Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Stijging overstappers energie - prijs nog steeds belangrijkste reden

Donderdag 12 november 2015 10:14Margot Boesveld

 

In het eerste half jaar van 2015 is 14,1 procent van alle huishoudens overgestapt van energieleverancier. Dat blijkt uit onderzoek van Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hierbij voert prijs de boventoon als reden om over te stappen.

Besparing van €400,- mogelijk

Afgelopen jaar is 14,1 procent van alle huishoudens van energieleverancier overgestapt. De prijs voor energie is nog steeds de belangrijkste reden om te wisselen van energieleverancier. Voor degenen die nog nooit zijn gewisseld van energieleverancier en nu overstappen naar de goedkoopste is er een voordeel te behalen van meer dan 400 euro per jaar. Dit blijkt uit de rapportage van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de ontwikkelingen op de energiemarkt in de eerste helft van 2015.

Prijsverschillen lopen op tot 423 euro

Op het peilmoment (september 2015) was er voor consumenten bij alle producten op prijsvergelijkers een prijsverschil te vinden dat opliep tot 423 euro per jaar. Dit is het verschil tussen het duurste contract op de prijsvergelijker en de goedkoopste voor contracten met bepaalde looptijd van 12 tot 24 maanden. De gemiddelde jaarkosten voor contracten met een looptijd van 12 tot 24 maanden zijn het laagst (1616 euro). De kosten zijn de gemiddelde totale jaarkosten (netbeheers-, leveringskosten en belastingen) voor een contract voor elektriciteit en gas voor een huishouden in Nederland met een gemiddeld jaarverbruik van 3495 kWh elektriciteit en 1340 m3 gas.

Vereniging de Vastelastenbond ziet ook een tendens in overstappers. Dirk-Jan Wolfert: 'Echter blijft het met alle aanbieders en verschillende contractvormen lastig om het 'juiste' energiecontract te vinden'. De vereniging adviseert al 11 jaar consumenten op het gebied van vaste lasten en geeft objectief advies op basis van feiten, zodat de consument zelf een weloverwogen keuzen kan maken. Op dit moment is een twee-jarig energiecontract erg in trek. Dit in verband met de sterke prijsdalingen van stroom en gas bij deze contractvorm.

Groene versus grijze stroom

Van alle elektriciteitscontracten die huishoudens hebben, is bijna zes op de tien een groene stroom contract. Ten opzichte van 1 juli 2014 is dit een daling van 6%. De meeste contracten voor elektriciteit en gas die zijn afgesloten zijn voor onbepaalde termijn en een variabele prijs (63%). Drie- jarige contracten wordt door 20% van de consumenten afgenomen en contracten voor één jaar door 10%. Met name één-jarige contracten zijn ten opzichte van 1 juli 2014 minder gevraagd. Toen had 16% van alle consumenten nog een contract voor één jaar. 

Prijsdalingen stroom en gas in 2015

De gemiddelde jaarkosten voor elektriciteit zijn voor alle contracten gedaald, met uitzondering van de contracten voor één jaar (deze zijn nagenoeg gelijk gebleven). Contracten voor drie en vijf jaar zijn gemiddeld het sterkst gedaald in prijs. De gemiddelde jaarkosten voor gas zijn tussen 1 juli 2014 en 1 juli 2015 voor alle contractsvormen gedaald. De jaarkosten van contracten voor 2 jaar zijn het sterkst gedaald: van €470 naar €427.

 

 

 

Bron: Publicatie ACM 11 november 2015

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over