Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

De verwachting is dat de energietarieven en –kosten de komende jaren verder gaan oplopen. Beginnend in 2019 met een stijging van €280,- tot € 360,-. Ook de jaren daarna zal de stijging honderden euro’s bedragen.

Hieronder beschrijven wij een aantal belangrijke oorzaken van de prijsstijging. Daarnaast leest u tips om de prijsstijging te beperken. Maar eerst geven wij u wat meer uitleg over de energiemarkt.

De energiemarkt

Met tientallen leveranciers en een veelvoud aan energiecontracten is de energiemarkt vrij complex. Toch is een ding wel vrij helder; wie geregeld overstapt kan veel geld besparen. Anders gezegd; wie niet geregeld overstapt betaalt onnodig te veel. Het is dus altijd slim om uw energiecontract te controleren en wanneer mogelijk over te stappen. Laat u liever een energiespecialist meekijken? Vraag dan een energiecheck aan!

Het controleren van het energiecontract is in een stijgende markt, waar we nu inzitten, nog belangrijker. Het verschil tussen de tarieven bij een nieuw contract en variabele tarieven wordt dan steeds groter. Op 1 januari 2019 stijgen de variabele kosten nog verder.

Oorzaken stijging energiekosten

Gaskraan in Groningen

Een groot deel van het gas dat in Nederland wordt gebruikt voor het verwarmen van de huizen komt uit Groningen. Hier wordt dit al jaren opgepompt en via gasleidingen verplaatst naar woningen in heel Nederland. De overheid heeft, mede door de aardbevingen, besloten om de gaskraan steeds verder dicht te draaien. Hierdoor dient er meer gas geïmporteerd te worden. Dit gas is duurder en daardoor stijgen de gasprijzen en dus uw energierekening.

Beslissingen OPEC landen

De OPEC is een samenwerking tussen de belangrijkste olieproducerende landen in de wereld. Zij maken afspraken over hoeveel olie er op de markt wordt aangeboden. Hoe minder olie, hoe hoger de prijs en andersom. De gasprijs in Nederland is gekoppeld aan de olieprijs. Stijgt dus de olieprijs dan stijgt ook de gasprijs.

De olieprijs steeg midden 2018 naar recordhoogte. In november daalde de prijs weer fors en daarom heeft de OPEC begin december besloten de productie te verlagen. De prijs van olie en dus gas zal de komende maanden naar alle verwachting dan ook gaan stijgen.

Vraag en aanbod energie

Door de groeiende economie is er veel meer vraag naar gas en elektriciteit. Door deze extra vraag stijgen ook de kosten voor energie. De verwachting is dat de economische groei in 2019 zich voortzet en dat daardoor ook de energieprijzen blijven stijgen.

Stijging tarieven

Door bovengenoemde oorzaken en andere invloeden op de energietarieven is er in 2018 een stijgende lijn te zien. Leveranciers kopen de energie duurder in en berekenen deze prijs door aan de consumenten. De meeste leveranciers hebben al aangegeven dat zij op 1 januari 2019 de (variabele) tarieven weer zullen verhogen. U gaat dus meer betalen, zolang u bij dezelfde leverancier blijft en variabele tarieven heeft.

Stijging BTW

De overheid verhoogt per 1 januari 2019 de energiebelasting waardoor iedere Nederland meer gaat betalen voor gas. De energierekening stijgt hierdoor dus nog iets meer. In totaal is de gemiddelde stijging € 280 tot € 360 per jaar. Ongeveer € 160 aan extra belastingen en € 200 aan stijgende tarieven.

Tips om prijsstijging te beperken

Als consument heeft u weinig invloed op de meeste oorzaken van de prijsstijging. Echter op de tarieven kan nog altijd ruim 50% van de Nederlanders besparen. De Autoriteit Consument en Markt berekende eerder dit jaar dat dit gaat om een besparing van maximaal € 391,- per jaar!

Het vergelijken van energieleveranciers loont dus. Belangrijk daarbij is om te vergelijken op basis van uw verbruik van het laatste jaar en niet op basis van een voorschotbedrag. In een stijgende markt loont het daarnaast om eerder op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier dan de einddatum van uw huidige contract. Bij veel leveranciers kunt u minimaal 3 maanden van te voren al een nieuw contract sluiten. U betaalt dan de tarieven van die dag en niet die van 3 maanden later (die hoger zijn in een stijgende markt).

Wilt u nog meer tips ontvangen en advies over uw energierekening? Vraag dan de energiecheck aan! Onze energiespecialisten volgen de markt dagelijks op de voet en kunnen u van het beste advies voorzien voor uw persoonlijke situatie.