Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Waarschuwing energiebedrijven: ‘Pas je maandbedrag niet naar beneden aan!’

Vrijdag 26 augustus 2022 11:51Frank van de Ven
Door de hoge energietarieven is het maandelijkse voorschot dat veel klanten betalen voor de energierekening nu al te laag. Dat kan later dit jaar tot immense eindafrekeningen leiden.

Door de hoge energietarieven is het maandelijkse voorschot dat veel klanten betalen voor de energierekening nu al te laag. Dat kan later dit jaar tot immense eindafrekeningen leiden.

Energiebedrijven drukken hun klanten op het hart om hun maandbedrag niet naar beneden af te ronden om zo hun maandlasten te verlagen. Door deze actie schuiven ze namelijk mogelijke geldproblemen voor zich uit en kunnen zij aan het einde van het jaar een gepeperde rekening verwachten. Door de hoge energietarieven is het maandelijkse voorschot dat veel klanten betalen voor de energierekening nu al te laag. Door het bedrag nóg verder naar beneden bij te stellen, kunnen ongeveer 800.000 huishoudens door een torenhoge eindafrekening nog verder in de financiële problemen komen.

Energiebedrijven als Vattenfall, Eneco en United Consumers zijn bang dat veel van hun klanten aan het einde van het jaar in de problemen komen. Dat komt omdat zij hun maandbedrag naar beneden hebben bijgesteld. Bij Vattenfall betaalt bijvoorbeeld zo'n 10 procent van de klanten 200 euro per maand te weinig. Ook Eneco herkent zich in deze problematiek, laat een woordvoerder weten: "Wij waarschuwen hier al langer voor."

Het Nibud en de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening (NVVK) denken dat ongeveer 800.000 huishoudens naar schatting te weinig betalen. Wanneer je energiecontract eindigt en blijkt dat je maandbedrag te laag was, volgt een flinke eindafrekening. Het is dus aan te raden om het maandbedrag zoveel mogelijk ongemoeid te laten, stellen energieleveranciers.  


Gas opnieuw duurder

Er lijkt voorlopig geen  verbetering op komst in de energiemarkt. De gasprijs is in een week tijd ruim een kwart duurder geworden. De afgelopen dagen steeg de prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs flink nadat Gazprom eind vorige week aangekondigde dat gaspijplijn Nord Stream naar Duitsland opnieuw dicht gaat. Ook aanhoudende problemen bij een Amerikaanse terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) stuwden de prijzen verder op.

Aan het slot van de gashandel donderdag betaalde je voor een megawattuur gas 310,50 euro. Dat is een stijging van meer dan 6 procent in vergelijking met de dag ervoor. Het is de eerste keer dat de prijs van gas boven de 300 euro sloot. Voor het weekend kostte een megawattuur gas nog 244,55 euro. De Europese gasprijs is nu nog zo'n 10 procent verwijderd van de piek van 345 euro die begin maart werd bereikt. Dat was echter een kortstondige piek tijdens de handelsdag waarna de prijs binnen minuten tot ver onder de 300 euro zakte.


Britse huishoudens betalen drie keer meer voor energie

Ook in het Verenigd Koninkrijk krijgen huishoudens te maken met flink oplopende energierekeningen. Deze winter betalen Britse consumenten drie keer meer voor hun energiecontract in vergelijking met een jaar geleden. De Britse energietoezichthouder Ofgem verhoogde het maximumtarief voor energierekeningen tot een record van 3.549 pond vanaf 1 oktober. Dat bedrag komt neer op zo'n 4.090 euro.

In april steeg dat maximum al aanzienlijk, tot een kleine 2.000 pond voor een jaar energie. Het maximumtarief is daarmee met zo'n 80 procent omhoog gegaan. De limiet van afgelopen winter bedroeg nog 1.277 pond. Het maximumtarief wordt naar verwachting in januari nóg verder verhoogd aangezien het Verenigd Koninkrijk concurreert met andere landen om de beperkte gasvoorraden.
 

Meer info over de energiemarkt?

In een drietal blogs leggen we uit hoe de crisis in de energiemarkt is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe de Vastelastenbond de toekomst ziet.
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Korting

De prijzen die jullie aangeven zijn incl of ex levering,btw,maandelijke kosten

Woensdag 07 september 2022 16:20

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 07 september 2022 16:31
Wat bedoelt u precies? Kunt u uitleggen wat u precies wilt weten?

Vattenfall, Eneco en United Consumers zien dat klanten hun maandbedrag niet altijd goed aanpassen. Bij Vattenfall gaat het om zo'n 10 procent van de klanten die 200 euro per maand te weinig betalen.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Hoeveel stroom je oplader gebruikt, is te meten met een elektriciteitsmeter.

Bespaar energie door alle niet-essentiële stekkers uit het stopcontact te trekken

Donderdag 25 augustus 2022 16:29

‌ Sommige apparaten verbruiken stroom als ze in het stopcontact zitten en op stand-by staan. Veel mensen halen daarom apparaten die ze niet gebruiken uit het stopcontact. Een slimme keuze want j...

Lees meer
Voor 31 augustus moeten klanten van PrikEnergie laten weten hoe zij erin staan en of ze bereid zijn mee te gaan met een forse tariefwijziging.

Faillissement dreigt voor PrikEnergie door hoge inkoopprijs gas

Woensdag 24 augustus 2022 09:36

‌ Het Brabantse PrikEnergie kan de hoge inkoopprijzen van gas niet meer ophoesten en dreigt om te vallen. Het energiebedrijf heeft enkele duizenden klanten en stevent af op een faillissement...

Lees meer
Omdat veel consumenten afhankelijk zijn van hun auto om naar hun werk te gaan, zien zij geen andere alternatieven dan de heilige koe om naar hun werkgever te rijden.

ANWB: hoge brandstofprijzen brengen kwart automobilisten in de problemen

Dinsdag 23 augustus 2022 12:02

‌ De ANWB stelt op basis van een peiling onder ruim 1.300 leden dat een kwart van de Nederlandse automobilisten in de financiële problemen komt door de hoge brandstofprijzen. Omdat veel consume...

Lees meer
Wanneer je tot voor kort 200 euro per maand bij Budget Energie moest aftikken voor je variabele tarief, krijg je volgende maand een rekening van rond de 800 euro voor je kiezen blijkt uit onderzoek.

Klanten Budget Energie geconfronteerd met gigantische prijsverhogingen

Maandag 22 augustus 2022 11:40

‌ Veel klanten van energieleverancier Budget Energie krijgen met maandelijkse prijsstijgingen van honderden euro’s te maken. Wanneer je tot voor kort tweehonderd euro per maand vo...

Lees meer