Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Stadsverwarming fors duurder dan afgesproken

Vrijdag 04 april 2014 14:41Margot Boesveld

 

Honderdduizenden huishoudens betalen fors te veel voor hun stadsverwarming, blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). In een brief, die in handen is van RTL Nieuws, slaat de verenging alarm bij minister Blok.

De meeste huizen in Nederland worden verwarmd via een cv-ketel die op gas gestookt wordt. Maar gebruikers van stadsverwarming krijgen warm water in huis via een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen. Het gaat om restwarmte van bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale of een afvalverbranding. 

In steeds meer wijken wordt er gebruik gemaakt van stadsverwarming. Bijvoorbeeld in Almere, Purmerend en Rotterdam. In totaal zijn er nu ongeveer 600 duizend huishoudens die die stadswarmte gebruiken. 

In januari dit jaar is de nieuwe warmtewet in werking gegaan. Doel: huishoudens met stadsverwarming betalen niet meer dan huishoudens met een gasgestookte cv-installatie. Maar volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is stadsverwarming nu veel duurder dan ooit is afgesproken. Een gemiddeld huishouden zou zo’n 275 euro per jaar te veel betalen. 

De vereniging stelde begin dit jaar een meldpunt in. Daar kwamen meer dan 700 klachten binnen. Niet alleen over de hoge rekeningen, maar ook over veiligheidsrisico's werd geklaagd. 

Heet water in huis
Zo blijkt in sommige stadsverwarmingswijken een veiligheidsmechanisme in de woning te ontbreken. Zodra er een lekkage optreedt, kan het huis volstromen met water tot zo’n 90 graden Celsius. Dat is niet alleen onveilig, maar het leidt ook tot torenhoge schades. In de Haagse wijk Ypenburg bijvoorbeeld. Daar zou waterschade van 350.000 euro gemeld zijn. 

De VEH eist nu in een brief dat minister Stef Blok (Wonen) ingrijpt. De vereniging wil onder meer dat leveranciers verplicht worden om een veiligheidsmechanisme aan te brengen. Ook moeten de warmtewet op de schop zodat de rekeningen omlaag gaan.

Bron: RTL Nieuws

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over