Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Consument met stadsverwarming duurder uit

Vrijdag 06 februari 2015 15:15Margot Boesveld

 

Gebruikers van stadsverwarming zouden ondanks een nieuwe wet nog onvoldoende beschermd zijn. Door fouten in de zogenoemde Warmtewet zouden ze te veel betalen. Volgens ACM zijn er in Nederland ruim een half miljoen huishoudens met stads- of blokverwarming.

Klachten

Navraag onder leden van VEH leverde eind vorig jaar al 7.500 klachten over de tarieven op. Ook de Woonbond verzamelde klachten via een meldpunt. De helft daarvan ging over de hoogte van de prijzen. Bij het consumentenloket van ACM kwamen sinds de invoering van de wet 970 vragen en klachten binnen.De Woonbond benadrukt dat huurders vaak dubbel betalen voor de aanschaf en onderhoud van een warmte-installatie. Ze betalen hier zowel via de huur als via het vastrecht aan de energieleverancier voor.

ACM stelt verder dat er allerlei kosten bijkomen die buiten de maximumprijs vallen. Die kosten mag de toezichthouder alleen op redelijkheid toetsen. "Denk aan de kosten voor afleversets en warmtekostenverdelers. Consumenten menen dat kosten onterecht worden berekend of dat er te veel geld voor gevraagd wordt", zegt directeur Energie Remko Bos van ACM. Bos stelt voor deze bedragen ook aan de maximumtarieven te koppelen.

Warmtewet

De Warmtewet geldt sinds 1 januari 2014. De overheid probeert daarmee het toezicht op de leveranciers van stads- en blokverwarming te verscherpen. In de nieuwe wet zijn onder meer landelijke maximumtarieven voor warmte opgenomen. De tarieven zijn gebaseerd op de consumentenprijzen voor gas van de drie grootste energieleveranciers. Dit moet gebruikers van stads- of blokverwarming beschermen voor te hoge prijzen, omdat zij meestal niet hun eigen energieleverancier kunnen kiezen.

Prijsvoordeel

Maar omdat er alleen naar de tarieven van Nuon, Eneco en Essent wordt gekeken, lopen consumenten met stadsverwarming volgens VEH een mogelijk prijsvoordeel van prijsvechters mis. De wet regelt verder wanneer een bewoner recht op compensatie heeft en in welke gevallen een leverancier een consument mag afsluiten.

Meer weten over stadsverwarming of de warmtewet? Neem contact op met de Vastelastenbond.

 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over