Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Vaste elektriciteitstarieven hebben bodem bereikt

Maandag 14 mei 2012 18:12Margot Boesveld

 

‘Vaste elektriciteitstarieven goedkoper dan variabele’ Vaste elektriciteitstarieven voor een contractperiode van 5 jaar hebben hun laagste punt bereikt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vastelastenbond. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 waren deze vaste tarieven nog niet zo laag. ‘Overcapaciteit van centrales, het bouwen van windparken en de invoercapaciteit vanuit het buitenland zijn de belangrijkste veroorzakers van deze lage prijzen’, stelt Dennis van Druten van de Vastelastenbond. ‘Dankzij deze 3 factoren kunnen consumenten hun tarieven goedkoper vastzetten.’

Elektriciteitsmarkt op z’n kop Normaal betalen consumenten extra om op de langere termijn meer zekerheid te hebben. Denk aan het afsluiten van een hypotheek: hoe langer de zekerheid, hoe hoger het tarief. De elektriciteitsmarkt laat de omgekeerde wereld zien. ‘De markt staat momenteel een beetje op z’n kop’, vervolgt Dennis van Druten. ‘Het is voor consumenten goedkoper om het tarief voor 5 jaar vast te zetten dan bij Nuon, Essent of Eneco voor een variabel tarief te kiezen dat ieder half jaar kan stijgen.’

Risico op stijgende prijzen De elektriciteitsmarkt is uitgegroeid tot een echte kopersmarkt. Consumenten die ervoor kiezen om op dit moment hun tarieven vast te zetten, zijn verzekerd van een lage elektriciteitsprijs voor de komende jaren. Kunnen de prijzen nog verder dalen? ‘In theorie is dat mogelijk’, vervolgt Dennis van Druten zijn verhaal. ‘Het risico dat de tarieven gaan stijgen is echter veel groter. Elektriciteit heeft namelijk ook een kostprijs. Producenten zetten de centrale liever uit dan dat ze de energie met verlies moeten verkopen. Hoe raar dat ook klinkt: het gebeurt regelmatig. Producenten verminderen zo het aanbod en drijven daarmee de prijs op. Op dit moment lijkt zo’n ingreep weinig succes te hebben: de prijzen blijven bijzonder laag.’

Extra toeslag op kolen en gas omzeilen De Kunduz coalitie is van plan om in 2013 onder andere steenkool en gas zwaarder te belasten voor de producenten. Deze extra toeslag op kolen en gas heeft als doel om mileuvriendelijke stroom te bevorderen. ‘Producenten berekenen deze toeslag door aan hun leveranciers’, benadrukt Dennis van Druten. ‘En leveranciers doen op hun beurt precies hetzelfde bij consumenten of bedrijven. Als consumenten en bedrijven hun elektriciteitstarieven op korte termijn voor 5 jaar vastzetten, omzeilen ze daarmee de toeslag.’

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Cora van der Louw

Geen reactie

Vrijdag 13 december 1901 21:05

R Schuurman

1) Ik zie zelfs dat ik met vast tarief een lager tarief zou betalen dan voor het variabele tarief voor stroom. Kan dat? Voor gas is het iets meer.
2) Die extra toeslag, gaat dat niet buiten de tarieven om. Hoe weet u zo zeker dat die toeslag toch niet ook bij vaste contracten wordt toegepast?
3) Dat is dus nog uitgezonder de extra btw verhoging naar 21%. Die komt er dus nog bij, toch?
Met dank,

Vrijdag 13 december 1901 21:05

Dennis van Druten

Uw kan deze vragen beter even stellen via het contactformulier.

1) Ja, klopt.
2) Het is de opzet om producenten te belasten, en die verhoging zal uiteindelijk bij de consument terecht komen.
3) Deze geldt inderdaad voor iedereen.

Vrijdag 13 december 1901 21:05

jaap

Als energie bedrijven een lagere prijs aanbieden voor lang lopende contracten, dan verwachten zij echt geen (kost)prijs verhoging de komende paar jaar. Dus kan een variabel contact gemiddeld goedkoper uitkomen.
Let verder op de energie belasting! Dit is het grootste deel van de kWh-prijs en en kan (net als de BTW) niet vast gezet worden. De vaste lasten die door de netwerk-beheerder berekend worden vallen ook buiten het langlopende contract van de energie-leverancier.
Eigenlijk zet je met een lang contract dus maar een heel klein deel van de kosten vast.

Vrijdag 13 december 1901 21:05

Dennis

Energiebedrijven kopen, bij het sluiten van een meerjarencontract, gelijk de stroom en het gas in. Of eigenlijk hebben ze die al ingekocht op het moment van sluiten.

Het kan zijn dat de energie welke je nu inkoopt voor over 2 jaar dusdanig goedkoop is dat de prijs voor het gehele contract laag ligt. Het is dus een misvatiing wat u aangeeft in bovenstaand bericht.

Het is op dit moment, door de lage inkoopprijs voor met name elektra, zeer interessant om het wat langer vast te zetten. Maar dit kan u zelf ook zien door te kijken naar het terief dat u de laatste 8 jaar heeft betaalt. Wij kunnen het nu voor minder vastzetten voor 5 jaar. En dit is gewoon prima, en op het juiste moment, ingekocht door Energiedirect.nl.

Hier zitten verder geen foefjes van de leveranciers achter.

Vrijdag 13 december 1901 21:05

Plaats een reactie

Lees meer over