Het energie capaciteitstarief is een tarief dat wordt berekend voor het transport van gas en elektriciteit, afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting. In het kort: hoe hóger de capaciteit van uw gas- en/of elektriciteitsmeters, des te hoger ook uw energie capaciteitstarief

Capaciteitstarief voor energie

Het capaciteitstarief wordt ook wel CapTar genoemd. Het CapTar is een onderdeel van de transportkosten die u aan uw netbeheerder betaald. Deze transportkosten voor uw netbeheerder zijn op hun beurt weer een onderdeel van het maandelijkse energievoorschot dat u aan uw leverancier(s) voor stroom en/of gas betaalt.

U kunt de hoogte van het capaciteitstarief bekijken door uw energieovereenkomst te raadplegen, dit is het contract met bijbehorende informatieformulieren dat u van uw energieleverancier ontvangt voorafgaand aan energielevering. Ook kunt u uw capaciteitstarief opvragen via uw netwerkbeheerder.

Zakelijke energieafnemers kunnen ook via de Vastelastenbond website hun capaciteitstarief berekenen.

De hoogte van uw capaciteitstarief

De hoogte van het capaciteitstarief is afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting, ofwel de aansluitcapaciteit van de gasmeter en de aansluitwaarde van de elektriciteitsmeter. Hoe ‘zwaarder’ de aansluiting, des te hoger het capaciteitstarief dat moet worden betaald. Particuliere energieafnemers betalen dus per saldo een lager capaciteitstarief dan (groot)zakelijke energieafnemers.

Vanaf 1 januari 2009 is het capaciteitstarief een vastgesteld bedrag in samenspraak met de ACM. Het capaciteitstarief staat gehaal los van uw gas- en stroomverbruik, en is dus geen variabele kostenpost.

Uw voorschotbedrag en besparing berekenen?

  Begin hier
 

Vragen over het capaciteitstarief?

Voor al uw vragen over het capaciteitstarief op uw energierekening, of bijvoorbeeld de aansluitcapaciteit van uw elektra en/of gasmeter, kunt u contact opnemen met Vereniging de Vastelastenbond.