Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Netwerken erg traag door hoeveelheid apparaten

Dinsdag 10 maart 2015 09:30Margot Boesveld

 

Nederlanders die draadloos internet gebruiken, hebben massaal last van haperende verbindingen. Wifi-netwerken van huishoudens zitten elkaar steeds meer in de weg. Meer dan de helft van de gebruikers ervaart daardoor problemen. Wat is een oplossing?

Eindeloos ladende websites

Het agentschap van het ministerie van Economische Zaken heeft op 180 plaatsen gemeten hoeveel data over het draadloze netwerk verstuurd kunnen worden. Uit de metingen bleek dat de frequentie die het meest wordt gebruikt, 2,4 GHz, begint 'vol te lopen'. Het gevolg: vastlopende Skype-gesprekken, haperende video’s en eindeloos ladende websites. De tech-industrie had jaren geleden al door dat de 2,4 GHz-frequentie overbelast zou raken. Daarom is in overleg met overheden en toezichthouders besloten ook een andere frequentie in te zetten voor draadloos internet: 5 GHz. Steeds meer apparaten, zoals smartphones, tablets en routers, kunnen overweg met zowel 2,4 GHz als 5 GHz.

Tientallen netwerken op een kluitje

Wie in een woonwijk op zijn smartphone of tablet een netwerk zoekt, ziet het probleem in een notendop: tientallen netwerken zitten op een kluitje. Daar komt bij dat steeds meer apparaten gebruikmaken van hetzelfde netwerk. Een paar jaar geleden zat alleen de pc op het wifi-netwerk, maar daar zijn inmiddels smart-tv’s, telefoons, tablets en printers bijgekomen. Om de draadloze verbinding te verbeteren kun je een vrij kanaal kiezen. Veel routers staan op een standaardkanaal ingesteld. Als iedereen op hetzelfde kanaal (2,4 GHz) zit, verstoor je elkaars draadloze signaal. De verbinding raakt overbelast en wordt traag.

5GHz-band

Een oplossing is dus om een andere frequentie te kiezen. Veel apparaten hebben een standaard frequentie. Zo zit de magnetron bijvoorbeeld op hetzelfde kanaal als de laptop. Ook kun je het draadloze signaal versterken met een wifi-repeater of je kiest een ander kanaal. Via je computer kun je in de webinterface van je router een ander kanaal instellen zodat je minder last hebt van het draadloze netwerk van de buren, draadloze babyfoons of alarmsystemen."

 Als genoeg mensen de veel minder drukke 5GHz-band gebruiken, zou de kwaliteit sterk verbeteren. Over het algemeen is dat een kwestie van de instellingen wijzigen, want de meeste routers kunnen op beide frequenties tegelijk werken. Oudere apparatuur doet het overigens niet altijd op 5GHz, apparaten die de laatste jaren op de markt zijn gekomen over het algemeen wel.

Verschil in snelheid

Het verschil in snelheid kan aanzienlijk zijn. Aanbieder KPN maakt dat met een metafoor duidelijk: 2,4 GHz-internet is als ,,een snelweg van twee banen waar altijd file staat''. De 5GHz-band kunt u vergelijken met een zevenbaans snelweg die ernaast is gelegd. Die is nu nog leeg en u kunt er veel harder.''

Wilt u een oplossing voor uw internetsnelheid of bereik? Lees het artikel van Vereniging de Vastelastenbond met praktische tips. 

Bron: ANP

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over