Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Veel van onze leden krijgen via hun onderneming of zzp-activiteiten aanbiedingen voor zakelijke energie. Er bestaan nogal wat fabeltjes en verdraaide feiten rond het voordeel van dit soort contracten voor zelfstandigen en klein zakelijke ondernemers. Lees in dit bericht alles over de valkuilen van zakelijke energiecontracten.

Vraag en aanbod

Om maar direct met de deur in huis te vallen: zakelijke tarieven zijn niet goedkoper dan particuliere tarieven. Dit denken veel mensen wél, en energieleveranciers spelen daar handig op in. Zakelijke tarieven zijn echter gelijk aan particuliere tarieven of zelfs hoger. Zakelijke energie is voor een leverancier duurder om in te kopen. Dit heeft te maken met vraag en aanbod. Bedrijven verbruiken immers voornamelijk overdag energie. Er is overdag een grote vraag naar energie, met als resultaat een hogere prijs.

's Avonds verbruiken met name consumenten energie. Dit resulteert in een beduidend lagere vraag t.o.v. de vraag naar zakelijke energie. Een lagere vraag leidt tot lagere tarieven. Het inkoopprofiel van een consument is dus gunstiger dan een zakelijk profiel. Zakelijke energie voor een eenmanszaak loont dus bijna nooit.

Ongunstige voorwaarden

Verder zijn de contractvoorwaarden voor zakelijke afnemers beduidend slechter dan voor particulieren. Consumenten worden namelijk veel beter beschermd door de wet. Bij consumenten is een boete bij voortijdig opzeggen maximaal 125 euro per product. Bij zakelijk kan deze boete oplopen tot meerdere honderden (zelfs duizenden) euro’s. Daarnaast mag een zakelijk contract stilzwijgend met 1 jaar worden verlengd. Bij een particulier contract mag dat niet. Bovenstaande zaken zijn belangrijke redenen waarom leveranciers klanten graag op een zakelijk contract willen hebben. Lees meer over de zakelijke energiemarkt.

LET OP! communicatie Exclusief BTW 

Zakelijke tarieven worden exclusief BTW weergegeven. Als u dit vergelijkt met particuliere tarieven, die inclusief BTW worden weergegeven, lijkt het goedkoper. Echter dat is het niet. Er worden appels met peren vergeleken. Daarnaast wordt verteld dat u alle energiekosten zakelijk kunt opgeven. Dit klopt niet! Als u thuis werkt, en dit kunt aantonen, mag u een gedeelte van de energiekosten als zakelijk opgeven (bij zowel een zakelijk als een particulier contract). Overleg dit eerst met uw boekhouder of accountant.

Niet altijd een voordelige keuze

Het is duidelijk dat zakelijke energieaanbieders u graag als klant willen hebben. Al met al zijn de in dit artikel genoemde redenen in ons opzicht overtuigend om níet te kiezen voor een zakelijk contract. Natuurlijk is er een omslagpunt wanneer u een grootverbruiker bent, u een kantoorpand heeft of simpelweg een groot zakelijk energie aansluiting heeft. 

Hulp bij vragen of problemen

Wilt u als (klein)zakelijke ondernemer of zzp'er een aanbod ontvangen voor een zakelijk energiecontract of wilt u advies? Neem dan contact op met de Vastelastenbond. Wij zijn te bereiken op: 040-7200200.