Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Zonneparken | Zonnepanelen delen, Zonne-obligaties en meer

Dinsdag 16 april 2019 09:49Margot Boesveld
Zonnepanelen huren, leasen, kopen, wat is slim?

Zonnepanelen huren, leasen, kopen, wat is slim?

Ze zijn steeds meer in trek. Collectieve zonneparken, zonne-energie leasen, zon obligaties (zonnedelen) of het huren van zonnepanelen. Energieleveranciers zoals NLE, Eneco en Nuon adverteren hier ook mee. In dit artikel beschrijven wij of dit voordelig is of juist niet. Ook geven we enkele tips waar u op moet letten als u ervoor kiest deel te nemen aan een gezamenlijk zonnepark.

Eneco: Stukjezon

Eneco heeft een heel groot zonnepark in Veendam en u kan hier een aantal zonnepanelen leasen.  Dit kan u bij een 1-jarig of 3-jarig energiecontract regelen. U betaalt eenmalig 60 euro voor 1 StukjeZon, ofwel 250 kWh per jaar aan opbrengst. U ontvangt vervolgens 5 jaar een vast bedrag van 15 euro per jaar = 75 euro. Dit wordt in mindering gebracht op uw energierekening. U kan voor maximaal 80% van uw stroomverbruik aan StukjeZon aankopen of maximaal 5 StukjeZon in uw bezit hebben.

Het grote nadeel is dat u niet kunt salderen omdat de zonnepanelen niet op uw dak liggen en dus niet uw eigendom zijn. De overheid heeft de regel dat de zonnepanelen op uw dak moeten liggen om gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling.

Een ander groot nadeel van Eneco Stukjezon is dat u klant moet blijven om voor de korting in aanmerking te komen. Gaat u naar een andere leverancier dan vervalt uw korting en bent u uw (eventuele) investering kwijt. Klanten kunnen 5 stukjes zon kopen. Nieuwe klanten ontvangen nu gratis 1 of 2 delen zon bij hun energiecontract. Dit levert ze een voordeel van 15 of 30 euro op per contractsjaar. Een korting die in het niet valt bij kortingen die andere leveranciers geven op een energiecontract. 

NLEnergie: Samenwerking ZonnepanelenDelen

Ook NLE heeft een eigen zonnepanelen actie. Hierbij ontvangt u zonneobligaties met een looptijd van 15 jaar. Dit is een soort lening.  U ontvangt de rente over de obligatie van ongeveer 3,5% op jaarbasis. Wat het per jaar oplevert krijgt u op uw bankrekening gestort, of wordt in mindering gebracht op uw energierekening. Wat u heeft geïnvesteerd krijgt u na 5 jaar weer terug. Let wel. U belegt buiten toezicht van de AFM. NLEnergie adverteert met “Stap over naar NLE en profiteer van minimaal 0,5% extra rendement op uw zonnepanelen, maar hoe dit precies te herleiden is, is niet terug te vinden.

Nuon: Zonnepanelen huren

Energieleverancier Nuon is een van de partijen die zonnepanelen verhuurt. Wanneer u zonnepanelen  huurt worden de zonnepanelen op uw dak geplaatst en wordt er door de energieleverancier een vast bedrag per maand in rekening gebracht voor huur, onderhoud, monitoring en de verzekering.

Nuon heeft de volgende voorwaarden:

- Huurcontract van 3 jaar dat daarna automatisch ieder jaar verlengd wordt
- Een energiecontract bij Nuon is niet verplicht
- Minimaal 10 panelen op uw dak
- Verwijderen en dus contract opzeggen kost 50 euro per paneel
- Na 3 jaar kunt u de panelen overnemen, prijs is onbekend als u het contract aangaat

Voor 10 panelen betaalt u ongeveer 41 euro per maand en is de verwachte opbrengst 48 euro per maand. 
Er is geen garantie dat de verwachte opbrengst ook gehaald wordt. De opbrengst kan dus positief maar ook negatief uitvallen.

Al met al weegt de opbrengst bijna niet op tegen de investering en als u de panelen na 3 jaar laat verwijderen bent u meer kwijt dan dat het u oplevert.
Huren via de constructie van Nuon is dus niet de slimste optie. 

