Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Kies voor de VasteLastenBundel<

Jouw vaste lasten onder één dak geregeld.

Eén aanspreekpunt voor je vaste lasten. Regel je energie, verzekeringen en meer via ons.

€150,- p.j

Of €15,-p.m

Meer informatie

Lang geleden op een zolderkamer in Brabant… De ontstaansgeschiedenis van de Vastelastenbond laat zich lezen als een spannend jongensboek. Het bedrijf – dat toen nog Vereniging de Vastelastenbond heette – werd in 2004 opgericht. In deze periode werd de energiemarkt geliberaliseerd en dat zorgde voor een hoop onduidelijkheid bij klanten én energiebedrijven. De missie van de Vastelastenbond was om consumenten het overzicht te helpen bewaren en te besparen op hun energierekening. Op deze pagina praten we je in sneltreinvaart bij over het ontstaan van de Vastelastenbond!

Hoe het allemaal begon... 

2004

Dirk-Jan en Dennis van Druten in 2004

Oprichting
Vereniging de Vastelastenbond wordt opgericht door Dennis van Druten en Dirk-Jan Wolfert. De uitvalbasis - een zolderkamer – is bescheiden, maar onze ambities zijn dat niet! Consumenten helpen besparen op hun vaste lasten is het doel. De Vastelastenbond start onderhandelingen met energieleveranciers. Het doel van deze gesprekken is om voordelige energiecontracten voor consumenten te regelen.

2005

Landelijke reclamecampagne + aanbod zorgverzekering
De Vastelastenbond laat in 2005 van zich horen met de postercampagne wijbesparen.nl. Deze oldschool reclamecampagnes is in bushokjes door heel Nederland te zien. Het is de eerste keer dat de Vastelastenbond zich profileert bij een groot publiek. In 2005 wordt de gezondheidszorg geprivatiseerd en daar springen we direct op in. Zo biedt de Vastelastenbond voortaan zorgverzekeringen met korting aan. 

2006

Vastelastenbondgenoten
Het jaar 2006 staat in het teken van samenwerkingsverbanden. Zo wordt een coöperatie opgezet met Abel Telecom voor internet en bellen. Ook blijken de Vastelastenbond en de Tankpas een mooie toekomst samen te hebben. Zo profiteren klanten dankzij onze inspanningen van een korting van negen eurocent op brandstof. Op energiegebied biedt de Vastelastenbond driejarige contracten aan met Elektran.

2007

Vers voorkomen
Wanneer Abel Telecom niet meer aan onze wensen en verwachtingen voldoet, gaan we in zee met Tiscali. Voortaan kunnen klanten bij deze internetaanbieder terecht. In 2007 verhuizen we naar een kantoorpand in het Brabantse Vught. Ook nieuw is het samenwerkingsverband met een verzekeringssite voor het aanbieden van een autoverzekering en woonhuisverzekeringen. In datzelfde jaar wordt een nieuw logo ontworpen én een overeenkomst met Qwint voor zakelijke energie afgesloten. Dat de Vastelastenbond opkomt voor consumenten en een hekel heeft aan misleidende informatie, komt eind 2007 goed naar voren. Wij stellen op een vergelijkingssite voor energie aan de kaak dat sommige aanbieders hun beloftes niet waarmaken.

2008

Introductie provisieloos verzekeren

Wanneer Main energie Elektran overneemt, stopt de Vastelastenbond de samenwerking en zorgt de consumentenorganisatie ervoor dat de afgesproken tarieven worden nageleefd. Wanneer Qwint in zwaar weer verkeert, brengen wij onze leden onder bij DGB energie. Later in het jaar introduceert de Vastelastenbond provisieloos verzekeren.

2009

Een nieuwe website en tv-optredens
In 2009 wordt een samenwerking aangegaan met Energiedirect.nl. De overeenkomst met Greenchoice wordt tijdelijk opgeschort. Om het vijfjarig bestaan te vieren, trakteren we onszelf maar meteen op een nieuwe website! Dit jaar verschijnt het team van De Vastelastenbond ook op televisie. Zo duiken we op bij Omroep Max én Hart van Nederland.

2010

De (te) gekste!
In 2010 verhuist De Vastelastenbond naar Eindhoven (de gekste). Deze stad is tot op de dag van vandaag onze thuisbasis. Inmiddels tellen we 38.000 leden. Zo’n 95 procent raadt ons aan en vindt ons te gek.
 

2011

Gaaf gezicht en appeltaart
In 2011 gaan we samenwerken met Intrasurance voor onze schadeverzekeringen. Om de aanbieder van de goedkoopste verzekeringspolis te belonen, bakken we een appeltaart. Het kantoor ruikt dagenlang heerlijk! Om deze ludieke actie kracht bij te zetten, hebben we de taart overhandigd aan de beste aanbieder. Dit jaar kiezen we voor een nieuwe uitstraling en laten we een nieuw logo ontwerpen. Daarnaast bieden we sinds dit jaar ook glasvezelinternet aan. 

2012

Vastelastenbond vocaal voor consumentenbelangen
Dit jaar laten we weer onze tanden zien. Zo stellen we als eerste consumentenorganisatie de praktijken van Energieveilingen aan de kaak. Met de belofte van de laagste prijs en een welkomstkorting betalen consumenten onnodig veel voor de energiecontracten van deze aanbieder. Hun beloftes maken zij niet waar en de belangen van de consument staan duidelijk niet centraal bij deze partij. De Vastelastenbond ontmaskert Energieveiligen. We zijn op stoom, want later dit jaar tonen we ook aan dat Sloop de Crisis niet zo nobel is als deze partij doet voorkomen. Consumenten helpen, is niet de corebusiness van dit initiatief. Ondertussen tellen we 50.000 leden!
 

