Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Providers moeten gegevens vernietigen

Dinsdag 24 maart 2015 17:22Margot Boesveld

 

Providers moeten alle gegevens die zij hebben verzameld onder de bewaarplicht, en die zij niet meer nodig hebben voor bedrijfsdoeleinden, direct vernietigen.

Als de gegevens niet nodig zijn voor zaken als het opstellen van facturen of marktonderzoek is het een inbreuk op de privacy om de data alsnog te bewaren, schrijft Ard van der Steur, de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer debatteert woensdag over de bewaarplicht, die eerder deze maand werd afgeschaft. Een rechter bepaalde dat de wet onvoldoende waarborgen bevatte en dat de verzameling van internet- en telefoongegevens van alle burgers daarom onacceptabele inbreuk op de privacy maakte.

Na de uitspraak stopten alle Nederlandse providers al met het opslaan van nieuwe gegevens, maar bleef het onduidelijk wat er moest gebeuren met oude data. 

Afweging

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie wilde vorige week nog niet tegen NU.nl bevestigen dat data mocht worden verwijderd door providers. Hij zei dat providers zelf een afweging hierover moesten maken, in samenwerking met het Agentschap Telecom. Die waakhond was eerder verantwoordelijk voor handhaving van de bewaarplicht.

Gegevens die voor de bedrijfsvoering van providers worden bewaard, kunnen nog steeds worden opgevraagd door opsporingsdiensten zonder dat hiervoor toestemming nodig is van een rechter. Er is echter geen vaste termijn meer waarbinnen providers deze gegevens moeten bewaren.

Gevolgen

"De buitenwerkingstelling van de [Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens] zal ernstige gevolgen hebben voor de beschikbaarheid voor de opsporing en vervolging van de noodzakelijke telefonie- en internetgegevens", schrijft Van der Steur dinsdag. "Bepaalde vormen van criminaliteit zijn nagenoeg uitsluitend op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens."

Met een wetsvoorstel wil het kabinet daarom een nieuwe bewaarplicht invoeren die nieuwe waarborgen invoert, zoals goedkeuring van een rechter voordat gegevens kunnen worden ingezien. Ook mogen gegevens alleen twaalf maanden lang worden ingezien bij verdenking van een ernstig misdrijf.

Het is nog onduidelijk of er in de Tweede Kamer steun is voor de nieuwe bewaarplicht. Vooralsnog heeft alleen VVD zich hardgemaakt voor een nieuwe bewaarplicht. D66 wil eerst meer informatie van het kabinet.

"Als het kabinet of de politie en justitie niet goed kunnen onderbouwen waarom een wet bewaarplicht nodig is, dan steunen we het niet", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven dinsdag tegen NU.nl. Hij zegt in ieder geval voorstander te zijn van een nieuwe wet die een rechterlijke toetsing en andere waarborgen invoert voor het inzien van bedrijfsgegevens door de opsporingsdiensten.

 

Bron: nu.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over