Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Ondanks minder schade autopremies 6 procent omhoog

Donderdag 04 februari 2021 09:59Margot Boesveld
Wie langere tijd niet naar zijn autoverzekering omkijkt, loopt hierdoor het risico onnodig een te hoge premie te betalen.

Wie langere tijd niet naar zijn autoverzekering omkijkt, loopt hierdoor het risico onnodig een te hoge premie te betalen.

Wie denkt dat door de afname van verkeer en ongelukken minder premie voor de autoverzekering gaat betalen heeft het mis. De autopremies gingen in 2020 juist omhoog. Dat komt doordat de autopremie is gebaseerd op risicoanalyses op de lange termijn. Hier baseren autoverzekeraars onder andere de premies op. De jonge bestuurder en de BMW rijder zijn de gebeten hond en betalen fors meer aan autopremie dan een renault rijder óf een oudere bestuurder.

De jongere doelgroep betaalt over het algemeen meer voor de autoverzekering, omdat ze tot een hoge risicogroep behoren. ben je tussen de 18 en 24 jaar dan betaal je per jaar gemiddeld 1.643,94 euro voor je autoverzekering. Dat is 722,55 euro meer dan de leeftijdsgroep boven je. De stijging voor de groep 25 - 34 jaar is minst groot dit jaar. Voor hen steeg de autopremie 3,8 procent ten opzichte van jaar. De grootste stijging is met 6,2 procent te zien in de groep 35-44 jaar.

Hoe wordt de premie autoverzekering bepaald?

Bij het berekenen van de premie schat de verzekeraar het risico op schade in. Hierbij wordt er naar verschillende persoonlijke factoren gekeken. 

 • Leeftijd van de bestuurder (Ervaren of onervaren)
 • Bouwjaar van de auto
 • Gewicht van de auto
 • De catalogus of dagwaarde van de auto
 • De beveiligingsklasse van de auto
 • Aanwezigheid van accessoires in de auto
 • Aantal kilometers
 • Aantal schadevrije jaren
 • Woonplaats (diefstal en schade risico)

Regels rondom autoverzekeringen zijn een wirwar

Verzekeraars kunnen voor nieuwe klanten een andere premie rekenen dan voor bestaande klanten, voor exact dezelfde polis. een groot aantal verzekeraars gaat de premie ook omhoog bij een leeftijd vanaf 65 jaar. En ook jongeren in de leeftijg 18- 24 jaar betalen vaak een stuk meer voor hun premie dan meer ervaren rijders. Als je jaarlijks veel kilometers rijdt, betekent vaak ook een hogere verzekeringspremie betalen dan iemand die weinig rijdt. De premieverschillen kunnen oplopen tot wel 600%. Vergelijk dus minimaal jaarlijks de prijzen en voorwaarden. Hulp nodig? Vraag onze verzekeringsadviseur voor advies.

Een autoverzekeraar kijkt dus naar diverse factoren en maakt op basis daarvan een risico analyse. 
leeftijd, woonplaats, de schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Ze houden natuurlijk ook rekening met de leeftijd en waarde van je auto, het type, vermogen en de uitvoering. Dus in de steden waar meer auto's worden gestolen of bescahdigd kan het zijn dat je emer premie betaalt. 

Wanneer overstappen van autoverzekering?

Eigenlijk is het verstandig om elk jaar de autoverzekering onder de loep te nemen. Maar daar zijn de meeste niet mee bezig. Sterker nog we laten veel geld liggen. 

 • Boven de 25 jaar of ouder? En al een tijdje in het bezit bent van een auto waar je schadevrij in rijdt. Overstappen naar een andere verzekeraar is dan zeker slim. 
 • Verhuis je naar een andere regio? Dan kan het zijn dat door een ander postcode gebied jouw premie lager kan. 
 • Nieuwe auto? Geef dan niet klakkeloos je nieuwe auto door bij je huidige verzekeraar, maar neem even de moeite om de premies te vergelijken.

Heb je hulp nodig of wil je weten hoe de verzekering in elkaar zit? Neem contact op met onze verzekeringsadviseurs.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

autobrand door vandalisme gedekt?

Autobrand door vandalisme? Hoe zit het met de verzekering?

Woensdag 27 januari 2021 13:46

Stel je voor dat je auto door vandalisme in brand wordt gestoken. Is je auto eigenlijk wel verzekerd voor deze schade. Helaas is dit niet altijd het geval, zelfs niet als je auto allrisk verzekerd is...

Lees meer
Schadevrije jaren en je autoverzekering. Hoe bouw je schadevrije jaren op en wat als de auto op naam van de partner staat?

Schadevrije jaren! Hoe zit dat nou?

Zaterdag 03 oktober 2020 08:19

De premie van je voertuig is sterk afhankelijk van je opgebouwde schadevrije jaren. Je krijgt namelijk voor ieder jaar korting op je premie. Elk maatschappij hanteert hierbij zijn eigen kortingstabel...

Lees meer
Bevroren slot nét op het moment dat je antivries in het dashboardkastje ligt

Winterweer en typische winterschades

Dinsdag 13 oktober 2020 09:20

De wintermaanden kom er er weer aan en dat brengt helaas ook de nodige schades met zich mee. Je kan dan denken aan schade die je maakt met je auto, maar ook schade aan je woning. De meest v...

Lees meer
Telefoonverzekering afsluiten. Waar moet je op letten bij verzekeren van de smartphone

Telefoonverzekering afsluiten | Moet ik mijn (nieuwe) mobiele telefoon of smartphone verzekeren?

Woensdag 16 september 2020 15:06

Je moet doen waar je je goed bij voelt, maar lees altijd de voorwaarden. Een telefoonverzekering is relatief duur. Weeg de premie die je maandelijks moet betalen af tegen het risico dat je t...

Lees meer