2013

Zorgkiezer
We starten in 2013 met de Zorgkiezer. Onze klanten kunnen voortaan gemakkelijk zelf onderzoeken welke zorgverzekeraar het best bij hen past. We bieden daarvoor een onafhankelijke vergelijkingstool aan. Ook dit jaar laten we onze achterban weten dat het initiatief Sloop de Crisis niet is opgericht om consumenten te helpen besparen. Deze partij heeft zich verbonden aan RTL4 en pretendeert de belangen van de burger hoog in het vaandel te hebben staan. Dat blijkt in de praktijk niet het geval te zijn want de laagste prijs bieden, is niet het einddoel van deze firma.

2014

Lichtend voorbeeld
Sinds 2014 biedt de Vastelastenbond zonnepanelen aan. Dit jaar nemen we ook de energiemarkt op de korrel en brengen we misleiding in de energiemarkt aan het licht. We gaan in gesprek met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de regelgeving van de energiemarkt te verbeteren. Het doel is om de consument te helpen. Dankzij onze berichtgeving over het veilen van energie start RTL4 een onderzoek naar oneerlijke prijsafspraken. Inmiddels tellen we 60.000 leden.
 

2015

Felicitatie voor isolatie!
In dit jaar voegen we isolatie toe aan ons assortiment. Klanten profiteren van korting wanneer ze via ons voor isolerende maatregelen kiezen. Ook vinden er in 2015 gesprekken plaats met de ACM om de energiemarkt te verbeteren met 'Aanbod op maat'. Ook halen we het nieuws met onze onderzoeken naar de energiemarkt. Inmiddels weten 70.000 consumenten onze dienstverlening te vinden.

2016

Jubileum
Hieperdepiep hoera! Dit jaar blazen we 12,5 kaarsjes uit! Om deze mijlpijl te vieren, steken we onze website in het nieuw. Ook herhalen we de isolatie-actie die we het jaar ervoor introduceerden. Wanneer je via de Vastelastenbond voor isolatie kiest, krijg je korting. Mobiele telefonie voegen we dit jaar ook aan ons dienstenaanbod toe.

2017

Groei
Dit jaar staat in het teken van groei. Letterlijk! We tellen inmiddels 100.000 leden en zijn uit ons jasje gegroeid. Reden genoeg om te verkassen naar het bruisende Strijp-S. In dit Eindhovense kantoorpand zitten we nog steeds. 

2018

WOZ dat?
In 2018 voeren we een WOZ-campagne uit. We willen burgers helpen om belastingverlaging te realiseren. Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ-waarde kun je verschillende gemeentelijke belastingen verlagen, waardoor je geld overhoudt om leuke dingen te doen. Bezwaar maken is gratis en we schakelen de hulp in van onze partner Previcus. In 2018 werken we voor 150.000 klanten! 

2019

Energie steken in bestrijding onrecht
Wat 2019 kenmerkt, is de ontmaskering van zogenaamd ‘keurige’ energiecolporteurs van Eneco en Nuon. Deze mensen gedragen zich niet zo netjes en zijn ronduit onbeschoft wanneer ze hun targets niet halen. De Vastelastenbond verzamelt een aantal klachten en komt in de media met deze bevindingen. Ook geven we aan dat de onroerendezaakbelasting zo’n tien procent van de totale gemeentelijke inkomsten bedraagt. 

2020

WOZ-waarde te hoog ingeschat
Nederlandse huishoudens betalen in 2020 ruim 312 miljoen euro teveel gemeentelijke belastingen door te hoog ingeschatte WOZ-waarden. Dit blijkt uit ons onderzoek waarin we onze eigen berekeningen aanvullen met cijfers van de Belastingdienst, de Waarderingskamer en het CBS uit 2018. We roepen consumenten op om bezwaar te maken tegen hun WOZ-waarde. 

2021

Explosieve prijsstijgingen
In 2021 draait het om gastekorten en gigantische prijsstijgingen. Ons onderzoek waarin we de solvabiliteit van energieleveranciers onder de loep nemen, blijkt helaas uit te komen. De tarieven van energiecontracten schieten de lucht in en doordat de inkoopprijzen van gas zo hoog zijn, vallen zes(!) energiebedrijven om. In 2021 brengen we ook onze eerste podcast uit en is oprichter Dirk-Jan Wolfert te zien in EditieNL waarin hij uitleg geeft over de energiemarkt. 

2022

VasteLastenBundel
Sinds dit jaar bieden we de VasteLastenBundel aan. Dit is ons ultieme bespaarpakket, want je vindt al onze services in deze dienst terug. We duiken ook op in  de uitzending van consumentenprogramma ‘Radar’ waarin we onze zorgen over de energiemarkt uiten. 

2023

Energiemarkt is een jungle 
Sinds 2023 is een prijsplafond van kracht. Dit plafond beschermt consumenten tegen de sterk oplopende energietarieven. Gelukkig stijgen de tarieven door een milde winter en goedgevulde gasopslag niet zo snel. Door een verhoging van de opzegvergoeding wakkert de concurrentie weer aan en komen er vaste contracten op de markt. Ook dynamische contracten winnen aan populariteit. We waarschuwen voor deze contractvorm omdat er enige kennis van de werking van de energiemarkt voor nodig is. De politiek pikt onze oproep op.