Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Proef met uitzetten zonnepanelen

Dinsdag 17 september 2024 11:44Teun van Uijtregt
Er blijkt gematigd animo te zijn om zonnepanelen tegen betaling uit te zetten

Er blijkt gematigd animo te zijn om zonnepanelen tegen betaling uit te zetten

In Zeeland heeft een energieleverancier met netbeheerder Stedin een proef gelanceerd waarin deelnemers betaald worden om hun zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen. Deze maatregel is bedoeld om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen.

Compensatie
In de proef krijgen deelnemers een maand lang e-mails met momenten waarop ze hun zonnepanelen kunnen uitschakelen, bijvoorbeeld tijdens periodes van lage vraag en hoge stroomproductie. Voor elke kilowattuur die niet aan het net wordt teruggeleverd, ontvangen deelnemers minstens 40 cent. Hoewel dit aantrekkelijk lijkt, hebben veel consumenten vragen en twijfels, vooral over de financiële compensatie.

Radar
Consumentenprogramma Radar hield een enquete die laat zien dat 28% van de deelnemers bereid is om samen te werken met hun netbeheerder en de zonnepanelen tegen betaling uit te zetten. Een kwart van de respondenten gaf echter aan dit niet te willen, terwijl 43% meer informatie nodig heeft om een beslissing te nemen. Veel mensen uiten hun zorgen over het gebrek aan transparantie en vrezen dat ze uiteindelijk zelf zullen opdraaien voor de kosten.

Twiifel
De reacties op de poll laten zien dat veel deelnemers twijfels hebben. Sommigen willen bijdragen aan het ontlasten van het stroomnet, maar maken zich zorgen over de gevolgen voor hun zonnepanelen. Anderen vinden het juist een nobel streven, maar willen meer duidelijkheid over de financiële gevolgen.

Over het algemeen zijn consumenten bereid om mee te werken, maar de onduidelijkheid en het wisselende beleid rondom zonnepanelen wekken wantrouwen. De pilot in Zeeland biedt weliswaar een mogelijke oplossing voor netcongestie, maar roept ook veel nieuwe vragen op bij zonnepaneeleigenaren.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Salderingsregeling verdwijnt definitief in 2027.

Definitief einde aan salderen in 2027

Dinsdag 17 september 2024 08:10

Het kabinet heeft in het regeerprogramma bevestigd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen op 1 januari 2027 wordt stopgezet. Deze maatregel komt overeen met het hoofdlijnenakkoord van partijen zo...

Lees meer
De huidige salderingsregeling eindigt vermoedelijk in 2027

Einde in zicht voor salderingsregeling

Dinsdag 10 september 2024 08:19

Het einde van de salderingsregeling voor zonnepanelen is een stap dichterbij gekomen nadat de ministerraad groen licht heeft gegeven voor een wetsvoorstel. Deze regeling, die consumenten nu nog in s...

Lees meer
Stijgende terugleverkosten baart eigenaar zonnepanelen zorgen

Terugleverkosten baren eigenaar zorgen

Dinsdag 03 september 2024 09:57

‌ Zonnepaneelbezitters worden geconfronteerd met stijgende kosten voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Deze kosten, vaak aangeduid als een ‘zonnepaneelboete’, zijn de laat...

Lees meer
Heb jij zonnepanelen? Dan is het goed om je energiecontract eens tegen het licht te houden.

ACM onderzoekt kosten en vergoedingen voor zonnestroom

Donderdag 22 augustus 2024 15:25

‌De Autoriteit Consument & Markt (ACM) signaleert dat sommige consumenten met zonnepanelen, die jaarlijks meer stroom terugleveren dan ze verbruiken, bij enkele energieleveranciers netto meer...

Lees meer