“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Essent ZekerDalen: een voordelig energiecontract of juist niet?

Dinsdag 29 april 2014 09:40Margot Boesveld

 

Energieleverancier Essent moedigt nieuwe en bestaande klanten aan om te kiezen voor Zeker Dalen. Via spotjes op tv en een internetcampagne worden energiecontracten aangeboden met tarieven die ‘gegarandeerd ieder jaar dalen’.
De Vastelastenbond ontvangt de laatste tijd vragen vanuit de achterban over dit contract. Is het ’n voordelig energiecontract? Zitten er addertjes onder het gras? Tijd voor een onderzoekje!

Alleen elektriciteit daalt gedurende contracttermijn

Eén blik op de voorwaarden van ZekerDalen, en ons wordt vrij snel duidelijk: dit is een typisch geval van ‘te mooi om waar te zijn’.  Wat blijkt namelijk: alléén het stroomtarief daalt jaarlijks, maar het gastarief staat vast. Gas beslaat voor de meeste huishoudens twee derde van de totale energierekening. 
Daarnaast daalt het stroomtarief niet elk jaar, maar slechts gedurende de 3 of 5 jaar dat uw contract duurt. Zodra uw contracttermijn is verlopen, stijgt uw tarief weer met de markt mee. De claim ‘een stroomtarief dat ieder jaar daalt’ is ons inziens dus misleidend richting consumenten. Er zou de toevoeging 'zo lang uw vaste contract loopt' bij moeten worden geplaatst.

Onderzoek op basis van tarieven maal verbruik

We vergelijken vervolgens de tarieven van Essent ZekerDalen 3 & 5 jaar met de 3- & 5-jaars energietarieven die De Vastelastenbond aanbiedt in samenwerking met Energiedirect. We berekenen wat de tarieven betekenen bij een gemiddeld Nederlands verbruik, 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas.

Onderzoeksresultaten

Uit de berekening* blijkt dat een huishouden bij het 3-jaars ZekerDalen contract over 3 jaar tijd €0,50 voordeliger uit is dan bij de Vastelastenbond. Deze besparing is dus nihil. Hierbij moet worden opgemerkt dat als het gasverbruik hoger zou zijn (door bv. een strenge winter) het Vastelastenbond contract een stuk voordeliger zou zijn.
Als we vervolgens de tarieven voor 5 jaar ZekerDalen doorberekenen** en vergelijken met de Vastelastenbond/Energiedirect 5 jaar vast tarieven, blijkt dat een huishouden bij Essent ZekerDalen 85 euro duurder uit is dan bij een 5-jaars Vastelastenbond contract. 
Bekijk hier de onderzoeksresultaten

Conclusie

Met het lage stroomtarief en de belofte dat het tarief elk jaar daalt, lijkt ZekerDalen een aantrekkelijk aanbod. Bij een kritische blik blijkt echter dat de besparing bij 3 jaar nihil is, en dat de consument bij 5 jaar zelfs een stuk duurder uit is.
De ZekerDalen aanbieding is dus een duurdere optie dan contracten met lagere vaste tarieven. Kies dus als consument liever voor constant lage tarieven, dan voor een hoger tarief dat ‘gegarandeerd ieder jaar daalt’!
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Rick Boekee

Binnenkort eindigt mijn 5 jarig contract via de Vastelastenbond. Al diverse keren bleek ik met vergelijkingen van buren/vrienden/familie flink goedkoper uit te zijn geweest dan hun.

Zondag 04 mei 2014 08:51

Plaats een reactie

Lees meer over

Helft wil tandarts en fysiotherapie in basisverzekering

Maandag 28 april 2014 09:43

Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) wil de kosten voor de tandarts en/of fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van Zorgwijzer.nl onder 17...

Lees meer

ANWB pleit voor teruggeven belastinggeld aan automobilist

Vrijdag 25 april 2014 10:23

De ANWB wil dat automobilisten in 2015 belastinggeld terugkrijgen. Het zou moeten gaan om een verlaging van 250 miljoen euro. Dat zegt ANWB-directeur Guido van Woerkom vrijdag tegen BNR Nieuwsr...

Lees meer

Kabinet neemt huursector op de schop: de belangrijkste punten

Maandag 14 april 2014 16:04

De inkomensgrens voor een sociale huurwoning wordt tijdelijk verruimd, woningcorporaties moeten zich gaan beperken tot kerntaken, het puntenstelsel verandert en er komen tijdelijke huurcontracten voor...

Lees meer

Uitstel energiemissie Rusland

Donderdag 10 april 2014 15:29

De energiemissie onder leiding van minister Kamp naar Rusland is voorlopig van de baan. Het kabinet heeft besloten om de handelsreis, die in mei zou plaatsvinden, uit te stellen vanwege de ont...

Lees meer