Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Vanaf oudsher worden er producten aan de deur verkocht en gekocht. Vroeger ging de verkoper of vertegenwoordiger langs huizen om bijvoorbeeld de nieuwste elektronische apparatuur of encyclopedieën aan de man te brengen. Anno 2016 zijn er nog veel bedrijven die deur aan deur verkoop grootschalig inzetten. Dan kunt u denken aan bijvoorbeeld goede doelen, abonnementen of energiecontracten. Deur aan deur verkoop valt onder de colportagewet. Dat is een wet die de consument moet beschermen tegen agressieve verkopers. U kunt zich wapenen tegen de deurverkoper wanneer u uw rechten weet.

Energiecontracten aan de deur verkopen

Aan de deur wordt niet gekocht. Dat is iets wat deur-aan-deur verkopers vaak horen. En dat is misschien maar beter ook. Ook energiecontracten worden vaak aan de deur aangeboden. De verkoper komt met een leuk praatje dat iedereen in de wijk mag profiteren van een speciaal aanbod. Echter zijn deze aanbiedingen vaak niet het goedkoopste voor u als consument. Zorg ervoor dat u duidelijk de prijzen en voorwaarden op papier ontvangt en teken niet wanneer u niet duidelijk weet waarvoor u tekent.

Uw rechten als consument

Deur aan deur verkoop valt onder de wet “verkoop buiten een verkoopruimte” en hierdoor heeft u als consument meer rechten. Vanaf 13 juni 2014 zijn deze regels nog eens aangescherpt.

  • De verkoper moet u álle informatie geven. Ook over de wettelijke bedenktijd van 14 dagen en hoe u van de koop af kunt komen.
  • U moet alles netjes op papier ontvangen, zodat u kunt teruglezen wat u heeft gekocht.

Doet de verkoper dat niet, dan wordt de bedenktijd verlengd met 12 maanden tot het moment dat u wél de juiste informatie ontvangt. Vanaf dat moment geldt de 14 dagen bedenktijd weer.

De Vastelastenbond adviseert haar leden niet in te gaan op aanbiedingen die via de deur worden aangeboden. Deze zijn simpelweg niet het voordeligst voor u. Bedenkt u zich maar eens welke kosten er worden gemaakt om een tot een verkoop aan deur te realiseren. De verkoper moet er naar toe reizen, krijgt salaris en de administratie vergt veel tijd. Deze kosten moeten allemaal terugbetaald worden. U kunt gemakkelijk op de website van de Vastelastenbond een voordelige energieprijs berekenen. Zo weet u zeker dat u goedkoper uit bent.