Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Nederland het verst verwijderd van klimaatdoelstellingen. Wat helpt wel en wat niet?

Vrijdag 14 augustus 2020 09:37Margot Boesveld
Nederland is 24% verwijderd van klimaatdoelstellingen. Er is nog een lange weg te gaan. Maar we hebben ook al stappen gezet.

Nederland is 24% verwijderd van klimaatdoelstellingen. Er is nog een lange weg te gaan. Maar we hebben ook al stappen gezet.

Nederland bungelt onderaan EU-ranglijst duurzame energie. Ondanks dat het er naar uit ziet dat we de klimaatdoelen van 2020 niet gaan halen, zijn we op zich goed op weg. Maar in vergelijking met andere landen scoort ons kikkerlandje slecht op het gebied van duurzame energieconsumptie. Van alle EU-landen is ons land het verst verwijderd van het verwezenlijken van de doelstellingen voor duurzame energie. Het volgende kabinet krijgt het druk, want er is nog veel werk aan de winkel.

Klimaatdoelen worden op korte termijn niet gehaald 

Waar een vermindering van 25 procent was afgesproken. Komen we momenteel niet verder dan 19 procent minder uitstoot ten opzichte van 1990. Een procentje erbij ten opzichte van 2018, maar het is nog steeds niet genoeg. Van alle EU-landen is ons land het verst verwijderd van het verwezenlijken van de doelstellingen voor duurzame energie. Wat doet Nederland allemaal om de doelstellingen te halen? 

5 x korte termijnplannen om klimaatdoelstellingen te halen

1. Stroom importeren:  Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, wil desnoods stroom importeren uit het buitenland om zo op korte termijn te voldoen aan de Europese doelstellingen. Zonder dergelijke acties wordt het heel moeilijk voor Nederland om de doelen te halen, met flinke boetes tot gevolg.

2. Windparken plaatsen: Windmolens leveren 3,3% van alle energie in Nederland. Nederland streeft er naar bijna 29% van de energie uit windmolens te halen en investeert daarom flink in deze offshore windmolenparken. Sinds kort is ook windpark Deil af. Hier staan 11 windmolens die duurzame energie opwekken voor 45.000 huishoudens in Nederland.

3. Meer bomen planten: EU-commissaris Frans Timmermans wil 'minstens' drie miljard bomen planten. Dit waren er in eerst instantie 2 miljard. Dit is goed om de natuur te beschermen, CO2 op te nemen en er uiteindelijk mede voor te zorgen dat Europa in 2050 klimaatneutraal is. Huidige bossen verversen zorgt ervoor dat bomen meer CO2 opnemen. 

4. Regionale en gemeentelijke plannen maken: Om de doelstellingen te halen moeten we samenwerken. Dit vergt van diverse regio's en gemeenten ook een investering. Regionale Energie Strategieën (RES) heeft onderzocht. Op 1 oktober moeten de strategieën klaar zijn. Je kan meer lezen op de website van Regionale Energietransitie.

5. Subsidies voor duurzame energie: Door subsidies voor duurzame energie vervroegd beschikbaar te stellen leverde dit directe winst op. Veel projecten werden namelijk stilgezet omdat het geld op was. Ook voor huiseigenaren is er subsidie mogelijk. Zo hoopt het kabinet versneld de doelstellingen te halen.

Wil je alle (inmiddels 54) punten lezen over verduurzaming in Nederland. Dan verwijzen we je naar 40 puntenplan van Urgenda

Corona-crisis positief effect op verduurzaming

De huidige corona-crisis heeft een positief effect. Overal ter wereld zien we dat de CO2 uitstoot drastisch vermindert. Dat is tijdelijk, maar het zet ons wel aan het denken. Daarnaast is twee derde van de woningeigenaren aan het verduurzamen in eigen huis door corona. 

Koplopers duurzame energie

Overzicht van de top 5 binnen de EU: Zweden, Finland en Letland zijn het meest duurzaam in hun energievoorziening.

  • Zweden (54,5 procent)
  • Finland (41,2 procent)
  • Letland (40,3 procent)
  • Denemarken (36,1 procent)
  • Oostenrijk (33,4 procent)

Ook interessant om te lezen is het artikel van NOS Waarom zetten we Nederland niet vol met windparken en zonnepanelen

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Subsidie, duurzaamheid, Zonnepanelen subsidie 2020. ISDE subsidie zonneboiler, subsidie verduurzamen. RVO subsidie

Subsidie energiebesparende maatregelen aanvragen? Zo zit het!

Donderdag 09 juli 2020 10:44

Als je als huiseigenaar je woning wil verduurzamen, dan kun je aanspraak maken op een subsidie. Er zijn verschillende subsidies in omloop voor particulieren. De ISDE en de SEEH. Stel jezelf eers...

Lees meer
Vanaf 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in en verandert de meetmethode. Dat kost huiseigenaar minimaal honderd euro

Vraag voor 1 januari 2021 een energielabel aan!

Maandag 22 juni 2020 12:02

Eindelijk duidelijkheid over het definitieve energielabel voor woningen. Ondanks dat de Tweede Kamer om uitstel van de plannen had gevraagd, heeft minister Kajsa Ollongren (D66) van Binne...

Lees meer
isolatie subsidie omhoog naar 30% van de kosten bij twee of meer isolerende maatregelen.

Vanaf 1 juni isolatiesubsidie omhoog naar dertig procent

Maandag 01 juni 2020 16:04

De Rijksoverheid vergoedt vanaf 1 juni niet twintig, maar dertig procent van de isolatiekosten. Dat maakte minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) onlangs bekend. Met de verho...

Lees meer
 Geen extra kosten voor huurders die van aardgas afgaan.

Huurder gaat niet meer betalen voor verduurzaming (door Startmotorkader)

Vrijdag 17 april 2020 12:32

100.000 huurwoningen gaan zonder extra kosten voor huurders van aardgas af. Deze huurwoningen gaan versneld van aardgas af met Startmotorkader.  De warmtevoorziening van honderdduizend huurwoni...

Lees meer