Netwerkkosten 2015
Zondag 04 januari 2015 16:45:25

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bekend gemaakt dat de netbeheerkosten in 2015 zullen dalen met 260 miljoen euro. Deze kostendaling komt mede tot stand doordat netbeheerders efficiënter te werk kunnen gaan wat betreft de transport van gas en elektriciteit.

ACM ziet toe op zo laag mogelijke kosten

Omdat iedere regio maar één netwerk kent van gasleidingen en stroomkabels is er geen sprake van concurrentie tussen netbeheerders. Het ACM hanteert daarom maximale tarieven berekent op basis van de actuele kosten van de regionale netbeheerders.

Overzicht netwerkkosten 2015

Vereniging de Vastelastenbond heeft de netwerkkosten per netwerkbeheerder uiteengezet in een overzichtelijke tabel. Wilt u weten wat u in 2015 aan netwerkkosten gaat betalen? Klik hier om de tarieven in te zien van de netwerkbeheerder in uw regio. Weet u niet wie uw netwerkbeheerder is? Klik dan hier.

Standaard aansluiting huishouden consument

De standaard aansluiting voor een Nederlands huishouden voor elektra is 3 x 25 ampère. Voor gas is dat een G4/G6 aansluiting tot 4.000 m3. Hieronder ziet u de kosten van de netwerbeheerders voor de standaard aansluitingen.

 

Energierekening € 25,- omlaag, of niet?

In de media wordt gesuggereerd dat de energierekening volgend jaar naar beneden gaat. Echter heeft de overheid de energiebelastingen voor de Nederlandse huishoudens verhoogd. Per saldo betekent dat zelfs dat de vaste kosten op de energierekening in 2015 ten op zichte van 2014 zullen stijgen. Dit staat los van het leveringstarief per kWh en per m3. Hier heeft u namelijk wél invloed op. Door zelf de leveringstarieven en het vastrecht te vergelijken kan u wel besparen op uw energierekening. Lees verder voor de uitgebreide berekening of maak een berekening.

Wat zijn netwerkkosten?

Voor het transport van energie naar uw woning maakt u gebruik van een netwerk - de leidingen - waardoor stroom en gas wordt vervoerd. De netwerkkosten die u betaalt is een vergoeding voor het transport, het onderhoud en de aansluiting in uw woning op dit netwerk. Sinds 2013 worden deze kosten in rekening gebracht via de factuur van uw energieleverancier. 

 

 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Miljoenenboete voor netbeheerder Rendo
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft energienetbeheerder Rendo twee boetes opgelegd van in totaal 1,6 miljoen euro.  Het bedrijf uit Meppel krijgt de boetes omdat het de meetins...
BTW tarief renovatie tot 1 juli 2015 6%
Het btw-tarief bij renovatie en herstel van uw woning is 6%. Dit verlaagde tarief geldt nog tot 1 juli 2015. Het 6%-tarief geldt voor het verbouwen en herstellen, isoleren, schilderen, stukadoren...
Spaarrente onder 1 procent
De spaarrente staat op het laagste niveau in tien jaar, maar moet nog lager. Dat blijkt uit gesprekken van Het Financieele Dagblad met topbankiers van grootbanken. Zij verwachten dat de spaarrente ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam