Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Frankrijk staat opnieuw huishoudens bij tegen stijging energieprijzen

Maandag 29 augustus 2022 10:02Frank van de Ven
Heel Europa heeft te maken met oplopende energieprijzen. Ministers van de EU-lidstaten komen met spoed bijeen om oplossingen te zoeken om uit de energiecrisis te komen.

Heel Europa heeft te maken met oplopende energieprijzen. Ministers van de EU-lidstaten komen met spoed bijeen om oplossingen te zoeken om uit de energiecrisis te komen.

Ook in 2023 hanteert Frankrijk een maximumtarief voor elektriciteit om huishoudens tegen stijgende energiekosten te beschermen. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire beloofde dit afgelopen zaterdag tijdens een radio-interview. De minister gaf aan dat de energieprijzen ook volgend jaar binnen de perken blijven. 
 
Le Maire stelt dat consumenten het verschil tussen de marktprijzen en de prijsplafonds niet hoeven te betalen. De Franse regering heeft de stijging van de energieprijzen tot het einde van dit jaar tot vier procent beperkt.
 
Heel Europa heeft te maken met oplopende energieprijzen. Ministers van de EU-lidstaten komen met spoed bijeen om oplossingen te zoeken om uit de energiecrisis te komen. De energieprijzen op de grootste Europese markten, Frankrijk en Duitsland, stegen vrijdag met meer dan een kwart. Deze prijsstijgingen zijn te wijten aan een inzinking van de nucleaire elektriciteitsproductie in Frankrijk en de beperking van de aardgasleveringen door Rusland.


Voordelige stroomtarieven

De Franse regering overweegt deze winter om een systeem voor huishoudens en kleine bedrijven in te voeren zodat zij voordelige stroomtarieven krijgen. Dit voordeel ontvangen zij in ruil voor het beperken van hun gebruik tijdens perioden van grote vraag. Dat kan op zeer koude dagen zijn bijvoorbeeld.
 
Dit systeem is niet nieuw en wordt al jaren toegepast voor grote stroomverbruikers in de industrie. Zij stemmen ermee in hun productie te verminderen wanneer de stroomvoorziening krap is. Duitsland maakt alvast haast met het vullen van de gasvoorraden. Dat proces gaat sneller dan gedacht. De grootste economie van Europa wil namelijk goed voorbereid zijn op de komende winter en laat er geen gras over groeien.


Streefcijfer vullen gasvoorraad

Volgens de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, raken de Duitse opslagplaatsen snel gevuld. De doelstelling om voor oktober 85 procent van de gasopslag te vullen, wordt naar verwachting al in september behaald. Het streefcijfer voor september werd vorige maand al bereikt.

De gaslevering blijft een heikel punt. De gasstromen uit Rusland zijn kleiner dan voorheen. Daarnaast zijn er zorgen over de toekomstige leveringen via de gaspijpleiding Nord Stream tussen Rusland en Duitsland die door onderhoudswerkzaamheden stil komt te liggen. Een ander problematisch punt is dat de Noorse gasproductie met storingen kampt. Daarnaast is de concurrentie op de markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moordend.
 

Oplossingen energiecrisis

Europese regeringen nemen maatregelen om de lasten voor onder andere huishoudens te verlichten. Daarvoor hebben zij zo'n 280 miljard euro opzijgezet. De vraag is of dat genoeg is. Tsjechië, dat het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, roept energieministers van EU-lidstaten bijeen om oplossingen voor het hele landenblok te bespreken. 

Een oplossing voor deze energiecrisis lijkt nog niet in zicht. Onlangs riepen energiemaatschappijen in Nederland consumenten op om hun maandbedrag niet naar bedeneden bij te stellen. Dit kan namelijk tot forse eindafrekeningen leiden. Energieleveranciers maken zich grote zorgen omdat zij verwachen dat heel veelhuishoudens in de financiele problemen komen door hun maandbedrag aan te passen.  
 

Meer info over de energiemarkt?

In een drietal blogs leggen we uit hoe de crisis in de energiemarkt is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe de Vastelastenbond de toekomst ziet.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Door de hoge energietarieven is het maandelijkse voorschot dat veel klanten betalen voor de energierekening nu al te laag. Dat kan later dit jaar tot immense eindafrekeningen leiden.

Waarschuwing energiebedrijven: ‘Pas je maandbedrag niet naar beneden aan!’

Vrijdag 26 augustus 2022 11:51

‌ Energiebedrijven drukken hun klanten op het hart om hun maandbedrag niet naar beneden af te ronden om zo hun maandlasten te verlagen. Door deze actie schuiven ze namelijk mogelijke geldproblem...

Lees meer
Hoeveel stroom je oplader gebruikt, is te meten met een elektriciteitsmeter.

Bespaar energie door alle niet-essentiële stekkers uit het stopcontact te trekken

Donderdag 25 augustus 2022 16:29

‌ Sommige apparaten verbruiken stroom als ze in het stopcontact zitten en op stand-by staan. Veel mensen halen daarom apparaten die ze niet gebruiken uit het stopcontact. Een slimme keuze want j...

Lees meer
Voor 31 augustus moeten klanten van PrikEnergie laten weten hoe zij erin staan en of ze bereid zijn mee te gaan met een forse tariefwijziging.

Faillissement dreigt voor PrikEnergie door hoge inkoopprijs gas

Woensdag 24 augustus 2022 09:36

‌ Het Brabantse PrikEnergie kan de hoge inkoopprijzen van gas niet meer ophoesten en dreigt om te vallen. Het energiebedrijf heeft enkele duizenden klanten en stevent af op een faillissement...

Lees meer
Omdat veel consumenten afhankelijk zijn van hun auto om naar hun werk te gaan, zien zij geen andere alternatieven dan de heilige koe om naar hun werkgever te rijden.

ANWB: hoge brandstofprijzen brengen kwart automobilisten in de problemen

Dinsdag 23 augustus 2022 12:02

‌ De ANWB stelt op basis van een peiling onder ruim 1.300 leden dat een kwart van de Nederlandse automobilisten in de financiële problemen komt door de hoge brandstofprijzen. Omdat veel consume...

Lees meer