Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Waarom zonnepanelen en een dynamisch energiecontract geen gelukkig huwelijk vormen

Donderdag 31 augustus 2023 11:05Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “De hosannaverhalen over dynamische contracten waarmee je ‘gratis de auto kunt opladen tijdens de zomer’ zijn niet zonder voorwaarden.”

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “De hosannaverhalen over dynamische contracten waarmee je ‘gratis de auto kunt opladen tijdens de zomer’ zijn niet zonder voorwaarden.”

Mensen met een dynamisch contract die een elektrische auto rijden, beschikken vaak over veel zonnepanelen. Tijdens warme zomermaanden kunnen zij ‘gratis’ hun auto opladen, maar dat heeft een keerzijde. Voor alle niet gebruikte energie moeten zij namelijk betalen, legt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond uit: “De hosannaverhalen over dynamische contracten waarmee je ‘gratis de auto kunt opladen tijdens de zomer’ zijn niet zonder voorwaarden.”

Wolfert adviseert mensen om zich niet blind te staren op de “mooie verhalen over gratis je auto opladen.” Er zitten nogal wat haken en ogen aan deze bewering. Om volledig te profiteren van de opgewekte energie betekent dit dat autobezitters op warme dagen thuis moeten blijven om hun voertuig op te laden. “Juist tijdens deze tropische dagen lonkt het strand. Een ander probleem waar bezitters van zonnepanelen met een dynamisch contract en een elektrische auto tegenaan lopen, is het overbelaste stroomnet”, verduidelijkt Wolfert.

Als het net de opgewekte stroom niet kan verwerken, schakelen de panelen zichzelf uit. “Om dit te voorkomen, kunnen op voorhand en op het juiste moment de panelen uitgezet worden. De hosannaverhalen over ‘gratis de auto opladen tijdens de zomer’ zijn dus niet zonder voorwaarden. Daar moet goed over nagedacht worden, als er voor een dynamisch contract gekozen wordt”, legt de directeur uit.


Stijgende populariteit dynamische contracten ‘problematisch’

In de zomermaanden liggen de tarieven van dynamische contracten laag, waardoor dit energiecontract aan populariteit wint. “Dat is problematisch in mijn ogen”, zegt Wolfert. “Deze contractvorm is namelijk niet zonder gevaar en met het oog op de komende wintermaanden kan de keuze voor zo’n contract in sommige gevallen tot financiële problemen leiden.”

Mensen die nu voor eren dynamisch contract kiezen en lage tarieven betalen, krijgen als het kwik zakt namelijk met oplopende tarieven te maken. “De prijzen kunnen in korte tijd flink stijgen en als men in zo’n periode besluit om naar een contract met vaste tarieven over te stappen, betaalt men de hoofdprijs. De instaptijd is erg ongunstig en nieuwe klanten zijn daar de dupe van, omdat ze te laat zijn overgestapt”, zegt de directeur.


Haken en ogen aan dynamische energiecontracten

De Vastelastenbond werkt niet met dynamische contracten, zegt Wolfert. De directeur van de consumentenorganisatie vindt het een goede ontwikkeling dat vraag en aanbod op deze manier goed op elkaar worden afgestemd. Toch zitten er volgens hem nog veel haken en ogen aan deze relatief jonge contractvorm: “Het nadeel van dynamische contracten is dat het je tijd kost om uit te zoeken wanneer je het beste energie kunt gebruiken. Je moet je dagritme erop aanpassen en dat zullen veel mensen niet willen doen. De meeste huishoudens hechten veel waarde aan zekerheid en willen een vast bedrag betalen.”
 
Dynamische contracten brengen – net als het inkoopbeleid op de dagmarkt – ook een risico met zich mee. “Deze manier van energie inkopen, is ook onderhevig is aan de grillen van de markt. Als er angst voor gastekorten ontstaat, zie je dat direct terug in de tarieven. Deze kunnen dan gigantisch de hoogte inschieten en duurder uitvallen dan de prijs die je voor energie betaalt bij een contract waarbij met termijnbedragen gewerkt wordt.”


Risicovol product

In juni riep de Vastelastenbond consumenten op om voorzichtig te zijn met dynamische energiecontracten. Het afsluiten van zulke energiecontracten kan financieel risicovol zijn als mensen zich er onvoldoende in verdiept hebben. Wolfert pleit dan ook voor een duidelijke voorlichting wanneer consumenten voor zo’n energiecontract kiezen: “Een dynamisch contract is vergelijkbaar met het hebben van aandelen en daardoor een risicovol product.”
 
D66 liet eerder dit jaar weten zich bij de oproep van de Vastelastenbond aan te sluiten en wil consumenten waarschuwen voor de risico's van een dynamisch energiecontract. D66-Kamerlid Raoul Boucke stelt dat aanbieders van energiecontracten met lage prijzen adverteren, maar consumenten onvoldoende wijzen op plotse prijsstijgingen in de donkere en koude wintermaanden wanneer de vraag naar energie stijgt. Boucke wil daar verandering in brengen, zodat mensen "van tevoren weten waar ze nu precies voor kiezen".
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Grotere energiebedrijven als ENGIE en OXXIO hebben honderdduizenden klanten en door deze prijsverhoging heeft dat veel effect op de omzet en winst van deze leveranciers.

PERSBERICHT: Onderzoek Vastelastenbond: Bijna helft energieleveranciers verhoogt vaste leveringskosten

Maandag 14 augustus 2023 06:55

‌De variabele energietarieven dalen, maar de vaste leveringskosten stijgen bij bijna de helft van de tien onderzochte energieleveranciers. Bij deze energieleveranciers stijgt de energierekening g...

Lees meer
Een staking van Australische werknemers van Chevron en Woodside Energy kan de export van vloeibaar gas bemoeilijken.

Onrust in Australië zorgt voor stijging gasprijs. Ongunstig vooruitzicht wintermaanden?

Donderdag 10 augustus 2023 09:57

‌De marktprijs voor gas schoot woensdagmiddag omhoog. Op de Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs met meer dan een derde tot ruim 43 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds mei. De ...

Lees meer
Het bijstaan van bewindvoerders is een no-brainer voor directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Mensen die onder bewind staan, hebben onze hulp het hardst nodig.

Vastelastenbond slaat handen ineen met bewindvoerders

Woensdag 09 augustus 2023 10:11

‌‌De Vastelastenbond zoekt de samenwerking met bewindvoerders op om onder bewind gestelde mensen aan een goed energiecontract te helpen. Het zoeken naar een goed contract met goede, gun...

Lees meer
Eneco moet 2,4 miljoen euro terugbetalen, omdat dit bedrag ten onterechte was verdiend door een verzwegen typfout bij een beursorder. Een woordvoerder van het energiebedrijf laat weten dat het om een

Foutje bedankt! Eneco moet miljoenen terugbetalen door ‘typfout’

Donderdag 03 augustus 2023 16:52

‌Eneco moet 2,4 miljoen euro terugbetalen, omdat dit bedrag ten onterechte was verdiend door een verzwegen typfout bij een beursorder. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onde...

Lees meer