Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Einde aan 'liegende' gasmeter

Woensdag 19 november 2014 14:48Margot Boesveld

 

DEN HAAG - Nederlandse huishoudens hebben de laatste 10 jaar 600 à 700 miljoen euro te veel betaald aan energiebelasting op hun gasrekening. Ook hebben energiebedrijven honderden miljoenen euro's onterechte winst gemaakt met gas dat niet werd geleverd, maar wel is betaald. Jaarlijks kost dat een doorsnee huishouden ongeveer 40 euro.

Correctie gasmeter

Daar komt vanaf 1 januari een eind aan wanneer de gasmeters worden gecorrigeerd voor temperatuur en hoogte. Door de warmte in huis zet het gas uit en registreert de gasmeter te veel kubieke meters. Daarnaast betalen circa 250.000 huishoudens nog eens extra omdat zij in een flat of hooggelegen gebied wonen. De aanpassing is mede te danken aan de 83-jarige gepensioneerde Haagse ingenieur Jan Bakker, die – ook namens de Consumentenbond – al 7 jaar vecht tegen de 'liegende gasmeter'.

Netbeheerders

De netbeheerders, verenigd in Netbeheer Nederland, hebben zich jarenlang tot in hoogste instantie verzet tegen verandering van de regels door de Autoriteit Consument en Markt. De netbeheerders verwachten dat energiebedrijven hun tarieven aanpassen nu ze minder gas in rekening mogen brengen. Eneco heeft dat bevestigd. Netbeheer Nederland ontkent dat er jarenlang onterechte winsten zijn gemaakt. Volgens de branche-organisatie zou op de rekening die huishoudens krijgen al een korting worden toegepast. Een besluit wanneer die korting is ingevoerd, kan Netbeheer Nederland niet tonen.

De woordvoerster van minister Dijsselboem (Financiën, PvdA) zegt dat er 'geen sprake van is dat in het verleden te veel of te weinig energiebelasting is betaald.' Niettemin onderzoekt het ministerie het effect van de nieuwe regels op de belastinginkomsten.

Gecorrigeerde nota

Consumenten krijgen vanaf januari een gecorrigeerde nota, waarbij rekening is gehouden met de gewijzigde regels voor gaslevering. Dat geldt ook voor de 900.000 huishoudens met een 'slimme meter'. Deze meter kan geen temperatuurcorrecties waarnemen.

Netbeheer Nederland zegt volgend jaar te beginnen met de uitrol van slimme meters mét temperatuurcorrectie. In 2020 moeten alle huishoudens over een dergelijke meter beschikken.

 

Bron: http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/einde-aan-liegende-gasmeter

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over