Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Vastelastenbond: ‘Optimisme over dalende gasprijzen is misplaatst’

Donderdag 15 september 2022 11:48Frank van de Ven
Het is slechts een kwestie van tijd voordat de energietarieven na en korte daling weer de hoogte inschieten. Het optimisme van de economen van Goldman Sachs is misplaatst, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat de energietarieven na en korte daling weer de hoogte inschieten. Het optimisme van de economen van Goldman Sachs is misplaatst, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Economen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs denken dat de Europese gasprijs binnenkort fors gaat dalen. De verwachting van de Amerikanen is dat de gasprijs tegen het eerste kwartaal van 2023 kan zakken tot rond de 100 euro per megawattuur. De media hebben dit nieuws veelvuldig opgepikt en dat zorgde voor veel vragen op bij de Vastelastenbond. Directeur Dirk-Jan Wolfert is echter niet zo optimistisch gestemd en denkt dat we volgend jaar juist met nóg hogere energierekeningen te maken krijgen. Ook de koude maanden baren hem zorgen: “Laten we hopen dat het een zachte winter wordt want als kunnen we ons opmaken voor een financiële horrorwinter.”

De Amerikaanse economen van Goldman Sachs voorspellen dat de Europese gasprijs de komende maanden halveert. De Europese gasprijzen daalden de afgelopen periode fors. In augustus piekte de gasprijs op bijna 350 euro per megawattuur, maar er is een tariefdaling ingezet waardoor de gasprijs gezakt is naar zo'n 180 euro per megawattuur. De Europese gasvoorraden zijn volgens branchevereniging Gas Infrastructure Europe ondertussen voor 84 procent gevuld. De analisten van Goldman Sachs denken dat ze tegen eind oktober voor 90 procent gevuld zijn.

Volgens de analisten van Goldman Sachs zakt de prijs van gas volgend jaar onder de 100 euro per megawattuur. Dat klinkt goed, maar Wolfert heeft zo zijn vraagtekens bij deze berichtgeving: “Ik vraag mij af wat het belang is van Goldman Sachs om deze wel erg rooskleurige voorspellingen te delen. Willen zij investeren in gas of zit er wat anders achter? Dit optimisme is erg misplaatst vind ik want het ziet er helemaal niet zo rooskleurig uit op de Europese energiemarkt.”


Voorlopig geen lagere energierekening

De vraag naar gas is afgenomen omdat de opslagen bijna vol zijn, zegt Wolfert: “Er wordt minder ingekocht dus gaat de inkoopprijs naar beneden. Wat je niet moet vergeten, is dat het nu nog niet koud is. Als de koude periode aanbreekt, stijgt de vraag naar gas weer en zul je zien dat de tarieven ook de hoogte ingaan.”
 
In de gasopslag wordt circa 15 miljard kuub gas bewaard. Het verbruik ligt echter drie keer zo hoog omdat er ongeveer 45 miljard kuub gas in de winter nodig is. “Je moet de opslag zien als een soort buffer en niet als een volledige voorraad om de winter door te komen”, verduidelijkt Wolfert. “Nu  de opslag bijna vol is en het nog lekker weer is, verbruiken we weinig gas maar als het straks koud wordt en de buffer leegloopt, wordt het een ander verhaal. Dan moet er opnieuw gas bijgekocht worden en daardoor stijgt de inkoopprijs. Mijn verwachting is dat we snel weer met zeer hoge inkoopkosten te maken krijgen. De energierekening gaat voorlopig nog niet naar beneden.”
 

Afgesneden van Russisch gas

Nu Rusland Europa heeft afgesloten van gas staan er nieuwe uitdagingen op de stoep. Wolfert denkt dat de grootste klap nog moet komen en dat 2023 de boeken ingaat als een ‘moeilijk jaar’ als het om energie gaat. “Volgend jaar krijgen we nog veel meer problemen voor onze kiezen. Dit jaar begon relatief goed omdat we nog volop gebruik konden maken van Russisch gas. Met dat gas hebben we onze voorraden kunnen vullen maar die vlieger gaat in 2023 niet meer op. Nu we zijn afgesneden van Russisch gas moeten we naar alternatieven zoeken om de opslag te vullen. Het vinden van die alternatieven gaat nog niet zo vlot als gehoopt dus ik denk dat we onze borst mogen natmaken”, verzucht de directeur. Dat laat onderstaande grafiek van easyswitch ook zien. De gasprijs gaat opnieuw omhoog.
 
