Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

CBS: levering elektriciteit 18,5% duurder, aardgas 10,6%

Maandag 19 februari 2007 15:50Margot Boesveld

 

Voor de levering van elektriciteit betaalde een gemiddeld huishouden in januari van dit jaar 18,5% meer dan een maand daarvoor. Voor aardgas ligt dit cijfer op plus 10,6%. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht dit maandag naar buiten.Die cijfers kunnen nauwelijks een verrassing zijn, daar de al eerder duidelijk was met welke percentages de energieleveranciers hun tarieven zouden laten stijgen. Nuon verdedigt de stijging op haar website. "Dit is het gevolg van gemiddeld hogere prijzen op de inkoopmarkt van energie in 2006. Daardoor hebben wij de energie tegen hogere prijzen ingekocht." Van de grote drie -Nuon, Essent en Eneco- zijn de tarieven van Nuon met 28% het hardst gestegen.Volgens het CBS bestaat ongeveer de helft van de energierekening uit leveringskosten voor aardgas en elektriciteit. Eenderde gaat op aan belastingen en de rest is voor het transport van energie. Voor gemiddeld gebruik -aan elektriciteit 3.657 kWh en 1.664 m3 aardgas- zijn energiekosten voor een huishouden in de berekening van het CBS EUR 1.865. Dit is met 4,8% ruim EUR 85 meer dan op basis van de decembertarieven.Die 4,8% is een bescheiden stijging in vergelijking met de 7,5% van vorig jaar. Het CBS voert als voornaamste reden hiervoor aan de afschaffing de Mep-heffing (een heffing ten behoeve van de milieukwaliteit). Maar eigenlijk is dat niet helemaal correct: in november van 2006 heeft elk huishouden een tegemoetkoming ontvangen van EUR 52, welk bedrag gelijk stond aan de Mep-heffing over 2006. Feitelijk is de Mep dus al een jaar afgeschaft.Ten opzichte van 2000 is de gasrekening in Nederland ruim verdubbeld, tegen een stijging van 50% voor de elektriciteitsrekening. Deze flinke toename is terug te zien in de consumentenprijsindex, een cijfer aan de hand waarvan het CBS berekent wat de uitgaven van een doorsnee Nederlands gezin zijn. Onder meer huishoudelijke apparaten, auto's, huur en belastingen spelen hier naast energie een rol in. Sinds 2000 is de consumentenprijsindex met 14,7% gestegen.Copyright©, Energeia, 2007

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over