“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Positieve koopkrachtverwachtingen voor 2019

Maandag 17 september 2018 14:24Margot Boesveld
Koopkrachtverwachting positief 2019

Koopkrachtverwachting positief 2019

Het kabinet heeft de verwachte koopkrachtstijging voor 2019 bekendgemaakt. Gemiddeld gaan Nederlanders er volgend jaar 1,5% op vooruit, 96% van de Nederlanders gaat er volgend jaar ook daadwerkelijk op vooruit. De stijging is hoger dan eerdere beramingen over de koopkracht in 2019. 

Stijging per groep

De genoemde 1,5% is een gemiddelde. Sommige Nederlanders profiteren iets meer en andere iets minder. Werkenden krijgen er 1,6% bij en uitkeringsgerechtigden 0,9%. Alleenverdieners zien met 1,7% de koopkracht het hardst stijgen, net iets meer dan de 1,6% die tweeverdieners mogen verwachten. Gezinnen met of zonder kinderen zien de koopkracht beide stijgen met 1,6%.

Nederland snakt naar extra koopkracht

Ondanks de groeiende economie en dat de crisis nu echt over is blijft de koopkracht voor veel Nederlanders achter. In 2017 steeg de koopkracht gemiddeld maar 0,5%, waarbij ook nog bijna 50% van de Nederlanders geconfronteerd werd met een koopkrachtdaling

Extra overheidsuitgaven

De overheid maakt de koopkrachtstijging mogelijk door extra geld uit te geven. Daarnaast investeert het in defensie, onderwijs en infrastructuur. Dit heeft wel tot gevolg dat de Nederlandse overheidsfinanciën slechter worden. Dit negatieve saldo is volgens economen geen goed idee. De rekening wordt dan vooruitgeschoven en komt bij de volgende generatie te liggen. Het kabinet is alleen van mening dat in een groeiende economie een negatief saldo acceptabel is.

Lastendruk neemt toe

Particulieren en bedrijven gaan wel meer betalen aan belastingen en premies komend jaar. Dit jaar was dit 38,7% en volgend jaar is dat 39,1%. De Vastelastenbond heeft alle financiële veranderingen voor 2019 op een rijtje gezet.

Koopkracht kan verschillen per persoon

De genoemde cijfers zijn gemiddelden en zijn dus vooral een richtlijn. Voor iedere Nederlander zal het in 2019 anders uitpakken. Wie bijvoorbeeld zijn baan verliest zal geconfronteerd worden met een koopkrachtdaling als hij een tijd zonder werkt zit. Wie meer gaat verdienen of een bonus krijgt kan weer plussen op de genoemde cijfers.

Daarnaast houdt de overheid een slag om de arm met de genoemde cijfers. Ontwikkelingen in het buitenland, zoals de Brexit, kunnen een negatieve invloed hebben op de koopkracht van Nederlanders. De Vastelastenbond blijft de economische ontwikkeling in 2019 volgen.
 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Sil

Ik sta er niet van te kijken....allemaal geneuzel die beloftes die ze uitspreken...Het staat geschreven: De rijken zullen steeds rijker worden en de armen steeds armer!!.
We worden steeds blij gemaakt met wat achteraf altijd een dode mus blijkt te zijn.

Dit is het plan: de economie laten klappen wereld wijd zodat ze straks 1 wereld orde kunnen scheppen!!! Dan mogen we alleen nog rechtop zitten in 1 lijn lopen en pootjes geven.

Donderdag 18 oktober 2018 08:40

jhj van der velden

we moeten allemaal weer meer gaan betalen voor gas en stroom ziekte kosten levensmiddelen verzekeringen noem maar op en dat moet je een jaar lang voorschieten voor dat je de belasting (( terug )) krijgt als dat ooit zo is ik weet zeker dat dit een misvatting is en iedereen het gaat merken in zijn beurs dis is schandalig dat we dit over ons heen laten komen

Donderdag 20 september 2018 21:06

Vastelastenbond

Beste H. Kamphuis,

Gemiddeld gaan gepensioneerden er 1,4% op vooruit. Let wel alle percentages zijn gemiddelden van die specifieke groep, een deel zal dus ook minder vooruitgang zien en een deel meer.

Woensdag 19 september 2018 08:48

Leone Buitenhuis

Is die 'koopkrachtstijging ' geen wassen neus, vooral voor uitkeringsgerechtigden? Want als de ziektekosten premies en energie omhoog gaan, evenals de BTW, wat we telkens gaan merken bij onze boodschappen , hoe kan je dan nog 'extra' geld overhouden om te besteden?! Of is die koopkracht stijging berekend met inbegrip van al die stijgingen ?

Woensdag 19 september 2018 08:42

H. Kamphuis

En gepensioneerden?

Dinsdag 18 september 2018 22:31

frans klasen

we gaan er niet op vooruit maar we gaan er op achteruit.
ziektekosten word duurder,door slechte beleggingen het gelag betalen wij.
energie gaat omhoog. de btw op de boodschappen gaat omhoog.
dus 0,0 acteruit

Dinsdag 18 september 2018 21:50

jj de vogel

Wat een onzin op koopkracht vooruit, een sigaar uit eigen doos die teniet gedaan wordt door vele belasting verhogingen.

Dinsdag 18 september 2018 20:45

J.Jermias

Ik heb er hard hoofd in koopkracht omhoog maar belasting gaat omhoog voor particulieren en bedrijven dus bedrijven gaan hun prijzen omhoog drukken zoals winkels. We komen er geen stap vooruit. Alles wordt duurder voor de burgers, energie, zorg dus wij er niet op vooruit.

Dinsdag 18 september 2018 19:56

Plaats een reactie

Lees meer over

Financiele veranderingen juli 2018

Financiële veranderingen per 1 juli 2018

Maandag 02 juli 2018 09:37

Ieder jaar op 1 juli wijzigen regels en wetten waardoor uw persoonlijke financiële situatie kan wijzigen. De belangrijkste financiële veranderingen zetten wij voor u op een rij. Energietarieven g...

Lees meer
Analoge TV verdwijnt in 2020

Vanaf april geen analoge TV meer via VodafoneZiggo

Vrijdag 09 maart 2018 16:40

Analoge TV VodafoneZiggo verdwijnt binnen 2 jaar. VodafoneZiggo stopt vanaf april geleidelijk met het aanbieden van analoge televisie. De telecomprovider wil overal in Nederland alleen nog maar d...

Lees meer
Kabinet investeert 300 miljoen in klimaat

Investering van 300 miljoen in klimaat door kabinet

Vrijdag 09 maart 2018 15:54

Er wordt dit jaar door de overheid 300 miljoen euro geïnvesteerd in een reeks maatregelen die de CO2-uitstoot in Nederland moet verminderen. Het gaat hierbij om projecten energie neutrale woningbouw,...

Lees meer
KPN en ZiggoVodafone en de concurrentie

Internetaanbieders (zoals KPN) moeten gebruik kunnen maken van netwerk ZiggoVodafone

Donderdag 01 maart 2018 15:21

De ACM stelt voor dat alternatieve aanbieders voortaan ook toegang moeten krijgen tot het kabelnetwerk van Vodafone Ziggo. Zij kunnen dan ook via de kabel internet-, televisie- en vaste telefoondienst...

Lees meer