Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wat je moet weten over het jaarcontract van de Vastelastenbond

Dinsdag 13 september 2022 14:18Frank van de Ven
Het jaarcontract bij Gewoon Energie biedt je de zekerheid dat je twaalf maanden lang niet te maken krijgt met tariefwijzigingen.

Het jaarcontract bij Gewoon Energie biedt je de zekerheid dat je twaalf maanden lang niet te maken krijgt met tariefwijzigingen.

De Vastelastenbond sloot een deal met Gewoon Energie en kan een energiecontract met een looptijd van een jaar met vaste gunstige tarieven aanbieden. Dit contract geeft je de zekerheid dat je gedurende een jaar niet te maken krijgt met tariefwijzigingen. Zo bescherm je jezelf tegen de grillen van de energiemarkt en weet je precies wat je maandelijks betaalt voor je energierekening. De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt veel telefoontjes over deze deal. In dit blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit energiecontract.


Waarom is een jaarcontract in deze tijd zo interessant?

Een jaarcontract geeft rust omdat je weet waar je maandelijks aan toe bent. Je wordt niet meer verrast door prijsstijgingen waar steeds meer aanbieders van variabele contracten voor kiezen. Daarnaast zijn de tarieven van het jaarcontract op een gunstig moment vastgelegd zodat je relatief voordelig uit bent. De verwachting is dat de energieprijzen in de winter nóg verder stijgen.
 

Welke bedragen betaal je voor het jaarcontract?

“Stroom enkeltarief kost € 0,46950 per kWh. Stroom dubbeltarief kost je € 0,50044 per kWh (normaal) en € 0,45233 per kWh (dal). Voor een kuub gas betaal je € 1,54473. Deze tarieven hanteert Gewoon Energie gedurende een jaar.” (update 1 maart 2023. red
 

Nu de energietarieven zo schommelen, is het dan wel verstandig om een jaarcontract af te sluiten? 

Absoluut! De verwachting is dat er op korte termijn geen blijvende daling plaatsvindt. Vlak na het sluiten van deze deal met Gewoon Energie schoten de energietarieven bijvoorbeeld al met veertig procent omhoog. We moeten er rekening mee houden dat hoge energietarieven zeer waarschijnlijk het nieuwe normaal worden.  


Kan ik eerder overgezet worden naar Gewoon Energie?

De aanmelddatum voor de overstap naar Gewoon Energie kan niet vervroegd worden. Als je een aflopend vast contract hebt, word je op de einddatum naar Gewoon Energie overgezet zodat je vloeiend van energieleverancier overstapt. Wanneer je variabel zit, zetten we je dertig dagen na aanmelding over. Deze overstapperiode is wettelijk zo geregeld.


Het maandbedrag van Gewoon Energie is veel hoger dan jullie voorstel.

Dat kan kloppen. Gewoon Energie stelt een maandbedrag in op basis van je verbruik van de afgelopen drie jaar. Deze gegevens worden op afstand ingemeten. Je kunt deze gegevens zelf aanpassen maar het advies is om niet te laag te gaan zitten. Als je het voorschotbedrag te ver naar beneden instelt, loop je namelijk de kans dat je te weinig betaalt. Dit kan leiden tot een hoge eindafrekening en dat wil Gewoon Energie voorkomen.


Ik heb zojuist een huurovereenkomst getekend en wil een contract bij Gewoon Energie afsluiten.

Dit is een uitzonderlijke situatie waarvoor je het beste contact kunt opnemen met Gewoon Energie. Zij hebben geen inzicht in jouw verbruik maar in die van de vorige huurder. Het advies is om contact met Gewoon Energie op te nemen via deze pagina. Je kunt het beste jouw specifieke situatie met een adviseur bespreken.


Hoe solvabel is Gewoon Energie eigenlijk?

Gewoon Energie maakt onderdeel uit van Innova dat minder goed uit de bus kwam uit ons  solvabiliteitsonderzoek (jaarcijfers 2019). Innova Energie maakte in 2021 echter winst en heeft nu een positieve solvabiliteit. Door de economische groei die Innova laat zien, heeft de Vastelastenbond alle vertrouwen in deze onderneming. 


Waarom is ervoor Gewoon Energie gekozen?

We spraken verschillende partijen maar Gewoon Energie kwam met het beste aanbod.


Ik heb Energie Vanzelf Geregeld maar ben nog niet overgezet. Hoe kan dat?

Dat hangt van een aantal factoren af. De switch is onder meer afhankelijk van je contracttype, huidige energieleverancier en energieverbruik. Er wordt wegens extreme drukte bij de klantenservice om je geduld gevraagd. Een andere aandachtspunt is of je over zonnepanelen beschikt.


