Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Waar op letten bij keuze energiecontract | Top 5 meest gemaakte fouten

Woensdag 08 november 2017 15:18Margot Boesveld

Helaas zien we anno 2017 nog steeds dat consumenten niet goed weten waar ze op moeten letten bij het kiezen van een energieleverancier. Er zijn ca. 30 energieleveranciers, 10 collectieve veilingen en andere initiatieven voor uw stroom en gas. Dit zorgt voor irritatie waardoor u in de toekomst wellicht huiveriger wordt om over te stappen. Merel Punte is klantenservice medewerker van Vereniging de Vastelastenbond en ziet dagelijks dat veel consumenten tegen diverse problemen aanlopen bij het kiezen van een energiecontract. Ze geeft een toelichting bij de gemaakt top 5 meest gemaakte fouten.

Wat zijn de meest gemaakte fouten?

  1. Te lang blijven plakken bij één leverancier
  2. Op basis van maandelijks voorschotbedrag energiecontract regelen
  3. Geen rekening houden met een einddatum
  4. Kortingen niet goed doorrekenen
  5. Niet kijken naar het vastrecht

1. Te lang blijven plakken bij één leverancier

Met stip op nummer één! Te lang blijven hangen bij een energieleverancier. U bent niet de enige.

Merel Punte legt uit: "Meer dan 70% van de particuliere huishoudens vergeet op tijd over te stappen en betaalt daardoor een aantal maanden te veel geld. Dit is hét verdienmodel van energieleveranciers. Consumenten die een dergelijk woekercontract hebben betalen de hoogste tarieven, waarmee de reclamespotjes van de energieleveranciers betaald worden."

2. Op basis van maandelijks voorschotbedrag energiecontract regelen

De meest voorkomende fout is dat men niet goed naar de tarieven van het contract kijkt, maar een keuze maakt op basis van wat er verwacht wordt dat men per maand gaat betalen: het maandelijkse termijnbedrag.

Merel: “Daar is van alles mis mee. Allereerst is dat natuurlijk dé manier van energieleveranciers om mee te stunten , zodat het lijkt alsof u een voordelig aanbod heeft. Zo krijgt u een  verkeerd beeld van wat u gaat betalen en komt u van een koude kermis thuis. Ook vergelijken veel mensen hun termijnbedrag met de buurman of buurvrouw. Allereerst is het natuurlijk goed dat men vergelijkingsmateriaal zoekt, maar het is zo verschillend per woning, samenstelling van het gezin en verbruik, dat dit een vertekend beeld geeft. Ook weet u niet welke energieprijs uw buren hebben afgesproken. Kijk altijd naar uw eigen situatie en uw wensen.”

3. Geen rekening houden met een einddatum

Té vroeg overstappen kan u duur komen te staan. U krijgt dan namelijk een boete van uw huidige leverancier. Ze hebben stroom en gas ingekocht voor een bepaalde periode, maar u besluit om eerder weg te gaan. Dat betekent verlies voor de energieleverancier en daarom brengen ze een opzegboete in rekening. Maar let op! Het kan u ook veel opleveren. Want als uw nieuwe tarieven stukken lager zijn, kan het zijn dat u zo’n boete er makkelijk uit haalt. Er zijn ook leveranciers die de boete vergoeden. De Vastelastenbond maakt gratis zo’n berekening voor u en weet precies welke leverancier de boete vergoedt.

4. Kortingen niet goed doorrekenen

De kortingsbeleving is iets anders dan de daadwerkelijke korting. Er zijn slimme marketingtrucs die leveranciers inzetten waardoor het lijkt alsof u veel korting krijgt. Maar in de werkelijkheid valt dit vies tegen.

Merel Punte: “Een goed voorbeeld hiervan is de 25% korting op stroom bij het Zekerdalen van Nuon.’ Deze 25% op het kale stroom tarief is eigenlijk maar een korting van 3% op de gehele energierekening. En bij dit contract horen ook nog eens hoge tarieven. Kortom een verwaarloosbare korting.”

5. Niet kijken naar het vastrecht

Vastrecht zijn ook kosten die u maandelijks moet betalen, maar veel mensen vergeten dit. Naast de tarieven, is het vastrecht iets dat per leverancier en contractvorm anders is. Het vastrecht betaalt u per product. Dus voor stroom én voor gas.  Het vastrecht verschilt per energiecontract en deze verschillen zijn groot. Het is dus verstandig om op uw offerte of energiecontract te kijken naar de hoogte van dit bedrag.

Oranje energie wordt belangrijker

Ook bij de Vastelastenbond zien we een trend. De aandacht van de consument verschuift van prijs naar oranje energie. Dat is groene energie van Nederlandse bodem. Prijs wordt ondergeschikt en duurzaamheid wint aan populariteit.

Dit artikel is geschreven door Vereniging de Vastelastenbond. Als input zijn de meest voorkomende vragen en klachten van de klantenservice op het gebied van energie gebruikt. Merel Punte is al een aantal jaar werkzaam bij Vereniging de Vastelastenbond op de klantenservice en staat in direct contact met onze leden.

Lees ook:

Het voor en nadeel van welkomstkortingen

Alles over uw energierekening

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over