Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Kies voor de VasteLastenBundel<

Jouw vaste lasten onder één dak geregeld.

Eén aanspreekpunt voor je vaste lasten. Regel je energie, verzekeringen en meer via ons.

€150,- p.j

Of €15,-p.m

Meer informatie

U kent het wel. Uw contracten lopen al een tijdje. Na verloop van tijd wilt u een betere deal en minder betalen voor uw vaste lasten. Op zoek naar een beter aanbod struint u diverse websites van aanbieders af. Waarschijnlijk duizelt het u na een aantal minuten van alle mogelijkheden, voorwaarden, prijzen en kortingen. Gelukkig zijn er vergelijkingssites waarop u aanbiedingen makkelijk met elkaar kan vergelijken. Maar hoe werken deze websites?

Waar moet u op letten? Is de vergelijkingsite onafhankelijk?
Hoe weet u dat? Hoe scheidt u het kaf van het koren?

Maak een duidelijk plan

  1. Bereid u goed voor. Dat betekent dat u per product vooraf duidelijk uw wensen op papier moet zetten en daar ook niet vanaf moet wijken. Maak het uzelf niet te lastig en kies één,  maximaal  twee contracten, waar u mee aan de slag wil.
  2. Bepaal de hoeveelheid tijd die u wilt besteden aan het vergelijken en houdt u daaraan.
  3. Bereid u goed voor en leg al uw benodigde gegevens klaar (contracten + voorwaarden).
  4. Wat vind u belangrijk? Laat u niet verleiden door de prijs wanneer u groene energie belangrijk vindt. Is een bepaalde dekking voor u cruciaal, lees dan goed de voorwaarden van de verzekering door.
  5. Vergelijk minimaal drie vergelijkingssites. Spreek van tevoren met uzelf af hoeveel vergelijkingsites u wilt gebruiken en lees op verschillende forums en websites de beoordelingen.
  6. Blijf bij uw plan!

Is de vergelijkingssite onafhankelijk? Hoe weet u dat?

Het is moeilijk om te zeggen of een vergelijksingssite onafhankelijk is of niet. In de kern zijn dergelijke websites niet onafhankelijk, omdat ze afhankelijk zijn van een vergoeding van de partijen die op de website staan. Daarnaast is het de vraag of de vergelijkingssite helemaal volledig is en of de goedkoopste contracten ook worden weergegeven. De toezichthouder in de energiemarkt, de ACM, houdt wel eens een onderzoek. Er zullen echter weinig tot geen consumenten zijn die deze onderzoeken doorlezen alvorens zich aan te melden via een prijsvergelijker. Kort gezegd: u weet het niet.

Waar moet u op letten?

Hoe kunt u de website beoordelen op betrouwbaarheid? Dat is lastig, maar ook hier geldt: Volg uw gevoel. Een goede vergelijkingswebsite geeft alles duidelijk weer:

  1. Kunt u al uw wensen invullen, zodat het aanbod beter bij uw wensen past?
  2. Hoe komt de vergelijking tot stand en hoe volledig is de vergelijking? Is de vergelijking compleet genoeg? Worden er voldoende aanbieders meegenomen in de vergelijking. Niet iedere vergelijkingssite neemt alle providers/leveranciers mee in het aanbod. Er zijn ook juist aanbieders die vooraf al een strenge selectie hebben gemaakt én sommige websites tonen eerst een top 3, waardoor u door moet klikken voor een totaal overzicht.
  3. Worden de kosten duidelijk vermeld? Worden alle onvermijdbare kosten genoemd? Dat betekent bij een energieaanbod bijvoorbeeld de vastrechtkosten, netwerkkosten en BTW. Bij telefonie-abonnementen kunt u denken aan een duidelijke splitsing tussen kosten voor het abonnement en kosten voor de telefoon zelf. Maar ook administratiekosten of verzendkosten staan niet altijd in het overzicht.
  4. Kunt u de prijzen, looptijd en voorwaarden van de overeenkomst gemakkelijk terugvinden?
  5. Sommige aanbiedingen hebben actiekortingen, of geven geld terug (cash-back actie). Meestal zijn hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld dat u pas na de volledige looptijd de korting krijgt verrekend. Deze voorwaarden moet u kunnen vinden. En ze moeten begrijpelijk zijn.

Het product dat u wilt vergelijken

Zoals u zult begrijpen is elke markt anders. Zo is het bij energiecontracten belangrijk om het correcte energieverbruik voor de vergelijking te gebruiken en te kijken naar dezelfde looptijd.

Bij internet, tv en bellen staan uw persoonlijke voorkeuren meer voorop en bij zonnepanelen is juist de kwaliteit van het product erg belangrijk. Vereniging de Vastelastenbond heeft een stappenplan gemaakt per product.

De overeenkomst

Wilt u ingaan op een aanbod via een vergelijkingssite? Print dan het genoemde aanbod uit en let goed op dat:

·         U een vast tarief afspreekt

·         U geen bijkomende kosten betaalt

·         Het aanbod op de vergelijkingssite overeen komt met de bevestiging van de leverancier

·         De tarieven op de website overeen komen met de tarieven op uw eerste nota

·         Er geen ontbindende voorwaarden met betrekking tot het afgesproken tarief zijn

Wettelijke bedenktijd

Iedere consument heeft een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Voelt het niet goed of bent u toch nog een betere aanbieding tegen gekomen? Maak gebruik van uw consumentenrecht. Dat betekent dat u tot 14 dagen na  uw aankoop ‘zonder opgave van reden’ het contract kosteloos kunt annuleren.

Wilt u het uzelf echt gemakkelijk maken? Neem dan even contact op met Vereniging de Vastelastenbond. De verenging neemt het werk graag uit handen en neemt uw aanbod even onder de loep. Zo weet u  binnen enkele minuten of u een goede keuze heeft gemaakt.

Laat u niet afschrikken

Tot slot: Laat u niet afschrikken. Het klinkt als veel werk, maar het levert vaak wel honderden euro’s voordeel op. Wanneer u het zo bekijkt is de tijd nemen om te vergelijken een kleine moeite. En dat geeft de burger weer moed!

Heeft u een vergelijking gemaakt en wilt u weten of het een goed aanbod is? Neem vrijblijvend contact op met Vereniging de Vastelastenbond. Wij helpen u graag.