Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Verplichte gas aansluiting gaat op de schop

Woensdag 28 juni 2017 11:43Margot Boesveld

 

De verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen. Dat staat in een wetswijziging die minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag (27 juni) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De maatregel moet helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Voorwaarde is wel dat er een ander systeem is om de woning te verwarmen.

Kamp rekent erop dat er meer animo komt voor duurzamere alternatieven als de aansluitplicht vervalt. Hij wil aan de gemeente overlaten om te bepalen hoe nieuwe huizen worden verwarmd. Hierdoor krijgen gemeente een grote verantwoordelijkheid

 

Op gas verwarmen is achterhaald

Verwarmen op aardgas is achterhaald. Terwijl alle Nederlandse huizen zo snel mogelijk van het gas af moeten, is een gasaansluiting nog altijd verplicht. De meerderheid van nieuwe woningen wordt momenteel op gas aangesloten. Volgens het ministerie van Economische Zaken krijgen jaarlijks zo'n veertigduizend nieuwbouwwoningen een nieuwe gasaansluiting. Voor 25.000 woningen wordt hiervoor zelfs een gasnet uitgebreid of nieuw aangelegd. Natuur & Milieu deed in mei 2017 een onderzoek en daaruit bleek dat 64% van alle Nederlandse nieuwbouwwoningen die tussen 2017 en 2021 worden opgeleverd, krijgt een gasaansluiting. Concreet gaat het om bijna 150.000 woningen. Gas is een fossiele verwarmingsbron waar Nederland juist vanaf moet.

De Tweede Kamer riep Kamp afgelopen najaar op de verplichting te schrappen.

Halfslachtig en niet doordacht

Milieudefensie noemt het besluit van Kamp ''halfslachtig''. ''Door de verantwoordelijkheid op deze manier bij gemeenten over de schutting te gooien, blijft de onduidelijkheid bestaan", aldus de milieuorganisatie. "Voor alle partijen, ook projectontwikkelaars en bouwbedrijven, moet glashelder zijn dat bouwen met gas kapitaalvernietiging is."

Zorgvuldig

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat de aansluitplicht alleen kan vervallen als gemeenten de keuze voor een andere warmtebron zorgvuldig beargumenteren. Gemeenten moeten bij hun keuze de consequenties voor comfort, garanties en de portemonnee van de consument in het oog houden en kunnen niet volstaan met het vaststellen van hun van-gas-los-ambitie. Daarom wordt er gepleit voor een duidelijk energieplan. "Mensen liggen niet wakker van het schrappen van de gasaansluitplicht, maar wel van de gevolgen daarvan. Zij willen duurzame warmte en comfort en daar een redelijke prijs voor betalen", meent VEH-directeur Belangenbehartiging Rob Mulder.

"Door gebrek aan goede afstemming en coördinatie wordt nu niet altijd de meest ideale oplossing gekozen", aldus de vereniging. "Zo kan het veel goedkoper en energiezuiniger zijn om bij de toepassing van warmtepompen te kiezen voor een gezamenlijke bron."

Palletkachels en warmtepompen

Vereniging de Vastelastenbond deed al eerder onderzoek naar de voor- en nadelen van een palletkachel, warmtepomp en zonneboiler en de kosten daarvan. Dit artikel kunt u hier teruglezen. 

 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over