Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Premiestijging en leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekering nog steeds orde van de dag

Maandag 24 juli 2017 15:08Margot Boesveld

 

Autoverzekering premie en leeftijdsdiscriminatieIn april 2017 kwam al aan het licht dat veel verzekeraars de premie voor de autoverzekering fors hebben verhoogd. Vereniging de Vastelastenbond ontving van haar leden berichten over premiestijging van meer dan € 50,- per maand! Als reden geven verzekeraars dat de claims zijn gestegen waardoor een premiestijging niet kan uitblijven. Verzekeraar gebruiken dit argument inmiddels volop om de premieverhoging(en) te goed te praten.

De Nederlandse Bank wijst verzekeraars erop om de buffers te versterken. Maar op welke manier hier gehoor aan wordt gegeven is aan de verzekeraars zelf. Grotere maatschappijen kunnen de financiële buffers ook op andere manieren bewerkstellingen, aldus Rudi Buis van Verbond van Verzekeraars. Helaas kiezen veel verzekeraars voor de korte termijn en verhogen hun autopremies.

Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekering nog steeds orde van de dag

Opvallend is ook dat leeftijdsdiscriminatie nog steeds aan de orde van de dag is bij autoverzekeraars. Naar aanleiding van het nieuws in april vroeg Vastelastenbond lid Kees Molenaar of er voor ouderen boven de 70 jaar een toeslag wordt gevraagd.

En helaas, het is waar.  Bent u boven de 70 jaar? Dan wordt elke 10 jaar de premie een stukje duurder. Er zijn verschillende categorieën bij verzekeraars.Ook hier is een fikse premiestijging van toepassing. Zo betaalde een 70-jarige in 2012 nog 10 tot 15 procent meer premie. Anno 2017 is dit toegenomen tot gemiddeld 18 tot 25 procent. 

Bent u ouder dan 85 jaar. Dan betaalt u tegenwoordig gemiddeld 59% meer aan uw autoverzekering dan uw medeweggebruiker van 35 jaar. Bij de ANWB loopt de premie voor 70+ omhoog van 28% (70 jaar en ouder) tot een premiestijging van 77% als u 85 jaar of ouder bent. De Hema hanteert een premiestijging tussen de 30% en 129%. En FBTO 68% (70 Jaar en ouder) tot 84% (85 jaar en ouder). Promovendum geeft aan geen leeftijdstoeslag te vragen. Echter geldt dit wel alleen voor HBO opgeleiden. MoneyYou deed in het verleden vaker al onderzoek naar premiestijgingen en publiceert in augustus 2017 haar nieuwe rapport. 

Bonus-malus systeem én leeftijdstoeslag? 

Eigenlijk is een ouderen- of jongerentoeslag een dubbele maatregel. Bijna elke autoverzekeraar hanteert namelijk ook al een bonus-malus systeem: Ieder polisjaar waarin de verzekerde geen schade claimt, is goed voor 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claimkorting. Veroorzaakt u zelf een schade die u claimt bij uw verzekeraar, dan zakt u op de ladder en gaat de premie omhoog. Hiermee dekt de verzekeraar zich in principe al tegen een risicotoename onder oudere en jongere bestuurders.

Risico op ongeval ligt vooral bij jonge leeftijdscategorie

Bij Jonge automobilisten (18-24 jaar) is per afgelegde afstand een (dodelijk) ongevalsrisico ruim vijf keer zo hoog als van automobilisten tussen de 30 en 59 jaar. Het risico van jonge mannen is zelfs tien keer zo hoog. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt bijvoorbeeld dat de kans op een ongeval met de auto vanaf 30-jarige leeftijd ongeveer gelijk blijft. Vanaf 75 jaar stijgt de kans op een ongeval weliswaar aanzienlijk per afgelegde kilometer. Maar veel ouderen rijden dan ook minder kilometers. Omdat vergrijzing in het verkeer een steeds actuele onderwerp wordt pleit deze organisatie voor een betere voorlichting, keuring en technische aanpassingen voor ouderen, zodat ze op een veilige manier aan het verkeer kunnen deelnemen.

 

Bron: MoneyYou en Consumentenbond juli 2017 - In augustus 2017 zal MoneYou het gehele rapport presenteren

 

Lees ook:

Pech met uw pechhulp

Per 1 april inzittendenverzekering

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over