“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Netwerkkosten 2015

Zondag 04 januari 2015 16:45Margot Boesveld

 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bekend gemaakt dat de netbeheerkosten in 2015 zullen dalen met 260 miljoen euro. Deze kostendaling komt mede tot stand doordat netbeheerders efficiënter te werk kunnen gaan wat betreft de transport van gas en elektriciteit.

ACM ziet toe op zo laag mogelijke kosten

Omdat iedere regio maar één netwerk kent van gasleidingen en stroomkabels is er geen sprake van concurrentie tussen netbeheerders. Het ACM hanteert daarom maximale tarieven berekent op basis van de actuele kosten van de regionale netbeheerders.

Overzicht netwerkkosten 2015

Vereniging de Vastelastenbond heeft de netwerkkosten per netwerkbeheerder uiteengezet in een overzichtelijke tabel. Wilt u weten wat u in 2015 aan netwerkkosten gaat betalen? Klik hier om de tarieven in te zien van de netwerkbeheerder in uw regio. Weet u niet wie uw netwerkbeheerder is? Klik dan hier.

Standaard aansluiting huishouden consument

De standaard aansluiting voor een Nederlands huishouden voor elektra is 3 x 25 ampère. Voor gas is dat een G4/G6 aansluiting tot 4.000 m3. Hieronder ziet u de kosten van de netwerbeheerders voor de standaard aansluitingen.

 

Energierekening € 25,- omlaag, of niet?

In de media wordt gesuggereerd dat de energierekening volgend jaar naar beneden gaat. Echter heeft de overheid de energiebelastingen voor de Nederlandse huishoudens verhoogd. Per saldo betekent dat zelfs dat de vaste kosten op de energierekening in 2015 ten op zichte van 2014 zullen stijgen. Dit staat los van het leveringstarief per kWh en per m3. Hier heeft u namelijk wél invloed op. Door zelf de leveringstarieven en het vastrecht te vergelijken kan u wel besparen op uw energierekening. Lees verder voor de uitgebreide berekening of maak een berekening.

Wat zijn netwerkkosten?

Voor het transport van energie naar uw woning maakt u gebruik van een netwerk - de leidingen - waardoor stroom en gas wordt vervoerd. De netwerkkosten die u betaalt is een vergoeding voor het transport, het onderhoud en de aansluiting in uw woning op dit netwerk. Sinds 2013 worden deze kosten in rekening gebracht via de factuur van uw energieleverancier. 

 • Aansluitdiensten  elektriciteit | gas 
  Vastrecht aansluiting of periodieke aansluitvergoeding: Kosten voor onderhoud en de instandhouding van uw elektriciteits- en/of gasaansluiting.
 • Transportdiensten  elektriciteit | gas
  Vastrecht transport
  Kosten voor gebruik van gas- en/of electriciteitsnetwerk.
  Capaciteitstarief
  Een vast bedrag per jaar: het capaciteitstarief. De capaciteit van uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting bepaalt de hoogte van het tarief.
  Systeemdiensten (alleen voor elektriciteit)
  Vergoeding voor de diensten van TenneT, de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet.
 • Meetdiensten  elektriciteit | gas
  Meterkosten

 

 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

Miljoenenboete voor netbeheerder Rendo

Dinsdag 20 januari 2015 15:01

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft energienetbeheerder Rendo twee boetes opgelegd van in totaal 1,6 miljoen euro.  Het bedrijf uit Meppel krijgt de boetes omdat het de meetins...

Lees meer

BTW tarief renovatie tot 1 juli 2015 6%

Vrijdag 16 januari 2015 09:47

Het btw-tarief bij renovatie en herstel van uw woning is 6%. Dit verlaagde tarief geldt nog tot 1 juli 2015. Het 6%-tarief geldt voor het verbouwen en herstellen, isoleren, schilderen, stukadoren...

Lees meer

Spaarrente onder 1 procent

Woensdag 14 januari 2015 15:59

De spaarrente staat op het laagste niveau in tien jaar, maar moet nog lager. Dat blijkt uit gesprekken van Het Financieele Dagblad met topbankiers van grootbanken. Zij verwachten dat de spaarrente ...

Lees meer

Vastelastenbond wenst haar leden een voorspoedig 2015

Woensdag 31 december 2014 11:46

In 2014 hebben we ons assortiment en dienstverlening uitgebreid. Zo was er een succesvolle zonnepanelen actie. Daarnaast hebben we deelgenomen aan verschillende bijneekomsten van ACM. Ook kome...

Lees meer