Kernfusie is een natuurkundig proces en de meest voorkomende vorm van opwekken van kernenergie. Het vindt plaats in kerncentrales maar bijvoorbeeld óók in ontploffende atoombommen. Kernfusie is een reactie waarbij atoomkernen worden samengevoegd onder grote druk en extreme temperaturen.

Bij de op de kernsplitsing volgende kernfusie, worden de kernen van verschillende atomen samengesmolten waarbij een andere, zwaardere kern wordt gevormd. Er komt tijdens dit proces ontzettend veel nucleaire energie vrij. Deze kernenergie kan op haar beurt weer turbines voeden die elektriciteit opwekken.

De zon wordt door middel van kernfusie continu verhit. De condities waarmee op aarde kernfusie plaatsvindt zijn qua druk en temperatuur dan ook het best te vergelijken met het middelste punt van een ster.

De Vastelastenbond over kernfusie

De Vastelastenbond is van mening dat energie verkregen door kernfusie geen duurzame energiebron is. Sterker nog, wij vinden het een zeer milieubelastende manier van energie opwekking.

Door kernfusie toe te passen ontstaat weliswaar ‘schone’ energie, maar de hogedrukkamer waarin kernfusie wordt toegepast blijft nog wel duizenden jaren radioactief, evenals de reactoren eromheen. Ook blijft er bij kernfusie restmateriaal over dat zéér radioactief is en dus op bijzonder beveiligde wijze moet worden opgeslagen.

Wetenschappers zijn onder meer om deze reden al decennia op zoek naar manieren van kernfusie die géén of erg weinig (radioactieve) schadelijke gevolgen hebben. Tot die tijd blijven wij van mening dat energie uit kernfusie geen goed alternatief is voor zowel grijze als groene energie.

Wij geloven wél in het aanbieden van duurzame energie én energie die op de traditionele ‘grijze’ manier wordt opgewekt. Doe hier uw voordeel mee!