Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Vemw en Consumentenbond pleiten voor keuzevrijheid bij invoering digitale meter

Dinsdag 11 maart 2008 13:03Margot Boesveld

 

De plaatsing van een nieuwe digitale meter moet niet verplicht worden gesteld, maar afnemers moeten zelf kunnen kiezen of zij zo'n meter laten plaatsen. Daarvoor pleiten Vemw en de Consumentenbond in een brief aan het ministerie van Economische Zaken en de Tweede Kamer. "Wij hebben niets tegen slimme meters", zegt Erik te Brake van Vemw tegen Energeia. "Maar wel tegen de manier waarop het ministerie ze nu wil invoeren." Hoewel er in de Tweede Kamer een flinke meerderheid lijkt te zijn voor de plannen van minister Maria van der Hoeven, vinden Vemw en de Consumentenbond het toch belangrijk om hun kijk op de materie nog eens te geven. "Het wetsvoorstel, dat alles juridisch regelt, wordt dit voorjaar behandeld in de Tweede Kamer", aldus Te Brake. Het voornaamste kritiekpunt van Vemw en de Consumentenbond is de verplichting voor zowel klein- als grootverbruikers om de digitale meter te accepteren. De belangenorganisaties dringen in hun brief aan op keuzevrijheid. Als klanten de keuze hebben tussen de nieuwe, digitale meter en de oude, dan moeten aanbieders van digitale meters hun klanten overtuigen van het nut van een overstap. Zo worden aanbieders geprikkeld om innovatieve en aantrekkelijke producten te ontwikkelen, denken Vemw en de Consumentenbond. Bovendien zorg je er zo volgens de twee organisaties voor dat de baten groter zijn dan de kosten. Anders accepteert de klant de nieuwe digitale meter simpelweg niet. Ook geeft dat bedrijven of organisaties (zoals woningcorporaties) met een groot aantal aansluitingen verspreid over de gebieden van verschillende netbeheerders de mogelijkheid om tot één maatwerkoplossing te komen voor al hun aansluitingen. In het huidige wetsvoorstel is dat niet mogelijk. Verder zijn Vemw en de Consumentenbond bang dat de inspraak van belangenorganisaties (zoals zij zelf) over metering op de tocht komt te staan, omdat de meetcodes elektriciteit en gas komen te vervallen. Ten slotte zetten Vemw en de Consumentenbond vraagtekens bij de veronderstelling van het ministerie dat de invoering van de digitale meter tot energiebesparing leidt. "Een afnemer heeft geen gedetailleerde verbruiksinformatie nodig om te weten dat bijvoorbeeld spaarlampen, het uitschakelen van standby apparatuur en goede isolatie van belang zijn bij energiebesparing", aldus het schrijven. Een gedegen energie-advies doet dan meer goed dan een brij aan cijfertjes over het exacte verbruik, vinden Vemw en de Consumentenbond. Copyright©, Energeia, 2008

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over