Verschil in onbepaalde tijd tarieven energie blijft hoog
Donderdag 27 maart 2014 11:37:26

Voor de derde keer publiceert Vereniging de Vastelastenbond haar onderzoek naar de standaard verlengingstarieven van de 10 grootste energieleveranciers. Elk half jaar richt Vereniging de Vastelastenbond zich op de standaard variabele tarieven van de 10 grootste leveranciers in Nederland. Bekijk hier de factsheet van het onderzoek.

De onderzochte tarieven zijn de standaard verlengingstarieven, ook wel bekend als variabele energieprijzen. Dit zijn de tarieven die u krijgt als u geen actie onderneemt nadat uw vaste prijs contracttermijn is verlopen, of wanneer u nog nooit bent overgestapt van energieleverancier.

Op basis van 3 veel voorkomende verbruiksprofielen is onderzocht wat de prijsverschillen in variabele tarieven zijn tussen energieleveranciers. Oxxio is uitgesloten van het onderzoek, omdat deze energieleverancier haar tarieven niet bekend wilde maken. 

Totstandkoming berekening

De berekeningen zijn gebaseerd op de totale jaarkosten voor energie. Dat betekent een gastarief per M³ exclusief regiotoeslag, inclusief vastrecht gas.
Stroom is berekend op basis van enkel tarief, inclusief vastrecht stroom en de heffingskorting. Alle tarieven zijn inclusief energiebelasting, netbeheerderskosten, opslag duurzame energie en 21% BTW. Bekijk hier de berekening

Conclusies onderzoek

Voor een laag verbruik biedt energieleverancier Dong in het tweede en derde kwartaal van 2014 het minst duur. Op basis van dit profiel is het verschil € 116,45 tussen de duurste (NLenergie) en het goedkoopste (Dong) contract voor een onbepaalde termijn. Dit verschil is in vergelijking met vorig jaar toegenomen.

Voor een gemiddeld en hoog verbruik is eveneens energieleverancier Dong het minst duur. De onderlinge verschillen lopen tussen de energieleveranciers sneller op dan bij een laag verbruik. Op basis van een gemiddeld verbruik is het verschil € 146,82 tussen de duurste (E.ON) en de minst dure energieleverancier (Dong).  Bij een hoog verbruik is het verschil tussen de minst dure en duurste energieleverancier zelfs € 192,49.

De Vastelastenbond vindt het zéér opmerkelijk dat voor exact dezelfde contractvorm de tarieven onderling zó ver uit elkaar liggen, dat een niet oplettende consument bijna € 200 op jaarbasis meer betaalt voor eenzelfde product.

Prijsverloop 2013-2014

Over het algemeen zijn de verlengingstarieven voor onbepaalde tijd gedaald. Echter liggen de variabele standaard verlengingstarieven hoger dan een vast afgesproken tarief voor een vaste termijn. Voor stroom ca. tot 2 cent per kWh en voor gas zelfs tot 8 cent per m3. Het verschil in vastrecht loopt zelfs op tot € 100,- op jaarbasis.

E.ON heeft een sterkte verlaging doorgevoerd in haar tarieven, maar is desalniettemin nog steeds de duurste in de markt.

Tips voor de consument

Betaalt u variabele energietarieven? Dan betaalt u te veel! Stap daarom zo snel mogelijk over op een contract met lagere, vaste tarieven.

Consumenten worden bedolven onder aanbiedingen van energieleveranciers. De één is nog scherper dan de andere. Daarnaast vergelijken vergelijkingssites constant het aanbod voor klanten die willen overstappen naar een andere energieleverancier.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Dit geef je prijs als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk
Via Decorrespondent.nl vond de Vastelastenbond blogredacteur de onderstaande en zéér interessante berichten over de gevaren van het inloggen op openbare Wifi-netwerken: Vanaf vandaag ...
EU: Extra kosten voor mobiel gebruik in het buitenland verdwijnen
De Europese Unie heeft een nieuwe stap gezet om de zogenoemde roamingkosten af te schaffen. De extra kosten voor bellen of internetten met je smartphone in een ander EU-land moeten uiterlijk eind 2015...
Afronden beltijd levert providers 21 miljoen per maand op
Telecomproviders brengen maandelijks 21 miljoen euro te veel in rekening omdat ze mobiele telefoongesprekken naar boven afronden op minuten in plaats van secondes. Dat maakte de Consumentenbond vri...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam