Providers moeten gegevens vernietigen
Dinsdag 24 maart 2015 17:22:08

Providers moeten alle gegevens die zij hebben verzameld onder de bewaarplicht, en die zij niet meer nodig hebben voor bedrijfsdoeleinden, direct vernietigen.

Als de gegevens niet nodig zijn voor zaken als het opstellen van facturen of marktonderzoek is het een inbreuk op de privacy om de data alsnog te bewaren, schrijft Ard van der Steur, de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer debatteert woensdag over de bewaarplicht, die eerder deze maand werd afgeschaft. Een rechter bepaalde dat de wet onvoldoende waarborgen bevatte en dat de verzameling van internet- en telefoongegevens van alle burgers daarom onacceptabele inbreuk op de privacy maakte.

Na de uitspraak stopten alle Nederlandse providers al met het opslaan van nieuwe gegevens, maar bleef het onduidelijk wat er moest gebeuren met oude data. 

Afweging

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie wilde vorige week nog niet tegen NU.nl bevestigen dat data mocht worden verwijderd door providers. Hij zei dat providers zelf een afweging hierover moesten maken, in samenwerking met het Agentschap Telecom. Die waakhond was eerder verantwoordelijk voor handhaving van de bewaarplicht.

Gegevens die voor de bedrijfsvoering van providers worden bewaard, kunnen nog steeds worden opgevraagd door opsporingsdiensten zonder dat hiervoor toestemming nodig is van een rechter. Er is echter geen vaste termijn meer waarbinnen providers deze gegevens moeten bewaren.

Gevolgen

"De buitenwerkingstelling van de [Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens] zal ernstige gevolgen hebben voor de beschikbaarheid voor de opsporing en vervolging van de noodzakelijke telefonie- en internetgegevens", schrijft Van der Steur dinsdag. "Bepaalde vormen van criminaliteit zijn nagenoeg uitsluitend op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens."

Met een wetsvoorstel wil het kabinet daarom een nieuwe bewaarplicht invoeren die nieuwe waarborgen invoert, zoals goedkeuring van een rechter voordat gegevens kunnen worden ingezien. Ook mogen gegevens alleen twaalf maanden lang worden ingezien bij verdenking van een ernstig misdrijf.

Het is nog onduidelijk of er in de Tweede Kamer steun is voor de nieuwe bewaarplicht. Vooralsnog heeft alleen VVD zich hardgemaakt voor een nieuwe bewaarplicht. D66 wil eerst meer informatie van het kabinet.

"Als het kabinet of de politie en justitie niet goed kunnen onderbouwen waarom een wet bewaarplicht nodig is, dan steunen we het niet", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven dinsdag tegen NU.nl. Hij zegt in ieder geval voorstander te zijn van een nieuwe wet die een rechterlijke toetsing en andere waarborgen invoert voor het inzien van bedrijfsgegevens door de opsporingsdiensten.

 

Bron: nu.nl

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Bellen met klantenservice vaak nog te duur
Verschillende bedrijven hebben nog steeds een klantenservicenummer waarvoor klanten meer betalen dan wettelijk is toegestaan. Vooral reiswebsites zouden mensen hiermee onnodig op kosten jagen. Dat co...
ACM wil rem op commerciële ontwikkelingen netwerkbeheerders energiemarkt
ACM wil rem op commerciële activiteiten van netwerkbedrijven op de energiemarkt. De toezichthouder ziet dat netwerkbedrijven dochterondernemingen hebben opgericht die commercië...
Vergelijkingssites misleiden klanten met 'groene energie'
Online energievergelijkers zijn misleidend voor consumenten die duurzaam willen kiezen. Op geen van de vergelijkingssites kan een klant een echt groene keuze maken bij het wisselen van energieleveranc...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam