Essent ZekerDalen: een voordelig energiecontract of juist niet?
Dinsdag 29 april 2014 09:40:04
Energieleverancier Essent moedigt nieuwe en bestaande klanten aan om te kiezen voor Zeker Dalen. Via spotjes op tv en een internetcampagne worden energiecontracten aangeboden met tarieven die ‘gegarandeerd ieder jaar dalen’.
De Vastelastenbond ontvangt de laatste tijd vragen vanuit de achterban over dit contract. Is het ’n voordelig energiecontract? Zitten er addertjes onder het gras? Tijd voor een onderzoekje!

Alleen elektriciteit daalt gedurende contracttermijn

Eén blik op de voorwaarden van ZekerDalen, en ons wordt vrij snel duidelijk: dit is een typisch geval van ‘te mooi om waar te zijn’.  Wat blijkt namelijk: alléén het stroomtarief daalt jaarlijks, maar het gastarief staat vast. Gas beslaat voor de meeste huishoudens twee derde van de totale energierekening. 
Daarnaast daalt het stroomtarief niet elk jaar, maar slechts gedurende de 3 of 5 jaar dat uw contract duurt. Zodra uw contracttermijn is verlopen, stijgt uw tarief weer met de markt mee. De claim ‘een stroomtarief dat ieder jaar daalt’ is ons inziens dus misleidend richting consumenten. Er zou de toevoeging 'zo lang uw vaste contract loopt' bij moeten worden geplaatst.

Onderzoek op basis van tarieven maal verbruik

We vergelijken vervolgens de tarieven van Essent ZekerDalen 3 & 5 jaar met de 3- & 5-jaars energietarieven die De Vastelastenbond aanbiedt in samenwerking met Energiedirect. We berekenen wat de tarieven betekenen bij een gemiddeld Nederlands verbruik, 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas.

Onderzoeksresultaten

Uit de berekening* blijkt dat een huishouden bij het 3-jaars ZekerDalen contract over 3 jaar tijd €0,50 voordeliger uit is dan bij de Vastelastenbond. Deze besparing is dus nihil. Hierbij moet worden opgemerkt dat als het gasverbruik hoger zou zijn (door bv. een strenge winter) het Vastelastenbond contract een stuk voordeliger zou zijn.
Als we vervolgens de tarieven voor 5 jaar ZekerDalen doorberekenen** en vergelijken met de Vastelastenbond/Energiedirect 5 jaar vast tarieven, blijkt dat een huishouden bij Essent ZekerDalen 85 euro duurder uit is dan bij een 5-jaars Vastelastenbond contract. 
Bekijk hier de onderzoeksresultaten

Conclusie

Met het lage stroomtarief en de belofte dat het tarief elk jaar daalt, lijkt ZekerDalen een aantrekkelijk aanbod. Bij een kritische blik blijkt echter dat de besparing bij 3 jaar nihil is, en dat de consument bij 5 jaar zelfs een stuk duurder uit is.
De ZekerDalen aanbieding is dus een duurdere optie dan contracten met lagere vaste tarieven. Kies dus als consument liever voor constant lage tarieven, dan voor een hoger tarief dat ‘gegarandeerd ieder jaar daalt’!
Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Rick Boekee reageerde op Zondag 04 mei 2014 08:51:49

Binnenkort eindigt mijn 5 jarig contract via de Vastelastenbond. Al diverse keren bleek ik met vergelijkingen van buren/vrienden/familie flink goedkoper uit te zijn geweest dan hun.
Bekijk ook
Helft wil tandarts en fysiotherapie in basisverzekering
Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) wil de kosten voor de tandarts en/of fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van Zorgwijzer.nl onder 17...
ANWB pleit voor teruggeven belastinggeld aan automobilist
De ANWB wil dat automobilisten in 2015 belastinggeld terugkrijgen. Het zou moeten gaan om een verlaging van 250 miljoen euro. Dat zegt ANWB-directeur Guido van Woerkom vrijdag tegen BNR Nieuwsr...
Kabinet neemt huursector op de schop: de belangrijkste punten
De inkomensgrens voor een sociale huurwoning wordt tijdelijk verruimd, woningcorporaties moeten zich gaan beperken tot kerntaken, het puntenstelsel verandert en er komen tijdelijke huurcontracten voor...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam