplicht en er wordt in geval van schade ook vaak een eigen risico (ca. € 250,-) gevraagd. Maar welke voordelen brengt een caravan verzekering met zich mee?

Uw caravan is meeverzekerd op de autoverzekering zolang deze aan de auto is gekoppeld. Als uw caravan is ontkoppeld, geldt de autoverzekering totdat de caravan veilig stilstaat.

Welke schade wordt er bij een caravanverzekering vergoed?

Een standaard dekking caravanverzekering dekt schade, vandalisme aan of diefstal van de caravan. Ook repatriëring (terugkeren naar Nederland) valt onder de caravanverzekering. Wat vastzit aan de caravan (deurtjes, tafels, bedden) valt onder de standaardverzekering. Wat u van huis meeneemt (kleding, camera, radio) valt weer onder de reisverzekering.

Standaard meeverzekerd:

 • Schade aan andere als de caravan losgekoppeld is van de auto
 • Diefstal
 • Brand
 • Storm

Niet standaard meeverzekerd:

 • Aanrijding
 • Beschadeging
 • Inventaris en uitrusting: 

Inventaris: Inboedel: zoals beddengoed, verwarmingsapparatuur, meubels, gordijnen en sanitair. Audiovisuele apparaten: zoals een radio, televisie, laptop of tablet

Uitrusting: Voortenten en luifels, aan- en bijbouwsels: bijvoorbeeld buitenverlichting, schuurtjes, zonnepanelen en antennes, stormankers, fietsdragers en soortgelijke accessoires.

Zijn er nog andere optionele dekkingen?

Ja, een andere optionele verzekering is de rechtsbijstand. En er is ook nog een dekking voor storm- en hagelschade. Er zijn tegenwoordig veel caravans met een hagelbestendig dak. Heeft u zo'n dak dan krijgt u vaak korting op de premie, omdat het risico op schade kleiner is.

Kunt u schade overal laten repareren? 

Nee, de meeste verzekeraars werken met aangesloten schadebedrijven. Dat betekent dat u korting op het eigen risico krijgt als u gebruik maakt van deze aangesloten schadeherstellers. U kunt er ook voor kiezen om zelf naar een dichtsbijzijnde garage te gaan, maar dan loopt u het risico de korting mis te lopen. 

 

Wat is de nieuwwaarderegeling en de dagwaarderegeling?

De nieuwwaarderegeling is van kracht als er sprake is van diefstal of total loss. Valt de claim binnen de afgesproken periode, dan ontvangt u de oorspronkelijke cataloguswaarde terug. Is deze periode voorbij dan geldt de dagwaarderegeling. Dan krijgt u de geschatte dagwaarde terug op het moment van schade. U dient te allen tijde het aankoopbewijs of bankoverschrijving te kunnen laten zien.

Moet u alle schades indienen?

Ook bij een caravanverzekering geldt er een eigen risico. Daarom is het verstandig om eerst de hoogte van de schade te peilen. Het eigen risico varieert van € 50,- tot € 250,-. Bij een klein deukje of krasje (dat u zelf heeft veroorzaakt) kunt u zich voorstellen dat het beter kan zijn de schade niet te claimen. U kunt er ook voor kiezen om het eigen risico te verhogen, dan heeft u een lagere premie. 

Extra tips:

 • Controleer of er in de voorwaarden bepaalde stallingseisen worden gehanteerd. Het kan zijn dat de verzekeraar daar extra eisen aan stelt. Bijvoorbeeld dat een wielklem of disselslot op de caravan zit.
 • Vergeet de extra’s van de caravan niet, zoals de voortent, airco of satellietschotel. Dit is niet standaard meeverzekerd en moet vermeld worden.

Onderhoudskosten caravan:

– Bovag onderhoudsbeurt: € 130,- (advies: elke 2 jaar)
– Onderstel beurt (Bovag): € 175,- (advies: elke 2 jaar)
– Remmen testen en afstellen + weeg test: € 65,- (advies: elk jaar)
– Vochtmeting: € 35,- tot € 50,- (de meeste fabrikanten eisen een jaarlijkse controle)
– Banden: € 130,- tot € 210,- per set, afhankelijk van inchmaat (advies: elke 6 jaar)

Overige kosten:

– Afschrijving: tussen de 5% en 10% per jaar (afhankelijk van de tijd dat u hem bezit)
– Verzekering: +/- € 180,- per jaar (nieuwe caravan van € 15.000,-)
– Stalling (overdekt): variërend van € 50,- tot € 70,- per strekkende meter per jaar

Inpakken doen we zo

 • Grote gewichten moeten bij voorkeur in de auto tussen de assen vervoerd worden.
 • Geen plek meer in de auto, dan geldt voor de caravan hetzelfde. Bij voorkeur op de grond net voor de as.
 • Verdeel het gewicht goed over de wielen.
 • Een geladen caravan mag niet meer dan drie kwart van het gewicht van de geladen auto op de schaal brengen. En denk ook aan de wettelijk toegestane maximale gewichten komen. Die staat op de kentekenbewijzen van caravan en auto.
 • Laat zware dingen thuis.

 

 

juli 2017 - Dit artikel is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. U kunt geen rechten ontlenen aan dit artikel. U dient te allen tijde de voorwaarden van uw verzekeraar na te kijken.

 

 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over