Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Steeds meer energiebedrijven niet meer zichtbaar op prijsvergelijkingssites

Maandag 15 augustus 2022 14:43Frank van de Ven
Consumenten moeten onnodig veel moeite doen om uit te zoeken welke energieleverancier het beste bij hen past en het voordeligste contract aanbiedt.

Consumenten moeten onnodig veel moeite doen om uit te zoeken welke energieleverancier het beste bij hen past en het voordeligste contract aanbiedt.

Energiebedrijven kiezen er steeds vaker voor om niet meer vindbaar te zijn op vergelijkingssites. Dat maakt het voor nieuwe klanten lastig om het beste aanbod te zoeken. Als je op zoek bent naar alle tarieven moet je alle websites van energiebedrijven afstruinen. Deze modelcontracten zijn ook niet altijd goed vindbaar blijkt uit onderzoek. Consumenten moeten een hoop moeite doen om uit te zoeken welke energieleverancier het beste bij hen past.

Het aanbod op prijsvergelijkingssites is erg karig op bekende prijsvergelijkerssites zoals Independer en PriceWise komt naar voren uit onderzoek van Dagblad van het Noorden. Grote energiebedrijven bieden bijna alleen nog maar via de eigen website of telefonisch contracten aan. Het gaat hier dan ook nog om modelcontracten. Vanwege de hoge energieprijzen is het afsluiten van vaste contracten al lange tijd niet meer mogelijk. De energiebedrijven komen  er mee weg omdat ze niet verplicht zijn om op vergelijkingssites te staan.
 
Eneco geeft aan niet op prijsvergelijkingssites te willen staan “vanwege de markt’’. Een andere reden die het energiebedrijf geeft, is dat het snel wil inspelen op de veranderende markt en daar de prijzen op aanpast. Deze informatie up to date houden “ gaat te langzaam via die sites”, stelt een woordvoerder. Essent geeft aan nog wel op de sites te staan, maar vindt dat klanten ”momenteel het beste uit zijn bij hun huidige leverancier.’’ Vattenfall sluit zich bij die uitspraak aan.


Verplicht modelcontract

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beaamt dat het nog steeds signalen krijgt via het eigen informatieloket ConsuWijzer dat het voor consumenten lastig is om een nieuw energiecontract af te sluiten. De toezichthouder geeft aan al eerder soortgelijke meldingen te hebben gekregen. ACM wijst energieleveranciers opnieuw op hun verplichting om nieuwe klanten aan te nemen.
 
De toezichthouder kan niets zeggen over het aantal meldingen, maar een woordvoerster geeft wel aan dat “energieleveranciers natuurlijk niet op nieuwe klanten zitten te wachten nu.” Energieleveranciers zijn verplicht om consumenten een modelcontract aan te bieden maar dat gebeurt dus niet actief, merkt de toezichthouder.Vergelijkingsoverzicht niet aantrekkelijk

Energie-Nederland, de brancheorganisatie van energiebedrijven in Nederland, stelt dat het “voor energieleveranciers in de huidige markt niet aantrekkelijk is om op alle prijsvergelijkers te staan. Om nieuwe klanten te beleveren moet namelijk aanvullend worden ingekocht, en met de huidige onzekerheid over de dagprijzen is het financiële risico bij een prijs in de markt zetten groot. Het inkopen voor de bestaande klanten is op dit moment al een uitdaging.”

De Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van acht energieleveranciers en tekende de prijzen op die nieuwe klanten moeten betalen als zij zich aansluiten bij een leverancier. In onderstaande tabel zie je de huidige tarieven die je betaalt.
 

Tabel: Verschillen variabele tarieven augustus 2022

Leverancier
Tarief stroom per kWh
augustus 2022*
*inc. 9% btw
Tarief gas
per m3
augustus
2022*
*inc. 9% btw
Energiedirect.nl € 0,67 € 3,19
Eneco € 0,82 € 3,39
Essent € 0,69 € 3,22
Delta € 0,59 € 2,73
Greenchoice € 0,58 € 2,60
OXXIO € 0,69 € 3,28
Vandebron € 0,62 € 2,65
Vattenfal € 0,62 € 2,96
  • De tarieven in deze tabel zijn inclusief BTE, energiebelasting en Opslag duurzame energie.

