Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Flexibele energietarieven: voordelig of niet?

Dinsdag 24 april 2018 17:30Margot Boesveld
Vraagtekend bij flexibele energietarieven

Vraagtekend bij flexibele energietarieven

Er is de laatste tijd veel te doen omtrent het inkopen van flexibele energie. Peggy van Erp nam de proef op de som en regelde een flexibel energiecontract. Vervolgens hield ze de prijsontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Hoe zitten deze flexibele tarieven in elkaar en levert dit voordeel op of niet? 

Het energieverbruik en het aanbod van energie verandert. Om meer balans te krijgen in het energienet, zijn deze flexibele energietarieven in januari 2017 geïntroduceerd op de particuliere markt. Er zijn meer windmolens en zonnevelden en particulieren wekken steeds vaker hun eigen duurzame energie op. Door de schommelende hoeveelheid duurzame energie die dagelijks wordt opgewekt en afhankelijkheid van de omgevingsfactoren zoals wind en zon ontstaan er grote pieken en dalen in het energieaanbod. Dat geeft weer grotere verschillen in stroomtarieven. Wordt er weinig opgewekt (aanbod is laag), dan zijn de prijzen hoger. Is het aanbod hoog en leveren we gezamenlijk meer aan het net, dan zijn energietarieven lager. 

Wat zijn flexibele tarieven?

Flexibele energietarieven zijn de energietarieven die per dag en per uur verschillen en gebaseerd zijn op de inkoopprijzen van energie op de stroom- en gasbeurs. Stroomtarieven zijn elk uur anders en die van gas verschillen elke 24 uur. Er zijn een aantal energieleveranciers in de markt die werken met deze flexibele stroom en gas prijzen. Niet alle flexibele energietarieven zijn automatisch 100% groen. Dat is net als bij ‘gewone’ stroom en gas prijzen afhankelijk van de energieleverancier en het inkoopmodel. Energieleveranciers die flexibele tarieven aanbieden zijn:

  • EasyEnergy: 100% groene stroom;
  • EnergyZero: 100% groene stroom;
  • Nieuwestroom: Garanties van Oorsprong, kiezen eigen energiebron mogelijk.

Hoe worden flexibele tarieven bepaald?

Tarieven worden bepaald aan de hand van de https://www.apxgroup.com/ deze zijn ook terug te vinden op de site van de leveranciers. Maar dan omgerekend naar kWh en m3. De prijzen zijn de actuele handelsprijzen van de beurs. Ze wisselen vaak, u heeft geen vast tarief, bent vrij om over te stappen, heeft geen vaste looptijd en hoeft niet bang te zijn voor boetes. Dat lijkt allemaal positief, maar er kleven ook nadelen aan flexibele tarieven. U heeft namelijk geen zekerheid. Stijgen de prijzen, dan stijgen de tarieven voor u mee. Energieleverancier EasyEnergy claimt daardoor goedkoper te zijn. Echter ziet Peggy dit niet terug. In januari en februari 2018 was EasyEnergy goedkoper dan een energiecontract met vaste tarieven, maar in maart zijn ze flink duurder geworden. Hierdoor is het prijsvoordeel nihil.

 Voordelen flexibele tarieven

 Nadelen flexibele tarieven

 + Beter inzicht en bewuster bezig met    energieverbruik

 - Niet mogelijk zonder slimme meter

 + Op elk moment opzegbaar

 - Hoge vastrechtkosten, geen welkomstkorting

 + Geen boete voor ‘contractbreuk’

 - Kost veel tijd om bij te houden

 + Lage (beurs) prijzen

 - Geen zekerheid

 + Controle op tarieven mogelijk

 - Indien u besluit over te stappen bent u vaak al ‘te laat’.

Heeft de consument goed inzicht op de berekende prijs?

Tarieven kan u inzien op de site van de leverancier. Voor energie wisselt prijs per uur en voor gas per dag. Energieleveranciers geven aan dat dit op de energienota terug te zien is.