Hoe zit het als je zonnepanelen hebt?

Wanneer je een variabel contract hebt, vindt de overstap pas volgend jaar plaats omdat dit gunstiger is met het salderen. Als je een aflopend vast contract hebt, ga je direct over naar het jaarcontract van Gewoon Energie. Als je nog niet hebt vermeld dat je zonnepanelen hebt, laat dit dan zo snel mogelijk weten!


Wat zijn de tarieven van teruglevering voor zonnepanelen?

De tarieven van de teruglevering zijn 100 procent van het kale daltarief. Deze informatie is ook terug te vinden in de contractbevestiging.
 

Ik heb niks gehoord over mijn switch naar Gewoon Energie.

Wegens extreme drukte bij onze klantenservice zijn de wachttijden langer dan je gewend bent van de Vastelastenbond. Er wordt achter de schermen echter keihard gewerkt om jouw overstap te regelen.


Mijn contract eindigt maar het duurt nog tot volgend jaar voordat ik naar Gewoon Energie ga. Wat gebeurt er in de tussentijd?

Voordat je contract bij Gewoon Energie ingaat, ga je van je huidige contract over naar een variabel tarief bij je huidige energieleverancier. Tot de overstap naar Gewoon Energie is variabel blijven bij je huidige leverancier de beste – en meest voordelige – optie. De switchdatum is zo afgesproken met Gewoon Energie.
 

Ik heb geen interesse in dit aanbod. Waar meld ik mij af?

In de mail waarin we de switch aankondigen, staat onderaan een grote groene button. Als je op die knop klikt, annuleer je de overstap. Als je je niet afmeldt, ontvang je een mail ter bevestiging van de overstap naar Gewoon Energie. Je hebt dan nog veertien dagen bedenktijd. Wil je binnen deze termijn alsnog van de overstap afzien, stuur dan een mailtje naar energiecontract@vastelastenbond.nl.
 

Voor wie is dit contract opgezet?

Voor iedereen die gebruikmaakt van Energie Vanzelf Geregeld. Mocht je nog geen abonnement op deze dienst hebben, sluit er dan vandaag nog een af. Er is slechts een beperkt aantal contracten beschikbaar dus wees er snel bij. Als dit aanbod op is, gaan we opnieuw op zoek naar gunstige jaarcontracten maar deze kunnen we niet voor dezelfde gunstige prijs aanbieden.
 

Waar kan ik nóg meer informatie vinden over deze deal?

Er is een podcast opgenomen waarin klantvragen beantwoord worden. Mocht je na het lezen van dit blog alsnog vragen hebben dan kun je de Vastelastenbond op werkdagen bereiken van 9:00 tot 12:00 uur.
 

Ik wil dit contract afsluiten!

Dat kan. Klik op onderstaande button, laat je gegevens achter en stap direct over!
 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Er komt een noodfonds om het afsluiten van energie te voorkomen.

Kabinet werkt aan noodfonds voor energiecrisis

Dinsdag 13 september 2022 12:47

‌ Het kabinet werkt aan een noodfonds om energieafsluitingen te voorkomen en sneller energietoeslagen uit te kunnen keren. De kosten van dit steunpakket - dat dit jaar ingaat - bedragen 150 ...

Lees meer
De verwachte tariefstijging van netbeheerder TenneT heeft te maken met de gestegen inkoopkosten voor energie.

Tennet vraagt meer voor stroomstransport: consumenten en mkb’ers betalen meer

Maandag 12 september 2022 07:57

‌ Netbeheerder TenneT voert per 2023 een tariefwijziging door waardoor de transporttarieven voor energie stijgen. Huishoudens betalen vanaf volgend jaar vijftien euro meer en kleine mkb-bedr...

Lees meer
Budget Thuis heeft klanten onjuist geïnformeerd bij de telefonische verkoop van energiecontracten stelt ACM.

ACM legt Budget Thuis boete van 1,8 miljoen euro op

Donderdag 08 september 2022 15:27

‌ Energieleverancier Budget Thuis is door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet wegens misleiding. Het bedrijf zou klanten onjuist hebben geïnformeerd bij de telefonische...

Lees meer
Energiebedrijven hebben een clausule ingebouwd waardoor ze vaker dan twee keer per jaar prijsverhogingen kunnen doorvoeren. Deze clausule wordt steeds vaker gebruikt.

PERSBERICHT: Stoppen slaan door: energiebedrijven voeren aantal tariefwijzigingen fors op

Donderdag 08 september 2022 07:53

‌ Bijna alle energieleveranciers verhogen hun variabele energietarieven vaker dan voor de energiecrisis het geval was. Van de veertien energiebedrijven die de Vastelastenbond onderzocht, voeren ...

Lees meer