Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

'Gratis' app kost privacy

Maandag 23 januari 2017 10:16Margot Boesveld

 

Veel apps gebruiken uw persoonlijke informatie om te kunnen functioneren. Tegelijkertijd gebruiken dezelfde apps dit ook om geld te verdienen. De makers van een app moet ook geld verdienen en dit doen ze door uw gegevens door te spelen aan derden. Uw ‘gratis’ apps blijken dus niet helemaal gratis te zijn. U betaalt met uw persoonlijke informatie. Waar gaat u mee akkoord als u apps installeert? Wat willen ze van u weten?

Onderschat de waarde van uw persoonlijke gegevens niet

Er zitten meerdere verdienmodellen aan een app. Allereerst zijn er apps die gebruik maken van reclameboodschappen door derden. Deze advertenties zijn een inkomstenbron voor de maker. Een tweede optie is het doorverkopen van uw persoonlijke informatie. Uw informatie kan worden verkocht aan andere bedrijven die dit gebruiken voor reclame- of marketingdoeleinden. Niet alleen uw NAW gegevens worden verstrekt, maar ook locatiegegevens, contactgegevens, informatie over wifi-netwerken, foto’s, video’s en audio, apparaat ID en oproep (telefoonnummer + nummers. waarmee u belt).

Doordat deze informatie kan worden gebruikt, weet een app bijvoorbeeld waar u zich op dat moment bevindt. Ook kan een app zien wie uw vrienden en contacten zijn en met wie u contact hebt gehad. Daarnaast kunnen ze aan de hand van de wifi-netwerken die u heeft gebruikt redelijk goed bepalen waar u woont.

Toestemming vragen


Voordat een app dit kan doen, moet er wel om uw toestemming worden gevraagd. Daarnaast moet de app duidelijk aangeven voor welk doel uw gegevens worden gebruikt. Op basis van de gegevens die u prijsgeeft is het voor adverteerders makkelijker om gericht reclame te maken. Onderschat de waarde van uw persoonlijke gegevens dus niet.

De wijze waarop u geïnformeerd wordt over de informatie die u prijsgeeft, verschilt per besturingssysteem. Bij Android krijgt u een melding. Hierin staat welke informatie er gebruikt wordt. Bij Apple moet u zelf de privacy voorwaarden doorlezen.

Voorbeelden van populaire apps

Een van de meest populaire apps van 2016 is het spel Pokémon Go. Dit spel maakt gebruikt van een Google-account om te kunnen spelen. Dat betekent dat de app volledige toegang tot uw Google-account heeft. Hierdoor is het in theorie voor de app mogelijk om al uw e-mails op dit account te lezen, maar ook om namens u e-mails te versturen. Een andere populaire app is Runtastic. Deze app, houdt naast uw locatie, ook bij welke andere apps er actief zijn op uw telefoon en maakt gebruik van uw internetverbinding. Ook wordt bijgehouden welke provider u belt. Door middel van de internetverbinding kan deze informatie weer met derden worden gedeeld, vaak gaat het ook hier weer om adverteerders.

Wat kunt u doen?

U kunt uw privacy-instelling uiteraard aanpassen zodat bepaalde gegevens niet meer gedeeld of gebruikt kunnen worden. Dit kan wel effect hebben op het gebruik van de app. Ook dit verschilt per besturingssysteem (Android, Apple of Windows). Over het algemeen kunt u dit terug vinden bij instellingen/privacy/locatievoorzieningen.

Wees bij een download bewust van het feit dat een app veel informatie van u kan verzamelen. En denk even extra na voordat u een app installeert.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over