Conclusie

Wilt u een steentje bijdragen door middel van zonnepanelen? Zeker doen! Kijk daarbij goed naar de constructie van de aanbieder. Zorg dat u snapt hoe het werkt. In veel gevallen draagt u een steentje bij aan duurzaamheid, maar is het rendement niet bijzonder hoog. Zeker niet in vergelijking met het investeren in isolatie of zonnepanelen op uw eigen dak. Wilt u toch gebruikmaken van een (collectief) zonnepark omdat u bijvoorbeeld in een appartement woont en zelf geen ruimte op uw dak heeft? Kijk dan naar lokale initiatieven die binnen uw postcodegebied vallen. Zo kunt u gebruikmaken van de postcoderoosregeling. Kiest u voor het huren van de zonnepanelen? Kijk goed naar de tarieven van het bijbehorende energiecontract, de voorwaarden met betrekking tot het afkopen of demonteren van de installatie bij verhuizing en natuurlijk de jaarlijkse huur.

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Freek

Ik ben blij dat dit eens goed uitgezocht is had zelf het idee om misschien te gaan huren.
Maar na het lezen van deze artikelen denk ik daar toch maar eens extra over na.
Je kan zelf beter kopen dan heb je het meeste rendement van je investering alleen moet je wel het geld er voor hebben liggen.
Alleen wat betreft er salderen hoor ik verschillende verhalen dat het straks niet meer kan of niets meer opbrengst.
Al met al toch maar alles op een rij zetten voor ik iets beslis.

Zaterdag 20 april 2019 11:40

Norman

De optie die ik overwoog n.l het huren van zonnepannelen is na het lezen van uw artikel, heeft mij overtuigd dat huren vlgs de voorwaarden van Nuen dit inderdaad niet de slimste optie is.
Hartelijk dank voor de informatie.
Met vriendelijk groet
Norman Boom.

Donderdag 18 april 2019 09:06

Raoul Teeuwen

Bedankt voor het artikel. Ik lees o.a. "Hierbij geldt dat wanneer er een project binnen een bepaalde straal ligt, dit wordt gezien ‘alsof’ de zonnepanelen op uw dak liggen. Zo kan u toch gebruikmaken van de salderingsregeling.".

Ik ken iemand die HEEL goed bekend is op dit terrein, die ik wees op jullie artikel, en die zegt "Salderen mag alleen op eigen dak".

Ik zou graag weten en bv een verwijzing hebben naar onderbouwing dat salderen ook mogelijk is met panelen op een andermans dak.

Ik ken toevallig wel de postcoderoosregeling, en dan kun je panelen op een andermans (bv bedrijfs)dak hebben, maar dat is toch echt wat anders dan een salderingsregeling.

REACTIE VASTELASTENBOND:

Beste meneer Teeuwen,

Hartelijk dank voor uw reactie. Fijn om te lezen dat u zo kritisch bent en u heeft helemaal gelijk. Het artikel is dan ook aangepast.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Donderdag 18 april 2019 08:43

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

subsidie zonnepanelen blijft

Subsidieregeling zonnepanelen blijft van kracht

Maandag 28 januari 2019 17:09

Subsidieregeling zonnepanelen blijft van kracht - Huishoudens en kleine bedrijven die zelf met zonnepanelen duurzame energie opwekken, kunnen ook volgend jaar nog profiteren van de huidige subsid...

Lees meer
zonnepanelen zorgen voor problemen netwerk elektriciteit

Lokale groene projecten zorgen voor problemen op elektriciteitsnetwerk

Vrijdag 11 januari 2019 14:29

Door een gebrek aan capaciteit moeten netbeheerders ‘nee’ verkopen aan boeren, bedrijven en verenigingen die zelf energie willen opwekken door zonnepanelen. De stroom kan door het huidige ...

Lees meer
Duurzame oplossingen wind, zon en waterstof

Duurzame energie: Zijn wind- en zonneparken de oplossing?

Zaterdag 22 december 2018 13:28

Grootschalige zonneparken zijn de volgende stap in de energietransitie. Ook zijn collectieve windmolens of aandelen in een windmolen erg in trek. Maar wat als de wind niet waait en de zon niet schijnt...

Lees meer
Zonnepanelen wel of geen invloed WOZ-waarde

Zonnepanelen wel of geen invloed op WOZ waarde?

Maandag 17 december 2018 12:06

Gemeenten tasten in het duister: Zonnepanelen wel of geen invloed op WOZ waarde? De samenhang in het WOZ-beleid van Nederlandse gemeenten in het meetellen van zonnepanelen is ver te zoeken. Gemeen...

Lees meer