Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Gemeentelijke lasten stijgen met 2,5 procent

Woensdag 28 februari 2018 09:09Margot Boesveld
prijsstijging gemeentelijke lasten

prijsstijging gemeentelijke lasten

In 2018 verwachten gemeenten 2,5 procent meer aan gemeentelijke heffingen te innen. Totaal komt het bedrag uit op 9,7 miljard. 75 procent van dit bedrag bestaat uit de OZB, rioolheffing, reinigingsrechten en afvalstoffenheffing. De overige 25 procent wordt opgehaald met andere kleinere gemeentelijke belastingen.

Onroerendzaakbelasting

De onroerendzaakbelasting (OZB) is de belangrijkste gemeentelijke belasting. In totaal zorgt dit voor ongeveer 40% van de 9,7 miljard aan belastingen die worden betaald. In de 4 grote steden is de opbrengst het hoogst; Amsterdam (167 miljoen), Rotterdam (242 miljoen), Utrecht (98 miljoen) en Den Haag (86 miljoen).

Per hoofd van de bevolking zijn het de gemeente Eemsmond, Schiermonnikoog en Sittard-Geleen die per hoofd van de bevolking de kroon spannen. Met respectievelijk € 744, € 537 en € 459,-. In de gemeente Huizen betaalt men daarentegen per hoofd van de bevolking slechts € 98,-.

Rioolheffing

Ook de rioolheffing levert de gemeenten in 2018 meer op. Een gemiddelde stijging van 1,8% tegen opzichten van 2017. Ook hier zijn er grote verschillen per hoofd van de bevolking. Op Texel is de belasting gemiddeld € 231,- per persoon. Terwijl dat dit in Veendam € 43,- is.

Hondenbelasting

De hondenbelasting is een van de weinige dalers op het gebied van gemeentelijke belastingen. Er is voor dit jaar 58 miljoen euro aan hondenbelasting begroot. In 2017 was dit nog 61 miljoen. Een daling van 4,6%.

De hondenbelasting is wordt niet in alle gemeenten geheven. Amsterdam en Rotterdam zijn er al mee gestopt samen met 35% van alle gemeenten.

Bezwaren tegen stijging gemeentelijke belastingen

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn niet te spreken over de grote stijging van de gemeentelijke belastingen. In hun ogen mag de stijging nooit hoger zijn dan de inflatie. De stijging is procentueel nu bijna twee keer zo hoog. De organisaties wijzen erop dat een gematigde lokale lastendruk van groot belang is voor een positief ondernemingsklimaat in een gemeente. Zij roepen dan ook lokale partijen op om de lastenstijging voor ondernemers en burgers een halt toe te roepen.

Veel gemeentelijke belastingen voor burgers worden gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning. Helaas is deze in 80% van de gevallen foutief. Dit komt omdat de gemeente uitgaat van standaarden en geen maatwerk levert bij het bepalen van de waarde. Hierdoor betalen veel Nederlanders te veel aan gemeentelijke belastingen. Burgers kunnen bezwaar maken bij de gemeente of hiervoor een partij inschakelen. De Vastelastenbond biedt burgers een gratis WOZ-waarde check aan. De WOZ-waarde die de gemeente communiceert wordt gecontroleerd en bij een te hoog bedrag wordt bezwaar gemaakt. De dienst is geheel gratis en inschrijven kost u slechts 2 minuten. De check vraagt u hier aan.

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over