Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Van der Hoeven: voor de zomer duidelijkheid over afwijking gasmeters

Woensdag 04 april 2007 11:56Margot Boesveld

 

De suggestie dat de Nederlandse huishoudens voor EUR 350 mln worden benadeeld omdat gasmeters een structurele afwijking hebben zoals de Eindhovense onderzoeker Anton van Putten stelt, gaat te ver. Dat zei minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Van der Hoeven heeft "geen indicaties" dat er een te grote marge wordt berekend door de energiebedrijven, zo antwoordde ze op vragen van VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra. Wel laat ze de DTE onderzoek doen naar de aantijgingen. "En als die concludeert dat energiebedrijven onredelijke marges hanteren, kan de DTE lagere tarieven opleggen."Volgens Van Putten is het gas dat woningen binnenkomt warmer dan 7°C, waarop de meters zijn ingesteld. Daardoor zet het gas uit en is de energetische waarde van een kubieke meter lager dan die hoort te zijn. Volgens Van der Hoeven is dit een bekend verschijnsel en wordt er rekening mee gehouden in de prijsstelling. Bovendien wijst ze erop dat gas met overdruk wordt geleverd, waardoor de afwijkingen niet zo groot zijn als Van Putten stelt.Toch zijn het volgens Van der Hoeven "serieuze aantijgingen". "Het gaat om het technische functioneren van de meters en consumenten die financieel worden benadeeld." Daarom laat ze de DTE onderzoek doen. Voor de zomer moet er meer duidelijkheid zijn, aldus Van der Hoeven.Van der Hoeven gaf toe dat het onderwerp temperatuurcorrectie niet aan de orde komt in de besprekingen over de eisen die aan slimme meters worden gesteld. "Onbegrijpelijk", vond Zijlstra. Van der Hoeven zegde hem toe dat ze het onderwerp alsnog ter sprake zal brengen. Tijdens de discussie over de uitrol van slimme meters kan de Tweede Kamer verder praten over eisen en een tijdsschema, zo zei de minister. Van der Hoeven verwacht deze zomer hierover een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.Ferd Crone (PVDA) liep alvast op de uitkomsten van het DTE-onderzoek vooruit. Als blijkt dat het gas bij binnenkomst in huizen 10°C is en niet 7°C, waarom past Van der Hoeven dat dan niet onmiddellijk aan en verandert ze de norm per direct in 10°C?, zo vroeg Crone zich af. Van der Hoeven wees erop dat zij als minister nu eenmaal geen tarieven bepaalt.CDA-er Jos Hessels pleitte ervoor om temperatuur helemaal niet meer als norm te nemen, maar bij de invoering van slimme meters voortaan op energetische waarde van gas te meten. Als het echt slimme meters zijn, kunnen ze dat, vindt Hessels. "En energetische waarde is niet arbitrair, zoals de temperatuur." Energiened waarschuwt er in een maandag uitgegeven verklaring voor dat het stellen van te hoge eisen aan de slimme meter op dit gebied, resulteert in hogere meterkosten.Copyright©, Energeia, 2007

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over