Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Essent ZekerDalen: een voordelig energiecontract of juist niet?

Dinsdag 29 april 2014 09:40Margot Boesveld

 

Energieleverancier Essent moedigt nieuwe en bestaande klanten aan om te kiezen voor Zeker Dalen. Via spotjes op tv en een internetcampagne worden energiecontracten aangeboden met tarieven die ‘gegarandeerd ieder jaar dalen’.
De Vastelastenbond ontvangt de laatste tijd vragen vanuit de achterban over dit contract. Is het ’n voordelig energiecontract? Zitten er addertjes onder het gras? Tijd voor een onderzoekje!

Alleen elektriciteit daalt gedurende contracttermijn

Eén blik op de voorwaarden van ZekerDalen, en ons wordt vrij snel duidelijk: dit is een typisch geval van ‘te mooi om waar te zijn’.  Wat blijkt namelijk: alléén het stroomtarief daalt jaarlijks, maar het gastarief staat vast. Gas beslaat voor de meeste huishoudens twee derde van de totale energierekening. 
Daarnaast daalt het stroomtarief niet elk jaar, maar slechts gedurende de 3 of 5 jaar dat uw contract duurt. Zodra uw contracttermijn is verlopen, stijgt uw tarief weer met de markt mee. De claim ‘een stroomtarief dat ieder jaar daalt’ is ons inziens dus misleidend richting consumenten. Er zou de toevoeging 'zo lang uw vaste contract loopt' bij moeten worden geplaatst.

Onderzoek op basis van tarieven maal verbruik

We vergelijken vervolgens de tarieven van Essent ZekerDalen 3 & 5 jaar met de 3- & 5-jaars energietarieven die De Vastelastenbond aanbiedt in samenwerking met Energiedirect. We berekenen wat de tarieven betekenen bij een gemiddeld Nederlands verbruik, 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas.

Onderzoeksresultaten

Uit de berekening* blijkt dat een huishouden bij het 3-jaars ZekerDalen contract over 3 jaar tijd €0,50 voordeliger uit is dan bij de Vastelastenbond. Deze besparing is dus nihil. Hierbij moet worden opgemerkt dat als het gasverbruik hoger zou zijn (door bv. een strenge winter) het Vastelastenbond contract een stuk voordeliger zou zijn.
Als we vervolgens de tarieven voor 5 jaar ZekerDalen doorberekenen** en vergelijken met de Vastelastenbond/Energiedirect 5 jaar vast tarieven, blijkt dat een huishouden bij Essent ZekerDalen 85 euro duurder uit is dan bij een 5-jaars Vastelastenbond contract. 
Bekijk hier de onderzoeksresultaten

Conclusie

Met het lage stroomtarief en de belofte dat het tarief elk jaar daalt, lijkt ZekerDalen een aantrekkelijk aanbod. Bij een kritische blik blijkt echter dat de besparing bij 3 jaar nihil is, en dat de consument bij 5 jaar zelfs een stuk duurder uit is.
De ZekerDalen aanbieding is dus een duurdere optie dan contracten met lagere vaste tarieven. Kies dus als consument liever voor constant lage tarieven, dan voor een hoger tarief dat ‘gegarandeerd ieder jaar daalt’!
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Rob

Vorig jaar een zeker dalen contract bij Essent afgesloten. Met de huidige daling van de energieprijzen is dit nu zeer onvoordelig. Heb het contract geanuleerd per aangetekende brief en huidig contract verlengd. Maar ze hebben het contract gewoon laten starten en mijn huidige leverancier geannulleeerd.

Vrijdag 07 april 2023 11:44

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 07 april 2023 12:51
Dat klinkt niet goed. Misschien is het een idee om deze klacht te melden bij ACM ConsuWijzer:
https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas

Rick Boekee

Binnenkort eindigt mijn 5 jarig contract via de Vastelastenbond. Al diverse keren bleek ik met vergelijkingen van buren/vrienden/familie flink goedkoper uit te zijn geweest dan hun.

Zondag 04 mei 2014 08:51

Plaats een reactie

Lees meer over