Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Netwerktarieven stroom en gas 13 euro omhoog in 2017

Woensdag 30 november 2016 16:01Margot Boesveld

 

De tarieven die de regionale netbeheerders in rekening mogen brengen voor het transport van elektriciteit en gas stijgen in 2017 met gemiddeld 13 euro per jaar per huishouden. De transporttarieven voor elektriciteit dalen met 5 euro per jaar, voor gas stijgen ze met 18 euro per jaar. Dat blijkt uit de tarievenbesluiten voor 2017 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld. Ongeveer een vijfde deel van de energierekening van huishoudens bestaat uit transportkosten.

Vereniging de Vastelastenbond heeft een overzicht gemaakt van alle transportkosten per netwerkbeheer. Klik hier voor de tarieven pagina. 

Investeringen in kwaliteit en veiligheid van gastransport

De transportprijzen verschillen enigszins per regio. De stijging van de transporttarieven voor gas komt met name door de vervanging van oude gasaansluitingen. Deze investeringen zijn nodig voor de kwaliteit en de veiligheid van het gastransport. Minder kosten voor transport elektriciteit. De daling van de transporttarieven voor elektriciteit komt doordat regionale beheerders van elektriciteitsnetten over de afgelopen jaren zelf minder kosten hebben gemaakt dan was verwacht. Bovendien waren ze in 2015 minder kwijt dan werd gedacht aan transport op het landelijk hoogspanningsnet. Dat is verrekend in de tarieven voor 2017.

Redelijke transporttarieven voor gas en elektriciteit

De tarievenbesluiten van de ACM volgen op de methodebesluiten die de ACM in september publiceerde. Voor de periode 2017 tot en met 2021 heeft de ACM de methode vastgesteld waarmee zij bepaalt hoe hoog de inkomsten van de energienetbeheerders mogen zijn. Op basis hiervan stelt de ACM ieder jaar de tarieven vast die netbeheerders mogen rekenen aan consumenten en bedrijven. Doel hiervan is om te komen tot redelijke transporttarieven voor gas en elektriciteit. Daarbij moeten netbeheerders hun investeringen – bijvoorbeeld in veiligheid en duurzaamheid - kunnen terugverdienen, voor zover deze efficiënt zijn. Zo betalen consumenten en bedrijven niet te veel, terwijl netbeheerders voldoende kunnen verdienen om te blijven investeren in een duurzame en betrouwbare energievoorziening.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over