Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Tarieven deurwaarder te hoog

Dinsdag 21 oktober 2014 12:20Margot Boesveld

 

Mensen die te maken krijgen met de deurwaarder betalen vaak veel te hoge tarieven. De kosten die de deurwaarder maakt, zijn in werkelijkheid veel lager. Grote schuldeisers zijn de lachende derde. Experts spreken schande van de constructie.

De wettelijke deurwaarderstarieven moeten op de schop. Dit zeggen gerechtsdeurwaarders en deskundigen in de branche. De vaste tarieven van deurwaarders zijn gebaseerd op berekeningen uit 2001. Toen werden ze bij wet vastgelegd, gebaseerd op de werkelijke kosten die een deurwaarder maakt om een onbetaalde rekening in te vorderen. Maar dankzij automatisering is die kostprijs bij veel handelingen flink gedaald, zeggen deurwaarders anoniem.

'Er zit duidelijk lucht in bepaalde tarieven. Dit schreeuwt om een herberekening', aldus advocate Erika Schruer, oud lid van een adviescommissie over het deurwaardersvak.

Computer

Met name bij grote opdrachten heeft de computer deurwaarders veel werk uit handen genomen. Bij een bulkopdracht van bijvoorbeeld het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), woningbouwcorporaties of energiebedrijven, kunnen loon- of bankbeslagen per tientallen tegelijk worden afgehandeld. 'Dat kost nog een fractie van wat het vroeger was', zegt een deurwaarder.

Burgers met schulden gingen in de loop der jaren alleen maar meer betalen: een eerste brief van de deurwaarder kost nu al 74,61 euro. Bij meer handelingen lopen de kosten vaak in de honderden euro's.

Bodemprijzen

Eén partij profiteert van deze ontwikkeling: de grote schuldeisers. Zij zitten niet vast aan een wettelijk tarief, maar hebben een vrije onderhandelingspositie. Wetende dat de deurwaarder al dik verdient op de burger, betalen grote opdrachtgevers als het CJIB, woningbouwcorporaties of energiereuzen bodemprijzen om hun openstaande rekeningen ingevorderd te krijgen. Een recent voorbeeld: op een aanbesteding van het CJIB schrijven deurwaarders zich momenteel in voor slechts 87 eurocent per vordering.

Een schandalig lage prijs, vindt André Moerman van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (MO Groep). 'Uitgerekend de overheid gaat hiermee werken op basis van no cure, no pay. Dat is niet verboden, maar wel uiterst onwenselijk. De deurwaarder krijgt een te groot eigenbelang bij het invorderen van schuld. Dat zet de onafhankelijkheid van het ambt onder druk.'

Bovendien betalen burgers die hun rekening voldoen mee aan hun buurman die dat niet doet, waarschuwen gerechtsdeurwaarders. 'De schuldenaar draait nu op voor alle kosten. Dus ook voor vorderingen die wij niet kunnen innen. Daar zijn de wettelijke tarieven nooit voor bedoeld', zegt een van hen.
 

Stap verder

Dit jaar ging het Centraal Administratie Kantoor (CAK) nog een stap verder. Het stelde voor om geld te vrágen in plaats van te betalen voor zijn vorderingen. In een aanbesteding mochten deurwaarders aangeven hoeveel ze over hadden om de opdracht binnen te slepen. 'Hier hebben wij een stokje voor gestoken', zegt John Wisseborn, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. 'We hebben gedreigd een tuchtrechtelijke klacht in te dienen over wie hierin meeging. Betalen voor opdrachten is verboden.'

Wisseborn is van mening dat de wettelijke tarieven geen herziening behoeven. 'De berekening is een gemiddelde. Er zitten makkelijke vorderingen tussen, maar ook hele tijdrovende. Het werk is door automatisering efficiënter geworden, maar in die software moet ook worden geïnvesteerd. Het tarief als geheel vind ik nog steeds accuraat.'
 

Onderzoek

Daar denken verschillende deurwaarders en experts anders over. 'Mensen met schulden zijn een melkkoe geworden', vindt Schruer.

Politieke partijen willen dat verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven ingrijpt. 'De deurwaarderstarieven moeten onder de loep worden genomen', zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Ook Gerard Schouw (D66) en Jeroen Recourt (PvdA) pleiten voor zo'n onderzoek. Schouw: 'Hoog tijd dat er grondig wordt gekeken de wijze waarop deurwaarders en opdrachtgevers met elkaar samenwerken.'

Bron: AD.nl http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3772363/2014/10/20/Tarieven-deurwaarder-veel-te-hoog

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over