“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Netwerktarieven stroom en gas 13 euro omhoog in 2017

Woensdag 30 november 2016 16:01Margot Boesveld

 

De tarieven die de regionale netbeheerders in rekening mogen brengen voor het transport van elektriciteit en gas stijgen in 2017 met gemiddeld 13 euro per jaar per huishouden. De transporttarieven voor elektriciteit dalen met 5 euro per jaar, voor gas stijgen ze met 18 euro per jaar. Dat blijkt uit de tarievenbesluiten voor 2017 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld. Ongeveer een vijfde deel van de energierekening van huishoudens bestaat uit transportkosten.

Vereniging de Vastelastenbond heeft een overzicht gemaakt van alle transportkosten per netwerkbeheer. Klik hier voor de tarieven pagina. 

Investeringen in kwaliteit en veiligheid van gastransport

De transportprijzen verschillen enigszins per regio. De stijging van de transporttarieven voor gas komt met name door de vervanging van oude gasaansluitingen. Deze investeringen zijn nodig voor de kwaliteit en de veiligheid van het gastransport. Minder kosten voor transport elektriciteit. De daling van de transporttarieven voor elektriciteit komt doordat regionale beheerders van elektriciteitsnetten over de afgelopen jaren zelf minder kosten hebben gemaakt dan was verwacht. Bovendien waren ze in 2015 minder kwijt dan werd gedacht aan transport op het landelijk hoogspanningsnet. Dat is verrekend in de tarieven voor 2017.

Redelijke transporttarieven voor gas en elektriciteit

De tarievenbesluiten van de ACM volgen op de methodebesluiten die de ACM in september publiceerde. Voor de periode 2017 tot en met 2021 heeft de ACM de methode vastgesteld waarmee zij bepaalt hoe hoog de inkomsten van de energienetbeheerders mogen zijn. Op basis hiervan stelt de ACM ieder jaar de tarieven vast die netbeheerders mogen rekenen aan consumenten en bedrijven. Doel hiervan is om te komen tot redelijke transporttarieven voor gas en elektriciteit. Daarbij moeten netbeheerders hun investeringen – bijvoorbeeld in veiligheid en duurzaamheid - kunnen terugverdienen, voor zover deze efficiënt zijn. Zo betalen consumenten en bedrijven niet te veel, terwijl netbeheerders voldoende kunnen verdienen om te blijven investeren in een duurzame en betrouwbare energievoorziening.

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

Aantal overstappers energie enorm gestegen

Vrijdag 18 november 2016 16:30

Nog nooit zijn er zoveel consumenten overgestapt van energieleverancier als in de afgelopen twaalf maanden. Tussen medio 2015 en medio 2016 stapte 17% van de energieconsumenten over. Consumenten die a...

Lees meer

‘ik zit wel goed’ mentaliteit kost consument ca. 390 euro

Donderdag 17 november 2016 15:00

In 2014 bracht Vereniging de Vastelastenbond middels een onderzoek aan het licht dat trouwe klanten van energieleveranciers de hoogste tarieven betalen. Recente cijfers van de ING ondersteunen deze be...

Lees meer

Kleine stijging energierekening in 2017 verwacht

Vrijdag 11 november 2016 15:23

De energierekening van huishoudens gaat volgend jaar voor het eerst in lange tijd omhoog, in plaats van omlaag. Consumenten met een variabel energiecontract vanaf 1 januari gemiddeld ongeveer...

Lees meer

Eerste zorgpremies 2017 bekend gemaakt

Donderdag 17 november 2016 13:10

Inmiddels hebben een groot aantal zorgverzekeraars hun premies bekend gemaakt. Duidelijk is dat bij alle verzekeraars de premie tussen de 5 en 12 euro per maand hoger wordt.  OHRA premie stijg...

Lees meer