Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Inwoners van 7 gemeenten gaan in 2018 precarioheffing betalen

Maandag 18 december 2017 17:30Margot Boesveld

Gemeenten in de provincies Utrecht, Friesland en Gelderland hebben inmiddels laten weten om volgend jaar de precarioheffing in te voeren. Dat is een lokale belasting die inwoners betalen voor het gebruik van openbare grond, leidingen en kabels en dit is o.a. via de drinkwaterrekening te innen. Waterbedrijf Vitens spreekt van een oneigenlijke wijze voor gemeenten om aan geld te komen.

Niet alle gemeenten heffen precario- en concessiekosten. Elke gemeente kan zelf bepalen of ze al dan niet deze belasting in rekening brengen. De gemeenteraad beslist hierover. De inwoners van onderstaande zeven gemeenten weten alvast zeker dat ze volgend jaar moeten betalen

De volgende gemeente zijn in 2018 de dupe van deze maatregel:

  • Achtkarspelen in Friesland, 27.916 inwoners
  • De Ronde Venen in Utrecht, 42.969 inwoners
  • Hattem in Gelderland, 12.076 inwoners
  • Lingewaard in Gelderland, 46.185 inwoners
  • Oldebroek in Gelderland, 23.330 inwoners
  • Rhenen in provincie Utrecht, 19.668 inwoners
  • Tytsjerksteradiel in Friesland, 31.888 inwoners

Hoe hoog is de precariobelasting?

Bij ieder soort precario-object hoort een tarief en een berekeningseenheid. De aanslag wordt berekend door vermenigvuldiging van het aantal eenheden met het tarief. Elke gemeente kan zelf bepalen of ze al dan niet deze belasting in rekening brengen. De gemeenteraad beslist hierover. Afhankelijk van de gemeente gaan mensen volgend jaar en in 2019 jaarlijks tussen de € 60,- en € 105,-  meer betalen. U kunt de hoogte van de precariobelasting vaak terug vinden in het begrotingsprogramma van uw gemeente. Hier staat naar de OZB belasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing ook de precarioheffing in opgenomen.

De precarioheffing is toch afgeschaft?

De precario op nutsleidingen is sinds 1 juli afgeschaft, maar er is een overgangsregeling van vijf jaar. Gemeenten die in 2016 al een tarief voor precario op nutsleidingen hadden, mogen die nog tot 2022 blijven heffen. Achtkarspelen, De Ronde Venen, Hattem, Lingewaard, Oldebroek, Rhenen en Tytsjerksteradiel willen nu met terugwerkende kracht alsnog precario heffen. Een aantal gemeenten gaat ook alsnog de precarioheffing met terugwerkende kracht invoeren, ondanks een oproep van de minister van Binnenlandse Zaken zo spoedig mogelijk te stoppen met het heffen van de belasting. Welke gemeenten dat zijn is nog niet duidelijk.


 

Bron: ANP

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over