Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Zorgverzekering duurder en eigen risico omhoog

Donderdag 14 september 2017 14:10Margot Boesveld

Sommige politieke partijen hadden tijdens de verkiezingscampagne van begin dit jaar nog plannen om het eigen risico te verlagen, maar helaas kunnen ze deze ambities niet waar kunnen maken. Het eigen risico blijft in 2018 gelijk op €385. Ook wordt er een verhoging van de zorgpremie verwacht. Gemiddeld zou het, volgens de politiek, gaan om een verhoging van €6 per maand.

Er zijn nu vier formatiepartijen aan het proberen om een nieuw kabinet te vormen. Van deze vier partijen hadden de ChristenUnie en het CDA een forse daling van het eigen risico in het verkiezingsprogramma staan. Nu blijkt dat de benodigde miljarden euro’s niet beschikbaar zijn. Een stijging van het eigen risico van €385 naar €400 was onvermijdbaar, maar is later toch teruggedraaid onder grote druk van het Nederlandse publiek.

Politici bepalen de premie voor de zorgverzekering niet

Het eigen risico en de inhoud van de basisverzekering bepaalt de politiek, maar voor de premie kunnen zij slechts een indicatie geven op basis van verwachtingen. Een premieverhoging van €6 per maand hebben ze naar buiten gebracht, maar het is aan de verzekeraars om de premie te bepalen. Rond half november zijn alle premies voor 2018 bekend. De verwachting is niet dat de zorgpremies omlaag gaan, maar hoeveel ze stijgen is nog maar afwachten.

Verzekerden met laagste inkomens worden gecompenseerd

Door de stijging van de premie, komen er nog zwaardere lasten op de zwakste schouders. Chronisch zieke mensen krijgen de zwaarste klappen. Gemiddeld hebben zij de laagste inkomens, maar ze hebben vaak de meest uitgebreide zorgverzekeringen nodig en zijn het eigen risico zeker verschuldigd. In de eerste maanden van 2018 kunnen ze gelijk al het volledige bedrag van €385 verschuldigd zijn aan de verzekeraar. Verzekeraars bieden vaak de optie aan van het gespreid betalen van het eigen risico, maar het moet wel betaald worden. Dit heeft de politiek ook ingezien. Zij hebben toegezegd dat de zorgtoeslag sterker stijgt dan de zorglasten. Tenminste voor de financieel zwaksten.

Zijn de zorglasten nog te dragen?

Verzekerden met de maximale zorgtoeslag worden waarschijnlijk volledig gecompenseerd voor de hogere zorglasten. Helaas is er altijd een groep die toch onredelijk zwaar wordt geraakt door het duurder worden van de zorg. De groep die niet of nauwelijks zorgtoeslag krijgt en zeker het eigen risico volledig gaat betalen.

Hoe kunt u toch besparen op de premie voor de zorgverzekering?

U krijgt aan het eind van dit jaar de nieuwe zorgverzekering van de verzekeraar. Dit is een goed moment om vast te stellen of uw huidige zorgverzekering nog steeds de beste keuze is. De premieverschillen tussen verzekeraars zijn namelijk groot. Bereken of het voor u uit kan om over te stappen. Hierbij wordt er niet alleen gelet op de premieverschillen, maar ook op de verschillen in dekking.

Bron: tekst geschreven door Juul Dijkhuis

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over