  • De peildatum van de tarieven is vastgesteld op 8 augustus 2022.

  • De tarieven zijn direct afkomstig van de websites van de onderzochte energieleveranciers.

  • Deze tarieven gelden voor consumenten die zich als nieuwe klant aanmelden bij deze energieleveranciers of waarvan het vaste contract is afgelopen en overgaat in een variabel tarief.

* Klanten die al langer over een variabel contract beschikken, kunnen andere tarieven hebben. Deze tarieven kunnen per klant verschillen en worden niet op de website gepubliceerd.  
 

Meer info over de energiemarkt?

In een drietal blogs leggen we uit hoe de crisis in de energiemarkt is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe de Vastelastenbond de toekomst ziet.
 


 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

De haan

Essent En. Vattenval zeggen dat jebeter bij je eigen leverancier kunt blijven
Maar zie toch dat die duurder zijn dan S het dan wel verstandig om bij je eigen te blijven?

Donderdag 25 augustus 2022 20:14

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 09:33
Deze partijen zullen zeker aanraden om te blijven zitten omdat zij dan verzekerd zijn van inkomsten. Van uw geld. Door over te stappen, kunt u besparen en dat is sowieso de moeite waard. De tarieven van deze partijen zullen binnenkort fors stijgen. Budget Energie verhoogde de tarieven al fors en dat zorgde voor veel onrust. Andere partijen volgen!

https://www.vastelastenbond.nl/blog/klanten-budget-energie-geconfronteerd-met-gigantische-prijsverhogingen/

Het contract dat wij hebben opgesteld, is voordeliger en biedt de zekerheid dat u gedurende een jaar niet met maandelijkse tariefwijzigingen geconfronteerd wordt. Meer informatie over deze deal vindt u op deze pagina. Door een abonnement op onze service Energie Vanzelf Geregeld te nemen, kunt u van dit aanbod profiteren:

https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Alles wat je over de deal met Gewoon Energie wilt weten, lees je in dit blog!

Alle veelgestelde vragen over het jaarcontract van de Vastelastenbond

Dinsdag 16 augustus 2022 10:31

‌ De deal die de Vastelastenbond met Gewoon Energie heeft gesloten, heeft veel losgemaakt bij onze klanten. Er is veel interesse in dit jaarcontract met gunstige vaste tarieven maar er zijn ...

Lees meer
Een tijdelijke afsluiting van stroom en gas middenin de winterperiode is één van die doemscenario’s waar de Britse regering rekening mee houdt.

Brits doemscenario: overheid denkt na over tijdelijke afsluiting energie

Woensdag 10 augustus 2022 15:01

‌ De Britse regering verkent verschillende noodscenario’s om op de energieschaarste in te spelen. Een tijdelijke afsluiting van stroom en gas middenin de winterperiode is één van die doe...

Lees meer
Eneco heeft besloten om van 2026 geen fossiele stroom meer aan te bieden aan organisaties.

Eneco staakt per 2026 verkoop grijze stroom aan bedrijven

Dinsdag 09 augustus 2022 09:12

‌Bedrijven die elektriciteit willen afnemen bij Eneco hebben vanaf 2026 niets meer te kiezen en kunnen dan enkel groene stroom vinden bij deze aanbieder. Het energiebedrijf heeft namelijk beslo...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “We moeten alle zeilen bij zetten want deze energiecrisis is voorlopig nog lang niet voorbij.”

PERSBERICHT: Het nieuwe normaal: voor een kuub gas betalen we in 2023 € 4,-

Donderdag 11 augustus 2022 06:46

Als we de stijging van de energieprijs, en met name de gasprijs, doortrekken betalen we volgend jaar € 4,- voor een kuub gas. Sinds dit jaar tijd steeg het tarief van gas met 46% en werd stroom 2...

Lees meer