Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Verschil in onbepaalde tijd tarieven energie blijft hoog

Donderdag 27 maart 2014 11:37Margot Boesveld

 

Voor de derde keer publiceert Vereniging de Vastelastenbond haar onderzoek naar de standaard verlengingstarieven van de 10 grootste energieleveranciers. Elk half jaar richt Vereniging de Vastelastenbond zich op de standaard variabele tarieven van de 10 grootste leveranciers in Nederland. Bekijk hier de factsheet van het onderzoek.

De onderzochte tarieven zijn de standaard verlengingstarieven, ook wel bekend als variabele energieprijzen. Dit zijn de tarieven die u krijgt als u geen actie onderneemt nadat uw vaste prijs contracttermijn is verlopen, of wanneer u nog nooit bent overgestapt van energieleverancier.

Op basis van 3 veel voorkomende verbruiksprofielen is onderzocht wat de prijsverschillen in variabele tarieven zijn tussen energieleveranciers. Oxxio is uitgesloten van het onderzoek, omdat deze energieleverancier haar tarieven niet bekend wilde maken. 

Totstandkoming berekening

De berekeningen zijn gebaseerd op de totale jaarkosten voor energie. Dat betekent een gastarief per M³ exclusief regiotoeslag, inclusief vastrecht gas.
Stroom is berekend op basis van enkel tarief, inclusief vastrecht stroom en de heffingskorting. Alle tarieven zijn inclusief energiebelasting, netbeheerderskosten, opslag duurzame energie en 21% BTW. Bekijk hier de berekening

Conclusies onderzoek

Voor een laag verbruik biedt energieleverancier Dong in het tweede en derde kwartaal van 2014 het minst duur. Op basis van dit profiel is het verschil € 116,45 tussen de duurste (NLenergie) en het goedkoopste (Dong) contract voor een onbepaalde termijn. Dit verschil is in vergelijking met vorig jaar toegenomen.

Voor een gemiddeld en hoog verbruik is eveneens energieleverancier Dong het minst duur. De onderlinge verschillen lopen tussen de energieleveranciers sneller op dan bij een laag verbruik. Op basis van een gemiddeld verbruik is het verschil € 146,82 tussen de duurste (E.ON) en de minst dure energieleverancier (Dong).  Bij een hoog verbruik is het verschil tussen de minst dure en duurste energieleverancier zelfs € 192,49.

De Vastelastenbond vindt het zéér opmerkelijk dat voor exact dezelfde contractvorm de tarieven onderling zó ver uit elkaar liggen, dat een niet oplettende consument bijna € 200 op jaarbasis meer betaalt voor eenzelfde product.

Prijsverloop 2013-2014

Over het algemeen zijn de verlengingstarieven voor onbepaalde tijd gedaald. Echter liggen de variabele standaard verlengingstarieven hoger dan een vast afgesproken tarief voor een vaste termijn. Voor stroom ca. tot 2 cent per kWh en voor gas zelfs tot 8 cent per m3. Het verschil in vastrecht loopt zelfs op tot € 100,- op jaarbasis.

E.ON heeft een sterkte verlaging doorgevoerd in haar tarieven, maar is desalniettemin nog steeds de duurste in de markt.

Tips voor de consument

Betaalt u variabele energietarieven? Dan betaalt u te veel! Stap daarom zo snel mogelijk over op een contract met lagere, vaste tarieven.

Consumenten worden bedolven onder aanbiedingen van energieleveranciers. De één is nog scherper dan de andere. Daarnaast vergelijken vergelijkingssites constant het aanbod voor klanten die willen overstappen naar een andere energieleverancier.

  • De Vastelastenbond adviseert om voor een vast contract te kiezen.
  • Houd bovendien de einddatum goed in de gaten en stap tijdig over.
  • En lest best: tarieven voor nieuwe en bestaande klanten worden nogal eens door elkaar gehaald. Vraag dus bij de klantenservice van je leverancier je huidige tarieven op en laat die schriftelijk bevestigen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over