Tabel: Verloop energiecrisis

Een daling van de energierekening ziet Wolfert dan ook niet snel gebeuren: “Het is momenteel een goed moment om gas in te kopen nu de tarieven wat lager liggen maar deze periode zal weinig invloed hebben op je maandbedrag. In het meest gunstige geval stijgt je rekening niet. Het is geen optimistische boodschap die ik heb en dat besef ik. Laten we hopen dat het een zachte winter wordt want anders kunnen we ons opmaken voor een financiële horrorwinter.”


Duur gas is het ‘nieuwe normaal’

Ook de politiek is niet erg optimistisch gestemd over de energierekening. Zolang we gebruikmaken van aardgas, blijft de energierekening zo hoog als deze nu is. Dat wordt ‘het nieuwe normaal’ beaamt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie: "Ik voel heel sterk de wake-upcall dat dit een blijvende verandering is. We hebben een deel van onze economie gebouwd op heel goedkoop gas dat we in Groningen produceerden of uit Rusland haalden. Dat gaat niet meer terugkomen."

Veel Nederlandse huishoudens krijgen voorlopig nog hoge energierekeningen op de mat. “Dat is gewoon de harde realiteit. We hebben de afgelopen jaren te weinig tempo gemaakt om huishoudens van het gas te krijgen en dat merk je nu", besluit Jetten.


Jaarcontract Vastelastenbond beschermt

De Vastelastenbond houdt de energiemarkt nauwlettend in de gaten en maakt zich zorgen over de onvoorspelbaarheid van de energiecrisis. De markt is ontzettend grillig en onrustig. Dat levert veel onrust op. Om consumenten te beschermen biedt de Vastelastenbond nog jaarcontracten aan. Dit betekent dus dat je gedurende een jaar verzekerd bent van vaste tarieven zodat je weet waar je aan toe bent.

Laat je niet meer maandelijks verrassen door je energierekening en kies voor de zekerheid van vast. Deze deal werd op een gunstig moment gesloten. Vlak na het beklinken van deze deal stegen de gasprijzen met driehonderd procent. Dit geeft al aan hoe onvoorspelbaar en grillig de energiemarkt is. Het jaarcontract is exclusief voor abonnees van Energie Vanzelf Geregeld. Met deze service geef je de adviseurs van de Vastelastenbond de opdracht om jaarlijks naar het meest voordelige energiecontract te zoeken. Dit kost je € 49,- per jaar. Meer informatie over de deal met Gewoon Energie vind je in dit blog. Wil je meer weten over Energie Vanzelf Geregeld dan geeft dit blog meer uitleg
 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

PrikEnergie kwam in de problemen na de overname van Discount Energie dat eerder dit jaar faillissement aanvroeg.

PrikEnergie gaat door! Energiebedrijf overeind gehouden door klantenbestand

Woensdag 14 september 2022 09:30

‌ Klanten van PrikEnergie zijn meegegaan met de tariefverhoging die het energiebedrijf voorstelde om een faillissement te voorkomen. Circa 83,2 procent van het klantenbestand stemde in met d...

Lees meer
Het jaarcontract bij Gewoon Energie biedt je de zekerheid dat je twaalf maanden lang niet te maken krijgt met tariefwijzigingen.

Wat je moet weten over het jaarcontract van de Vastelastenbond

Dinsdag 13 september 2022 14:18

‌ De Vastelastenbond sloot een deal met Gewoon Energie en kan een energiecontract met een looptijd van een jaar met vaste gunstige tarieven aanbieden. Dit contract geeft je de zekerheid dat je...

Lees meer
Er komt een noodfonds om het afsluiten van energie te voorkomen.

Kabinet werkt aan noodfonds voor energiecrisis

Dinsdag 13 september 2022 12:47

‌ Het kabinet werkt aan een noodfonds om energieafsluitingen te voorkomen en sneller energietoeslagen uit te kunnen keren. De kosten van dit steunpakket - dat dit jaar ingaat - bedragen 150 ...

Lees meer
De verwachte tariefstijging van netbeheerder TenneT heeft te maken met de gestegen inkoopkosten voor energie.

Tennet vraagt meer voor stroomstransport: consumenten en mkb’ers betalen meer

Maandag 12 september 2022 07:57

‌ Netbeheerder TenneT voert per 2023 een tariefwijziging door waardoor de transporttarieven voor energie stijgen. Huishoudens betalen vanaf volgend jaar vijftien euro meer en kleine mkb-bedr...

Lees meer