Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Wat zijn de vaste lasten in 2018? Wat wordt er in 2018 duurder?

Vrijdag 29 december 2017 16:05Margot Boesveld
vaste lasten 2018

vaste lasten 2018

vaste lasten in 2018De vaste lasten in 2018 zetten we voor u op een rij. De laatste weken van het jaar komt er steeds vaker in het nieuws dat 2018 duurder wordt. Vereniging de Vastelastenbond zet op een rijtje welke vaste lasten er komend jaar allemaal omhoog of omlaag gaan. Waar sommige belastingen of regelgevingen stijgen, vindt er ergens ander een daling plaats, zodat het weer een beetje recht getrokken wordt. Een goed voorbeeld hiervan is de maximale hypotheek. Vanaf 2018 kunt u 100% van de waarde van de woning lenen (in 2017 101%), maar daarentegen mag het inkomen van de partner voor 70% meetellen i.p.v. 60%.

Veel kostenposten gaan stijgen, maar financieel staan we er in 2018 wel beter voor.

De energiebelastingen

In 2018 zal een gemiddeld gezin over het energieverbruik (3500 kWh elektriciteit en 1500 m3 gas) bijna 13% meer aan belastingen betalen via de energierekening dan dat in 2017 het geval was. U kunt op onze website alles lezen over de energiebelastingen, ODE en vermindering energiebelasting.

Energietarieven stroom en gas

Per 1 januari 2018 stijgen de variabele energietarieven. Deze tarieven worden door de leveranciers elk halfjaar opnieuw vastgesteld. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met variabele tarieven. Twee van de drie grote energieleveranciers, Eneco en Essent, hebben al bevestigd dat de tarieven in januari stijgen. Ook de prijzen van Greenchoice, Energiedirect.nl gaan omhoog. Gemiddeld stijgen de variabele tarieven voor een gemiddeld huishouden met € 30,- tot €50,-. Ook mensen met blok – en stadsverwarming gaat meer betalen. Gemiddeld zal deze stijging € 58,- zijn. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt het maximumtarief van blok- en stadsverwarming, omdat u gebonden bent aan één energieleverancier en dus niet een vrije keuze hebt voor uw gasleverancier. U kunt daarentegen wel uw stroomleverancier kiezen. Kies voor een voordelig stroom tarief!

In 2018 worden de maximumtarieven:

  • Leveringskosten: 309,52 euro vaste kosten plus 24,05 euro per verbruikte gigajoule;
  • Kosten huur warmtemeter en meten van jouw verbruik: 25,36 euro;
  • Eenmalige aansluitbijdrage voor nieuwe aansluitingen op een bestaand warmtenet: 1.037,78 euro. Is de afstand van je voordeur tot de hoofdleiding in de straat meer dan 25 meter? Dan komt hier nog 33,77 euro per meter bij.

Transportkosten energie

Vanaf 1 januari 2018 liggen de netwerkkosten op jaarbasis gemiddeld 12 euro hoger dan in 2017, liet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) weten. Vereniging de Vastelastenbond doet elk jaar onderzoek naar de netwerkkosten. U kunt de netwerkkosten voor 2018 op deze pagina bekijken.

WOZ-waarde stijgt, controle is belangrijk!

De voorspelling is dat de WOZ-waarde van woningen in 2018 gaat stijgen. Hoe hoger uw WOZ-waarde hoe meer u betaalt aan belastingen. De belastingen, en de hoogte daarvan, die gekoppeld worden aan de WOZ-waarde zijn onder andere de onroerendezaakbelasting (OZB), eigenwoningforfait en de afvalstoffenheffing. De WOZ-waarde wordt elk jaar op basis van een rekenmodel van uw gemeente kenbaar gemaakt. U ontvangt hier in januari of februari bericht van. Bent u het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde, dan kunt u gebruik maken van de gratis WOZ-waarde check van de Vastelastenbond. Die de waarde controleert, en indien nodig ook bezwaar aantekent bij uw gemeente.

zorgpremie 2018 hoger

Zorgpremie stijgt

In 2018 stijgt voor iedereen de zorgpremie. 50% van de consumenten geeft ook aan dat ze de zorgpremie te hoog vinden, dat blijkt uit een onderzoek van Patiënte federatie Nederland. U kunt de zorgpremie tot 31 december vergelijken. U kunt er ook voor kiezen om uw huidige zorgverzekering vóór 31 december zelf op te zeggen. U heeft dan tot 1 februari in het nieuwe jaar (2018) om een nieuwe verzekering te vinden. Deze werkt dan met terugwerkende kracht voor de periode januari. U bent wettelijk verplicht om als volwassene boven de 18 een zorgverzekering te hebben. 

Koopkracht neemt toe

Gelukkig is het niet allemaal somber nieuws. De verwachting is dat de koopkracht ook stijgt en dat is een goed teken. Dit is het vijfde jaar op rij dat er sprake is van een algemene verbetering van de koopkracht Tweeverdieners met grote inkomens en met of zonder kinderen, alleenstaanden met twee keer modaal en alleenstaande ouders met een minimumloon profiteren het meest (tot 0,5 procent meer).

Netto inkomen stijgt

Positief nieuws voor de mensen in loondienst. Werknemers hebben in 2018 een hoger netto inkomen. Dat komt doordat er minder belasting betaald hoeft te worden. Ook is de premie voor het pensioen lager, waardoor het loonstrookje een positiever resultaat krijgt.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ben Bostre

De WOZ-waarde is (vrijwel) nergens basis voor afvalstoffenheffing. Het tarief daarvan is namelijk een vast tarief wat is vastgesteld door gemeenteraad! Onjuist info op site zet burgers op verkeerde been... niet netjes!!

Zaterdag 03 maart 2018 00:47

Plaats een reactie

Lees meer over