Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Zorgverzekering ruim 10% duurder in 2017

Woensdag 28 september 2016 17:03Margot Boesveld

 

Zo werd er tijdens prinsjesdag nog verteld dat de zorgpremie slechts met € 3,50 zou stijgen. Dinsdag 27 september maakte zorgverzekeraar DWS als eerste de premie bekend en wat blijkt. De premie stijgt ruim € 9,- per maand. Dat is op jaarbasis meer dan
€ 100,-. De premie stijgt volgend jaar dus met 10 procent. Andere verzekeraars zullen half november de premies bekend maken.

Belangenorganisatie Patiëntenfederatie Nederland is boos: ''Een koude douche'', aldus de patiëntenvereniging. ''Alle koopkrachtberekeningen gaan uit van een stijging van 3,50 euro. Dit is drie keer zoveel. Die koopkrachtberekeningen zijn dus niets meer waard. Ik ben benieuwd hoe de Tweede Kamer dit bij de Financiële Beschouwingen gaat oplossen", aldus directeur Dianda Veldman.  "Het eigen risico blijft veel te hoog en nu ook nog deze enorme verhoging van de zorgpremie. Van de feestbegroting is voor patiënten en verzekerden, voor iedereen dus, weinig meer over op die manier."

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zegt niet te gaan reageren op afzonderlijke premie-bekendmakingen van zorgverzekeraars. "We wachten het af tot alle premies bekend zijn", laat de bewindsvrouw dinsdag weten.

Keuzevrijheid

DSW vindt het naar eigen zeggen niet nodig om de keuzevrijheid van een verzekerde te beperken via een zogenoemde natura- of budgetpolis. De verzekeraar DSW biedt alleen één soort polis aan. In dit geval is dat een zogenoemde combinatiepolis, een combinatie van een natura- en een restitutiepolis. Bij deze polissen krijgen verzekerden alleen de volledige kosten vergoed als zij worden behandeld bij een door de verzekeraar gecontracteerde zorgverlener. Wanneer verzekerden van DSW naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaan, moeten ze de kosten zelf voorschieten en krijgen ze een net iets lagere vergoeding dan voor zorg van andere aanbieders. Het is voor DSW de tweede premiestijging op rij. Vorig jaar steeg de premie met 3,75 euro. In 2015 bleven de premie gelijk en in 2014 werd de premie nog verlaagd.

Redenen voor de prijsstijging

Als belangrijke redenen voor deze premiestijging worden genoemd: een toename van het gebruik van dure medicijnen, uitbreiding van het basispakket en de loon- en prijsstijging. De premietoename hangt ook samen met de hogere kosten van de wijkverpleging. Sinds 2015 zit wijkverpleging weer in het basispakket en worden de kosten vergoed door zorgverzekeraars. Voorheen werd deze zorg vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vergoed.

Koopkracht

D66 wil van het kabinet weten wat de stijging van de zorgpremie betekent voor de koopkracht van lage en middeninkomens. Pia Dijkstra van D66 wil weten hoe de minister tot haar schatting is gekomen. Volgens SP'er Renske Leijten laat DSW zien dat de raming van het kabinet te rooskleurig was ''zo niet misleidend'', stelt ze in een reactie op Twitter. PVV-Kamerlid Reinette Klever noemt de stijging op hetzelfde medium ''ongelofelijk". Zij vindt dat de premie omlaag moet.

Elk jaar overstappen loont het meest

Een zorgverzekering is voor veel Nederlandse huishoudens een belangrijke en dure verzekering en daarmee een grote kostenpost. Als we de vele campagnes van zorgverzekeraars en vergelijkingssites moeten geloven, dan staan november, december en januari geheel in het teken van overstappen.

Maar in werkelijkheid is de overgrote meerderheid van de verzekerden sinds 2006 nog nooit overgestapt. Dat was het jaar dat het ziekenfonds werd afgeschaft en de verplichte basisverzekering werd ingevoerd. Uit gegevens blijkt dat 66 procent van de verzekerden sindsdien bij dezelfde verzekeraar is gebleven. Per 1 januari 2016 zijn in totaal ruim een miljoen mensen van verzekeraar gewisseld. Dat komt neer op een overstappercentage van 6,3 procent. Dit is een daling van 0,5 procentpunt ten opzichte van 2015.

"Denk niet zomaar: 'Ik was vorig jaar goed verzekerd, dat zal volgend jaar ook nog wel zo zijn'. Dat is echt te kort door de bocht. Neem echt even de tijd om te kijken wat er veranderd is in uw zorgpolis ten opzichte van het jaar ervoor.

 

 

 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over