Hoe ziet de jaarnota er uit?

Er is geen jaarnota, er komt iedere maand een afrekening met daarop wat er tegen welk tarief verbruikt is. De vaste kosten (vaste leveringskosten en netbeheerskosten) betaalt u één maand vooruit.

Wat is het (financieel) voordeel ten opzichte van een contact met vaste tarieven?

De flexibele tarieven zijn momenteel aan het stijgen dus zal het 3 jaarscontract alleen maar goedkoper worden. Peggy van Erp maakte een vergelijking met de huidige 3 jarige contracten. De tarieven hieronder zijn kale tarieven incl. btw.

Easy Energy

Vastrecht incl btw

Jan

Feb

Maart

Stroom

€ 5,-

€ 0,04694

€ 0,05391

€ 0,06270

Gas

€ 5,-

€ 0,22792

€ 0,23637

€ 0,28169

Energiecontracten 3 jaar vaste prijs

Energiedirect.nl

Vastrecht incl btw

3jr vast

Stroom

€ 5,75

€ 0,054

Gas

€ 5,75

€ 0,2730

Budget Energie

Vastrecht incl btw

3jr vast

Stroom

€ 4,99

€ 0,0508

Gas

€ 4,99

€ 0,2568

Greenchoice

Vastrecht incl btw

3jr vast

Stroom

€ 3,33

€ 0,0604

Gas

€ 3,33

€ 0,3084

Peildatum: 23 april 2018

Conclusie onderzoek flexibele energietarieven

Als u vraagt of we adviseren om voor flexibele tarieven te kiezen is het antwoord 'nee'. Een bijdrage leveren aan een beter milieu door beter inzicht te krijgen in energieverbruik moedigen wij aan. Echter wanneer het puur om het behalen van een financieel voordeel gaat zijn wij van mening dat er nog tal van andere makkelijkere mogelijkheden zijn om dit te bewerkstellingen. Flexibele energietarieven vragen veel tijd en moeite om te controleren om effectief een lagere energierekening te krijgen. Daarnaast is het zo dat op het moment dat u besluit om uw flexibele contract op te zeggen omdat u ziet dat de prijzen stijgen u waarschijnlijk al 'te laat' bent waardoor het financiele voordeel teniet wordt gedaan. 

Dit artikel is geschreven door: Margot Boesveld op basis van het onderzoek van Peggy van Erp. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Alternatieven Cv ketel

BLOG: Het oerwoud van de alternatieven door afschaffing gas en Cv-ketel.

Maandag 23 april 2018 14:00

MARGOT BOESVELD: Het wordt een ware jungle. Minister Wiebes pleit voor het terugdraaien van de gaswinning in Groningen vanaf 2030 en onlangs kwam een groep van ca. 15 organisaties met een manifest voo...

Lees meer
Windenergie wint aan populariteit

Forse investeringen in windenergie (51 miljard)

Woensdag 18 april 2018 11:15

Duurzame energie is trending. Vooral windenergie wint aan populariteit. De investeringen in Europese windenergie zijn in 2017 met bijna 10% toegenomen. Dat betekent dat bijna de helft van alle investe...

Lees meer
Gas is en blijft duur

Rekening voor gas, water en stroom in veel gemeenten fors hoger

Vrijdag 30 maart 2018 16:18

De meeste huishoudens zijn dit jaar meer kwijt aan gas, water en elektra. Dat komt doordat de zogenoemde precariobelasting met gemiddeld 33 procent omhoog gaat. Dat valt op te maken uit de Atlas van ...

Lees meer
Greenchoice wil opschudding veroorzaken door te stoken in de CO2 handel

Stoken in de handel van CO2: campagne Greenchoice

Zaterdag 17 maart 2018 10:08

Greenchoice wil opschudding veroorzaken door te stoken in de CO2 handel Energieleverancier Greenchoice is in februari 2018 een landelijke campagne gestart: Stoken in de handel CO2. H...

Lees meer